V-ați făcut deja rezervările? Noile condiții de călătorie în Grecia, Spania și Cipru. Tot ce trebuie să știi înainte de a pleca în vacanță

16 iul. 2021
377 Afișari
V-ați făcut deja rezervările? Noile condiții de călătorie în Grecia, Spania și Cipru. Tot ce trebuie să știi înainte de a pleca în vacanță
Noile condiții de călătorie în Grecia, Spania și Cipru

Noile condiții de călătorie în Grecia, Spania și Cipru. CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, noua reglementare urmând să intre în vigoare de luni, 19 iulie.

În rândurile ce urmează îți spunem tot ce trebuie să știi despre noile condiții de călătorie în Grecia, Spania și Cipru.

Noile condiții de călătorie în Grecia, Spania și Cipru

Pe noua listă a CNSU sunt câteva schimbări importante în ceea ce privește unele țări pe care românii le preferă ca și destinații de vacanță. Astfel, pe lista cu țările din zona roșie au intrat, în urma creșterii cazurilor Spania, Portugalia, Olanda, sau Malaysia, în timp ce Grecia este, acum, pe lista galbenă. O altă destinație de vacanță preferată de români, Cipru, este pe lista roșie.

Condiții de călătorie în Grecia

Condiții de călătorie în Grecia

Conform MAE, care precizează că informațiile au fost comunicate de către autoritățile elene, cetățenii români care călătoresc în Grecua trebuie să prezinte următoarele:

-formularul de localizare (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/login). Acesta trebuie să fie completat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei. După completarea acestuia, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților din Grecia.

-unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani): rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

-dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la rapel. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus în limba greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

-un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia.

-certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

La intrarea în Grecia se pot efectua teste aleator

Atenție! Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

MAE precizează că în cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

Mai multe precizări, AICI.

Grecia se află, în prezent, pe lista galbenă a autorităților române. La revenirea în România, turiștii trebuie să trebuie să stea în carantină dacă nu au trecut prin infecția cu COVID-19, dacă nu sunt vaccinate sau dacă nu prezintă un test negativ.

Condiții de călătorie în Spania

Condiții de călătorie în Spania

Începând 21 iunie 2021 cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană NU mai sunt nevoiți să prezinte la intrarea în țară certificat de vaccinare, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-Covid.

Autoritățile atenționează însă cu privire la obligativitatea ca toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet https://www.spth.gob.es/. Ulterior completării, turistului i se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.

Mai multe precizări, AICI.

Pentru că Spania este pe lista roșie pentru România, la intrarea în țară, autoritățile române cer dovada vaccinării, prezentarea unui test PCR negativ sau dovadacă ați trecut prin boală. Altfel, în lipsa acestora, sunteți nevoiți să stați în carantină.

Condiții de călătorie în Cipru

Condiții de călătorie în Cipru

Începând cu data de 10 iunie 2021 a fost ridicată starea de restricție a deplasărilor pe timp de noapte, în timp ce continuă relaxarea măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 aplicate pe plan intern. A fost astfel anulată obligativitatea de a obține o autorizație personală prin SMS pentru deplasările din timpul zilei.

În perioada 9 iulie – 1 august 2021 sunt în vigoare noi restricții, dar aceste nu afectează turiștii care vin din România deoarece țara noastră este în categoria verde pentru autoritățile din Cipru. Astfel, persoanelor care sosesc din zonele considerate verzi nu li se solicită testul negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiind totodată exceptate de la măsura autoizolării.

Atenție, este însă încă necesară completarea formularului online: Cyprus Flight Pass – Login).

Mai multe precizări, AICI.

Conform legislației în vigoare, cei care vin din zona roșie,așa cum este și cazul Ciprului, trebuie să stea în carantină.Persoanele care au trecut prin infecția cu COVID-19, cele vaccinate și cele care au test negativ sunt scutite de carantină.

De asemenea, scutirea de carantină este valabilă și pentru copiii sub 3 ani, fără condiții, și pentru cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Puteți consulta AICI întreaga listă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii CNSU nr.46.

Noile condiții de călătorie în Grecia, Spania și Cipru. Schimbări pe aeroportul Otopeni

O serie de schimbări importante au intrat  în vigoare pe 13 iulie pe aeroportul Henri Coandă. Astfel, toţi pasagerii vaccinați și cu certificat digital european, care sosesc din ţări de pe lista galbenă, pot trece prin fluxul verde, fără să mai fie necesar controlul DSP. Acest lucru este condiționat de pașaportul european sau de un test PCR efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare.

Pentru a veni în spijinul persoanelor care vin în România, autoritățile au pus la dispoziția oamenilor modelul de formular de triaj care trebuie înmânat reprezentantului DSP, la intrarea în țară.

Descarcă de aici modelul de formular de triaj.

De asemenea, acest formular poate fi completat și on-line, AICI.

Cookies