UTIL | Expiră certificatul verde de la 1 februarie. Mai poți merge la mall sau cinema, dacă nu ai doza booster?

21 ian. 2022
115147 Afișari
UTIL | Expiră certificatul verde de la 1 februarie. Mai poți merge la mall sau cinema, dacă nu ai doza booster?

La data de 1 februarie expiră certificatul verde doar pentru persoanele la care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi și nu au doza a treia (booster), a anunțat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, la Europa FM. România aplică astfel directiva europeană, a declarat ministrul Sănătății, care prevede o perioada de valabilitate de 9 luni pentru document, la cererea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform căruia administrarea dozelor de rapel (booster) este recomandată în termen de cel mult șase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare.

Măsura se aplică deocamdată doar pentru călătorii între statele UE, nu și în interiorul țării, astfel că certificatele verzi își vor păstra valabilitatea în România până în iunie 2022, prima dată decisă de Uniunea Europeană. În țara noastră, o decizie în sensul celei privind valabilitatea certificatului în funcție de doza booster va fi luată de CNSU, în cazul în care situația epidemiologică o va impune.

În România, certificatele verzi sunt obligatorii începând din 10 decembrie 2021 la intrarea în centrele comerciale, mall-uri, cinematografe, restaurante, săli de sport și la evenimente. Dispoziția, dacă nu va fi prelungită, expiră pe 8 februarie 2022.

Rafila consideră că, astfel, vaccinarea va fi impulsionată

Ministrul Sănătății a mai spus că 2022 ar fi anul în care „vom încheia această urgență medicală”, conform „istoriei naturale a pandemiilor”.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Rafila a mai afirmat că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a adăugat el.

Câți români au făcut doza booster de vaccin împotriva COVID-19

2.256.000 de români, reprezentând 42,85% dintre persoanele eligibile pentru doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 în România, au făcut până în acest moment boosterul, a anunțat joi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

5,26 de milioane de persoane sunt eligibile în acest moment în România pentru doza booster – au cel puțin 4 luni de la prima schemă de vaccinare, a explicat Valeriu Gheorghiță.

42,85% dintre persoanele eligibile pentru doza 3 au făcut boosterul.

Din totalul persoanelor vaccinate în România cu cel puțin o doză, 28% au primit și doza booster, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

8.037.000 de români s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă 49,81% din populația adultă, rezidentă, cu vârsta de peste 18 ani a țării, a anunțat joi medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a precizat că estimarea oficială a populației adulte (cu vârsta peste 18 ani) a României, la care se raportează aceste date, este de 15,6 milioane de persoane, conform Institutului Național de Statistică.

.

Cookies