ARHIVA B365

USR: Prefectura a transmis PMB că toate actele legate de companii sunt lovite de nulitate

„Gabriela Firea blochează trimiterea către Consiliu a răspunsului devastator primit de la prefectul Capitalei în privinţa companiilor municipale! Este vorba despre un răspuns în care Gabrielei Firea i se spune că toate actele legate de companii sunt lovite de nulitate. Mai mult, i se cere să ia măsuri imediate ‘pentru a evita consecinţe negative de natură patrimonială cu implicaţii asupra bugetului Municipiului Bucureşti’. (…) Cer de urgenţă Direcţiei Asistenţă Tehnică şi Juridică din Primărie să pună la dispoziţia aleşilor locali şi a publicului răspunsul oficial trimis de către prefectul Capitalei în data de 19 februarie şi înregistrat la Primărie cu data de 22 februarie a.c. În caz contrar, voi acţiona Primăria în instanţă pentru refuzul de a respecta legea şi voi cere sancţionarea celor responsabili”, afirmă Roxana Wring, într-un comunicat transmis marţi.

Consilierul municipal USR îi reproşează Gabrielei Firea că „refuză să accepte hotărârea instanţei” şi „obstrucţionează dreptul legal” pe care consilierii municipali îl au la informaţii de interes edilitar.

„Concret, textul spune că ‘nu se mai pot bucura de prezumţia de legalitate’ niciuna dintre hotărârile prin care au fost aprobate delegările de servicii către companii, majorările de capital şi împrumuturile. Toate aceste documente ar trebui ‘să facă obiectul unor acţiuni în anulare, fiind condiţionate sub aspectul legalităţii de actul anulat’ (prin decizia Curţii de Apel Bucureşti). Aşadar, prefectul îi transmite foarte clar Gabrielei Firea că toate hotărârile legate de companii trebuie anulate, exact aşa cum USR a cerut încă din luna noiembrie. Primarul Capitalei nu numai că refuză să accepte hotărârea instanţei, ci obstrucţionează dreptul legal pe care consilierii municipali îl au la informaţii de interes edilitar”, subliniază Wring.

La comunicatul de presă este ataşată şi o copie a documentului semnat de prefectul Capitalei, Sever Romulus Stană.

„Cu referire la hotărârile CGMB subsecvente hotărârilor anulate de instanţă, ca urmare a deciziei nr. 6504 din 22.11.2018 a Curţii de Apel Bucureşti, definitivă, cum ar fi: pentru aprobarea studiului de oportunitate privind modalitatea de delegare a serviciului public; privind aprobarea regulamentului privind modalitatea de delegare a serviciului public de administrare a domeniului public şi privat; privind delegarea gestiunii serviciului public de interes local; majorarea capitalului social al acestora, etc. se impune să aveţi în vedere principiul quod nullum este, nullum producit effectum, toate acestea trebuind să facă obiectul acţiunilor în anulare, fiind condiţionate, sub aspectul legalităţii, de actul anulat. În considerentul principiului anulării actului subsecvent ca urmare a anulării actului iniţial (…) regulă de drept potrivit căreia anularea (desfiinţarea) actului juridic iniţial atrage şi anularea actului juridic subsecvent, datorită legăturii lor juridice, apreciem că aceste acte administrative nu se mai pot bucura de prezumţia de legalitate”, se arată în documentul prefectului.

Prefectul Capitalei mai cere să fie comunicate cu celeritate măsurile întreprinse şi actele aferente „pentru a evita consecinţe negative de natură patrimonială cu implicaţii asupra bugetului municipiului Bucureşti”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button