USR PLUS face zid în spatele lui Horia Tomescu și îi trimite lui Nicușor Dan un VIDEO cu dedicație înainte de votul bugetului: Cifrele sunt nerealiste și umflate ”în mod populist”.

28 apr. 2021
113 Afișari
USR PLUS face zid în spatele lui Horia Tomescu și îi trimite lui Nicușor Dan un VIDEO cu dedicație înainte de votul bugetului: Cifrele sunt nerealiste și umflate ”în mod populist”.

Problemele se complică pentru Nicușor Dan înainte de votul pe bugetul Primăriei Capitalei. USR PLUS a transmis, marți seară, o declarație de presă în care îi spune edilului că nu va vota bugetul pe motiv că sumele propuse ar fi nereale și umflate în mod populist. Totuși, problema ar fi că viceprimarul venit în locul lui Vlad Voiculescu nu are încă putere de decizie în sistemul medical bucureștean, cum i s-ar fi cuvenit din funcția pe care o deține în PMB.

Viceprimarul Horia Tomescu și consilierii USR-PLUS au amenințat, marți seară, că nu vor vota miercuri bugetul Primăriei Capitalei. Aceștia spun că bugetul nu a fost discutat cu ei și că cifrele sunt nerealiste și umflate ”în mod populist”.

Nicușor Dan mai este acuzat că nu a făcut nicio reformă în administrație sau spitale și cer retragerea proiectului de buget și reluarea discuțiilor anunțând că decizia politică de a nu vota bugetul a fost luată la nivelul USR-PLUS.

Anunțul viceprimarului Horia Tomescu

„De 2 săptămâni se află în dezbatere publică bugetul Bucureștiului pentru anul 2021. Echipa de consilieri generali USR PLUS a analizat acest buget și vreau să vă prezint poziția noastră înainte de votul de mâine din ședința Consiliului General.

Am făcut niște promisiuni cu bună credință în fața bucureștenilor și vrem să ne achităm de ceea ce am promis. De aceea, trebuie să spunem că actualul buget nu sprijină realizarea obiectivelor pe care le-am asumat în fața cetățenilor. În bugetul de anul acesta avem estimate venituri de aproape 7 miliarde. Am fost surprins să văd această sumă în buget pentru că în toate discuţiile pe care le-am avut cu primarul şi cu directorii din Primărie sumele avansate au fost în jur de 4,5 – 5 miliarde de lei.

Atunci când am văzut proiectul de buget pus în dezbatere publică şi am văzut suma de 7 miliarde, am cerut nota de fundamentare, adică explicaţiile pe care se bazează aceste sume. Răspunsul primit de la direcţiile din Primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor. Avem motive să credem că aceste estimări de venituri nu sunt realiste. În afară de 2017, când veniturile bugetare au fost similare cu cele realizate, în ultimii trei ani acestea au fost exagerate cu cel puţin 25%. Nu putem să ne minţim că anul acesta, dintr-odată, o să avem o mulţime de bani, dacă în anii trecuţi nu s-a întâmplat asta.

Dacă facem aşa, din toate cheltuielile pe care le planificăm pentru sănătate, pentru asistenţă socială, mediu, sport şi aşa mai departe, va trebui să tăiem din bani. Noi vrem să avem un buget realist, aşa încât să prioritizăm cheltuielile şi ele să fie respectate. Nu e momentul să fim populişti, ci să fim responsabili şi buni gospodari. Noi asta cerem de la primarul general pe care l-am susţinut. Vrem să îl sprijinim să construiască bugetul pe baze reale şi să spună care sunt cheltuielile prioritare”, a transmis viceprimarul Horia Tomescu, în declaraţia online susţinută alături de consilieri generali USR PLUS.

De asemenea, viceprimarul a mai transmis că USR PLUS și-a asumat că se va ocupa cu prioritate de câteva domenii în administrația locală: sănătate, asistență socială, protecția mediului, educație.

Nicușor Dan, acuzat că nu a început reforma în sănătate

„La București NU a început reforma în sănătate. Nu există nici măcar o intenție declarată a primarului de a face curățenie în ceea ce putem numi o mafie. Vorbim de bugetul ASSMB care începe cu 78 de milioane de lei datorii din anul precedent, de achiziții prin negociere directă fără publicare, dintre care 50 de milioane doar în 2020.

Contracte umflate de sute de ori atât în ASSMB, cât și în cele 19 spitale subordonate. Inflație de personal pentru același obiect de activitate, deci aceleași servicii la un preț mai mare pentru bucureșteni.

Avem resposabilitatea pentru tot ce se întâmplă în București. Nu se reformează nimic, aceasta e o mare nemulțumire a noastră. Indiferent că vorbim de aparatul Primăriei, de subordonate, de managementul Administrației Spitalelor din București.

Vrem să ne așezăm la masă, să vorbim și să venim în fața bucureștenilor cu un buget realist bazat pe venituri reale și care să prioritizeze cele mai importante proiecte pentru București. Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat. E ca și cum Parlamentul ar fi în situația de a aproba bugetul Guvernului fără să știe pe ce se bazează. Noi nu am venit aici să ne jucăm, avem o responsabilitate, ne-au votat oamenii.

Cerem primarului să retragă proiectul. USR PLUS va vota bugetul doar după ce vor fi îndeplinite aceste standarde, există deja o decizie oficială a conducerii politice.

Asta nu înseamnă că investițiile pe acest an nu se vor realiza. Imediat ce bugetul va fi așezat pe niște fundamente reale și legale, grupul de consilieri USR PLUS din Consiliul General îl va vota. Trebuie să ne întoarcem la masa discuțiilor în cel mai scurt timp posibil și să facem un buget pentru bucureșteni”, a mai spus viceprimarul.

 

PNL acuză interesul lui Tomescu pentru coordonarea spitalelor

Primarul general Nicuşor Dan i-a delegat lui Horia Tomescu atribuţiile privind coordonarea celor 19 spitale din Capitală, însă nu şi dreptul de semnătură. Prin urmare, managerii spitalelor din subordinea primăriei pot fi demiși și numiţi în funcţie numai cu acordul primarului general. De asemenea, bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB este controlat tot de primar.

Primăria Capitalei are în acest an un buget estimat de 6,9 miliarde lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică în 7 aprilie pe site-ul instituției. Cu tot cu subordonate, credite și fonduri europene ajunge la 9,5 miliarde. Pentru investiții, din bugetul local se alocă circa 1,9 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei din fonduri europene și circa 600 milioane lei de la bugetul propriu.

„Este un buget care face curățenie în primărie și pregătește construcția Noului București. În ciuda constrângerilor pe care le avem, am reușit să deblocăm investițiile și să planificăm câteva obiective importante pentru Capitală”, declara primarul general Nicușor Dan.

Cookies