USR PLUS AUR EGAL

03 sept. 2021
1174 afișări
USR PLUS AUR EGAL
Adrian Teleșpan, contributor B365.ro

Pe vremea când eram eu adolescent la Drăgășani, concomitent cu perioada în care am decis să mă rad cu lama pe picioare de rușine că eram singurul băiat din clasă cu pilozitate în zona respectivă, a apărut pe piața lingvistică o expresie pe care am folosit-o foarte mulți ani: “Mi-e egal!”. O mai folosesc și acum.

Expresia denotă indiferență, detașare în privința tuturor situațiilor. Era, practic, chintesența întregii spiritualități din ziua de astăzi și punea liberul arbitru într-o poziție de nepăsare în care se vedea neputincios, căci, atunci când nu alegem, liberul arbitru se odihnește, fiind, practic, liber de orice îndatorire.

Oaia care a prezis viitorul prea târziu

Egalitatea este, deocamdată, un concept destul străin naturii umane. Omul vrea, își dorește și face tot posibilul să iasă în evidență prin tot ceea ce întreprinde. Omul vrea să se remarce în ciuda faptului că a te face remarcat atrage după sine o grămadă de dezavantaje de tipul invidiei, urii, dezgropării trecutului, al acuzațiilor de tot felul. Nu are rost să intru în detalii, știm cu toții ce fac oamenii ăia în Miorița în timp ce oaia vorbește.

Eu, de exemplu, evit să intru în politică de teamă să nu se afle că m-am culcat pe asfalt, în față la Control, din cauza contextului ebrietar în care mă aflam. Dacă nu aș avea trecut, aș intra imediat în politică. Dar am.  

În dicționarul limbii române, definiția pentru a se coaliza este “a se uni, a se alia împotriva unui dușman comun”. Formațiunile politice din România s-au coalizat de foarte multe ori de-a lungul ultimilor treizeci de ani, de unde trag concluzia că dușmanii apar foarte frecvent în Grădina Maicii Domnului. 

Cum a devenit România Grădina Maicii Domnului?

Ca să introduc și o informație utilă, în afară de cea că m-am ras eu cu lama pe picioare, informație cu care să rămâneți dumneavoastră ca cititor în urma lecturării acestui articol, României îi este atribuit numele de Grădina Maicii Domnului încă de la 1499. În acele vremuri tulburi, Cuviosul Iosif de la Bisericani s-a apucat, împreună cu ucenicii săi, să construiască o biserică.

Meleagurile țării noastre erau măcinate de tot felul de războaie, fapt care i-a determinat, până la urmă, pe Cuvios și ucenicii săi să conchidă că, poate, nu se aflau chiar într-un moment propice arhitecturii. Au renunțat la ideea de a construi biserica și au decis, în schimb, să plece la Muntele Athos din motive lesne de înțeles. Planul acesta le-a fost peste cap de Fecioara Maria care le-a apărut într-un stejar bătrân și le-a zis să nu se mai ducă nicăieri pentru că aici e grădina Ei. N-au mai plecat, au rămas, au construit biserica. 

Revin acum la subiectul articolului și la definiția pentru “a se coaliza”. Cine este dușmanul, totuși? Dușmanul este cel care nu se coalizează împotriva dușmanului, pe ideea că, dacă nu ești de acord cu mine înseamnă că ești dușmanul meu. Nu e nevoie de foarte multă atenție ca să remarcăm că la conducerea țătii noastre toată lumea a fost, de-a lungul timpului, dușman.

La fel, nu e nevoie de prea multă atenție nici să remarcăm că rezultatul coalițiilor din ultimii treizeci de ani este România de astăzi, nu foarte diferită din punct de vedere structural sau infrastructural de România de acum treizeci de ani. România, așadar, a rămas egală, nealterată și detașată față nu doar de orice coaliție, dar și față de evoluție. România e în Nirvana indiferent de ce i se întâmplă. România e cu chakra a șaptea deschisă cum e și firesc pentru Grădina Maicii Domnului, prin urmare, e ușor de înțeles de ce singurul proiect de amploare care se desfășoară aici este Catedrala Mântuirii Neamului. Sunt convins, însă, că, prin rugăciune, va apărea și Autostrada Mântuirii Neamului care să-i ajute pe români să ajungă la Catedrala Mântuirii Neamului de unde să se întoarcă acasă mai egali, așa cum ne și vede Dumnezeu, de fapt.

Adormirea Matematicii domnului

Sunt mulți stejari și nu numai în lumea asta pe care se pot citi inscripții de genul “Viorel plus Geanina egal love”. Sub caracterul aparent vandalic al acestui mesaj există, totuși, chintesența adunării. Aduni ceva cu ceva și obții altceva. Noi, însă, prin cumulul alegerilor noastre ale tuturor, am reușit să oferim clasei politice oportunitatea de a aduna ceva cu altceva și să obținem zero. Gen șapte plus doi egal zero, șase plus un egal zero, șamd. De asta am și pus acest titlu, pentru că, cel puțin până acum, indiferent de cine se coalizează împotriva cui, rezultatul nostru e același.

Stagnăm. A zis Maica Domnului în 1499 să rămânem pe loc și am rămas. La cum au funcționat coalițiile de-a lungul acestor trei decade de după Revoluție, e cumva irelevant cine se mai coalizează cu cine, fie că e AUR, PNL, USR, ETC, iar cel mai sănătos lucru e să ne fie egal și să nu ne lăsăm măcinați de propriile alegeri, căci, fără acestea, clasa polictică nu ar fi existat. Detașarea e aur în cazul nostru, indiferent de domnii care ne conduc.

În numele Tatălui, al Premierului și al Sfântului Duh

În ciuda parcursului nostru din ultimii treizeci de ani, poporul român e unul foarte exigent, în sensul că nu a existat niciun premier care să mulțumească o majoritate. Am stat și m-am gândit, în acest context, cine ar putea să fie premierul României și să îi mulțumescă pe cei mai mulți dintre noi. Dat fiind că suntem în Grădina Maicii Domnului, consider că Iisus Cristos este premierul ideal pentru poporul nostru, deși e evident pentru toată lumea că și Lui I-am găsi cusur, gen nu se vine cu părul lung la Guvern. Oricum, Iisus ar avea o șansă reală să schimbe ceva în felul în care gândim, dat fiind că purtătorul Lui de Cuvânt ar fi Sfântul Duh.

Un alt avantaj al lui Iisus în poziția de premier ar fi, însă, faptul că El e obișnuit cu indiferența noastră, iar noi suntem obișnuiți să fim complet indiferenți față de învățăturile Lui, prin urmare ar putea să facă ce vrea El, că nimeni nu L-ar băga în seamă. Parcă Îl și văd apărând la pupitrul acela de la Guvern, cu brațele deschise, spunând doar atât: “Iubiți-vă și respectați-vă!”. Hai, bă, lasă-mă, iar a venit Ăsta cu ideile Lui, am spune noi.

Cam asta ar fi. Coaliție plăcută în continuare vă doresc, dar nu uitați, dușmanul nu există dacă nu îl facem noi. Pup. Doamne ajută. Addy.

Nota B365.ro: Pentru mai multe analize politice (și nu numai) excepționale, urmăriți-l pe Addy:

Cookies