USR PLUS s-a supărat pe Florin Cîțu și susține moțiunea de cenzură a PSD. Premierul își pierde sprijinul politic

02 sept. 2021
139 Afișari
USR PLUS s-a supărat pe Florin Cîțu și susține moțiunea de cenzură a PSD. Premierul își pierde sprijinul politic
USR PLUS s-a supărat pe Florin Cîțu și susține moțiunea de cenzură a PSD. Premierul își pierde sprijinul politic. sursa foto: INQUAM PHOTOS

Miercuri seară a fost haos total în politica românească, după ce USR PLUS s-a supărat pe premierul Florin Cîțu după ce acesta a vrut să treacă PNDL 3 prin Guvern, un proiect de 10 miliarde de euro, fără să aibă toate avizele necesare. Ulterior, Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că susține moțiunea de cenzură a PSD împotriva primului-ministru, motiv pentru care îi retrag sprijinul politic.

Florin Cîțu pierde sprijinul politic. USR PLUS a decis miercuri seară, în cadru unei întâlniri la cel mai înalt nivel în partid, că va susţine o moţiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîţu, cea promovată de PSD. Mai mult, useriștii plusiști mai spuns că îi retrag sprijinul politic lui Florin Cîţu pentru că a vrut să voteze PNDL 3 fără toate avizele necesare, în special fără cel dat de Stelian Ion, ministrul Justiției, extrem de important.

Florin Cîțu, acuzat că a aruncat țara într-o criză politică

USR PLUS a spus încă de aseară că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Cîţu, „care a aruncat ţara în criză politică”, iar ei nu vor gira niciodată jaful din banii publici. Acum, reprezentanții formațiunii cer demararea negocierilor pentru un nou premier. În cazul în care discuțiile eșuează, vor susține moțiunea PSD împotriva premierului.

Dan Barna și Dacian Cioloș au făcut același anunț pe Facebook

Dacian Cioloş și Dan Barna spun că USR PLUS va susţine moţiune PSD împotriva Guvernului Cîţu.

„Decizia Biroului Național al USR PLUS din această seară este că vom susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîţu. USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Stelian Ion, demis din funcţie cu o zi înainte să anunțe lista candidaților pentru șefia DIICOT. Iohannis îl voia afară încă din august pentru că nu l-a consultat

Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern.
În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Justiție în viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu. Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie”, au scris Dacian Cioloş și Dan Barna pe Facebook miercuri noapte după miezul nopții.

Şi Vlad Voiculescu a scris pe Facebook că USRPLUS va susține o moțiune de cenzură impotriva Premierului Florin Cîțu.

PNL, şedinţă de susţinere a premierului Florin Cîțu după cele întâmplate

De asemenea, și PNL a avut o ședință de urgență în cadrul echipei de campaniei de campanie internă a premierului Florin Cîțu în care liderii PNL și-au manifestat susținerea față de prim-ministru, întrucât, spun ei, ”dezvoltarea României nu poate fi condiționată”. Joi, la ora 11.00, va avea loc o ședință Biroului Permanent Național al PNL în care se va da un mesaj puternic de susținere pentru premier.

”În aceeași măsură, liderii PNL spera ca USR să dea dovada de responsabilitate, sa fie înțelepți și să rămână la guvernare”, mai spun surse din PNL.

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei, după o decizie a premierului Florin Cîţu.

„Voi propune un ministru interimar care va înţelege prioritatea zero a investiţiilor în România. Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie USR PLUS să aibă înţelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare”, a spus Cîţu.

Surprinzător este faptul că după demiterea lui Vlad Voiculescu, liderii coaliţiei au convenit asupra unui act adiţional la protocolul alianţei care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului, însă acest lucru nu s-a întâmplat aseară.

Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document de acum câteva luni.

Reacția lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, îşi dau toţi demisia, iar PSD nu va accepta ca „dorinţa românilor” de a scăpa de acest guvern să fie folosită „ca obiect de şantaj între partidele din coaliţie”.

„Dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, îşi dau toţi demisia. Şi tot guvernul pleacă! PSD va depune moţiunea de cenzură când vom avea cele 234 de semnături necesare trecerii ei. Azi, ne mai lipsesc 30. Îi aşteptăm pe cei din USR PLUS să termine cu baletul şi să semneze. În nici un caz nu vom accepta ca dorinţa românilor de a scăpa de acest guvern ticălos să fie folosită de USR PLUS ca obiect de şantaj între partidele din Coaliţie”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că i-a transmis, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Stelian Ion.

Cookies