V-ați plâns toată iarna că n-aveți căldură? Luați de-aici mers cu tramvaiele STB pe caniculă la preț aproape triplat

03 aug. 2021
321 Afișari
V-ați plâns toată iarna că n-aveți căldură? Luați de-aici mers cu tramvaiele STB pe caniculă la preț aproape triplat
V-ați plâns toată iarna că n-aveți căldură? Luați de-aici mers cu tramvaiele STB pe caniculă la preț aproape triplat

Căldură mare, mon cher și nu o spunem doar noi, o spun și toți bucureștenii care în aceste zile și chiar pentru tot restul verii sunt obligați să circule în tramvaie fără aer condiționat prin toată Capitală. Totuși, cireșa de pe tort este și aproape triplarea prețurilor la bilete, de la 1.3 lei la 3 lei, cu diferența că acum biletele sunt valabile pentru 90 de minute și se pot folosi pe mai multe mijloace de transport în această perioadă de timp. De asemenea, există și bilete de 5 lei prin care se poate călători atât cu metroul, cât și cu tot transportul de suprafață în decurs de 120 de minute.

Bucureștiul arde sub căldura sufocantă de afară, iar situația este și mai teribilă în mijloacele de transport în comun. Acest lucru a fost resimțit de toți călătorii STB, mai ales de cei care circulă cu tramvaie fără aer condiționat, învechite, și cu bilete la preț triplat de la 1 august. Și la metrou prețul a ajuns același, tot trei lei.

Căldură sufocantă în tramvaiele din București pe timp de caniculă

Oamenii se plâng că nu simt nicio diferență după scumpirea biletelor și așteaptă schimbări rapide de la autoritățile locale. Totuși, primarul Nicușor Dan spune că de abia de vara viitoare vor începe să ajungă cele 100 de tramvaie noi pentru Capitală.

Nici în traficul auto temperaturile nu sunt mai scăzute, dar măcar acolo poți avea aer condiționat. Temperatura de 53 de grade Celsius de mai jos a fost înregistrată vinerea trecută în traficul din Militari.

Fiertura din mijloacele de transport în comun

O discuție recentă pe un grup de Facebook local mi-a dat ideea pentru acest articol. Oamenii au început să se plângă de căldura infernală și de starea precară a tramvaielor, în special al celor de pe linia lui 27, însă apoi au început să apară și alte numere STB.

Ce-i drept, în ultimele luni, deraierile de tramvaie în București au fost la ordinea zilei. Din fericire nu au existat persoane rănite, dar situația șinelor de tramvai și a trenurilor în sine este cunoscută. Treptat, aceste probleme trebuie să fie rezolvate până anul viior când vor începe să circule noile vehicule.

Ce spun bucureștenii care merg cu tramvaie despre condiții

„Ce omiteți să spuneți este că acest bilet de 3 lei este valabil 90 minute. Așadar poți schimbă 2-3 autobuze/ tramvaie cu același bilet. Și acum, pe bune, în buricul capitalei unde salariul mediu este cel mai mare din țară, va plangeti că biletul este 3 lei?”, a spun un internaut pe un grup de Facebook din București, probabil singurul care acceptă creșterea de prețuri la bilete pentru mijloacele de transport în comun fără să se plângă.

„Măcar de-ar merge cu transportul în comun majoritatea bucureștenilor și nu cu mașină personală unde plinul cu siguranță ajunge mult mult mai scump”, mai spune spune altul.

„Asta că asta, dar ați văzut cum arată tramvaiele liniei 19??? Când eram eu copil tramvaiele alea circulau pe linia lu’ 8”, a spus un alt bărbat.

Oamenii sunt supărați

„Să ieșim în stradă să facem demonstrație contra condițiilor de transport primitive .fără aer condiționat cu tramvaie de pe timpul lui Ceaușescu cere puț a mucegai pline de viruși și bacteri”, râde ironic o participantă la discuție.

„Nu le-a scumpit să îmbunătățească condițiile le-a scumpit să mai bage și ei ceva în buzunar”, adaugă altcineva un comentariu.

„Bună treabă că au mărit prețu dar condițiile rămân aceleași s-au mai rele așa este la noi”, se plâng aproape toți în cor, lucru adevărat, dacă este să ne urcăm acum într-un tramvai.

„Asa e. Prețurile au crescut, calitatea serviciilor e aceeași. Tramvaiele 27 mereu sunt foarte murdare, mi-e frică și să mă țin de bare, pentru a minimaliza contactul fizic! Săptămâna trecută am mers cu un 311, saună înăuntru a fost!”, a mai povestit cineva pe un grup local de Facebook.

Plângerea călătorilor este și mai mare în ultima perioadă, mai ales că de duminică, 1 august, prețul călătoriilor STB și cu metroul au crescut la 3 lei per călătorie, cu modificarea că un bilet STB te lasă să călătorești timp de 90 de minute pe orice linie de suprafață.

Prețul biletelor STB a crescut de la 1 august, alături de o serie de modificări

Biletele la transportul public din București a crescut începând de duminică 1 august, atât la STB, cât și la Metrorex. Noua politică tarifară a transportului în comun de suprafaţă din regiunea Bucureşti-Ilfov a fost corelată cu cea a Metrorex.

Astfel, de duminică a fost aplicată o nouă politică tarifară, iar vechile bilete cumpărate pentru transportul public din Bucureşti şi Ilfov vor fi schimbate automat.

Noua politică tarifară a fost suprapusă cu cea a Metrorex

Sistemul de comunicare între SAT şi sistemul de validare a călătoriilor de la metrou permite călătorilor să utilizeze un singur bilet sau abonament atât pe vehiculele de suprafaţă, cât şi la metrou, în intervalul de timp pentru care acesta a fost achiziţionat.

Pentru 5 lei, se poate călători atât cu transportul terestru, cât și cu cel subteran.

Ce variante de bilete sunt disponibile la STB:

– bilet de 90 de minute – preț 3 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

– bilet de 24 de ore – 8 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale;

– bilet de 72 de ore – 20 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale„, arată o informare STB.

Bilete metrou

– Cartela „1 călătorie” – 3 lei

– Cartela „2 călătorii” – 6 lei

– Cartela „10 călătorii” – 25 lei

– Cartela „Abonament 24 ore” – 8 lei

– Cartela „Abonament 72 ore” – 20 lei

Variantă bilete combinate STB – metrou

– bilet de 120 de minute – 5 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou.

– bilet de 24 de ore – 14 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou;

– bilet de 72 de ore – 35 lei, valabil, din momentul validării, pe toate mijloacele de transport de suprafață, inclusiv pe vechile linii regionale și pe metrou.

 

Cookies