Liderul USR București Vlad Voiculescu anunță că organizația nu va susține în Consiliul General al Municipiului București propunerea făcută de Nicușor Dan privind suma cu care se majorează prețul gigacaloriei. „USR nu susține explozia prețului gigacaloriei în prag de iarnă”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook. Surse din cadrul Primăriei Generale spun că au existat deja discuții între primarul general și consilieri privind gigacaloria, fără ca USR PLUS să ridice obliecții. În plus, USR PLUS deține controlul la Termoenergetica, compania care trebuie să facă lucrări la termoficare în Capitală, prin membri în AGA si CA agreați.
Vlad Voiculescu îi anunță, duminică, pe Primarului General ca înainte să ceară votul USR PLUS trebuie să prezinte public un plan pentru termoficarea din București, dar și ce sumă a primit de la Guvernul PNL privind subvenția la căldură. O poziție similară a avut USR PLUS la votul din acest an la bugetul Capitalei, când partidul lui Dacian Cioloș l-a anunțat pe primar, înainte cu o zi de vot, că sumele sunt nerealiste și vor trebui corectate.
„În lipsa unei strategii și a oricărui suport din partea Guvernului, bucureștenii ar fi obligați să suporte atât incompetența de zeci de ani a administrației Bucureștiului, cât și incapacitatea PMB de a accesa fonduri guvernamentale în această problemă. Este inadmisibil ca Primăria Bucureștiului să nu obțină nicio susținere din partea guvernului, așa cum alte primării din țară deja au primit.”, îl acuză duminică Vlad Voiculescu pe Nicușor Dan.
Nicușor Dan a anunțat, sâmbătă, că nu a inclus pe ordinea de zi cea mai mare urgență a capitalei, prețul majorat la gigacalorie, în lipsa consensului din majoritatea USR-PNL-PMP. Primarul general a propus, conform unei adrese devenită publică, ca prețul gigacaloriei să fie de 235 + TVA lei în intervalul 1 decembrie -12 ianuarie și 267 +TVA lei începând cu 13 ianuarie. În plus, prețul ar urma să scadă de la 1 ianuarie, de când intră în vigoare legea cu 5% TVA pentru termoficare, în loc de 19% cât este în prezent.
Opoziția USR PLUS din Capitală vine în contextul politic tensionat, în condițiile în care PNL s-a aliat cu PSD pentru viitoare guvernare.
Ajutorul pentru acoperirea subvenției pe care primarul general Nicușor Dan îl cere de la Guvern va trebui, cel mai probabil, solicitat noului premier care va rezulta din înțelegerile PNL-PSD-UDMR.
Citește și:
Sondaj CURS: PNL este al treilea partid în București, după PSD și USR PLUS. Salt major al AUR
„USR București nu susține explozia prețului gigacaloriei în prag de iarnă.
Primarul general nu a prezentat un plan pentru gestionarea crizei apei calde și a căldurii în București.
Sistemul de încălzire de stat al Bucureștiului este total falit. Furnizează apă caldă și căldură cu țârâita, iar asta pe bani foarte mulți, acoperiți din subvenții care consumă un sfert din bugetul Bucureștiului. Țevile sunt în așa hal de găurite încât peste 2.000 de tone de apă fierbinte sunt pompate în fiecare oră în solul Bucureștiului. Mii de bucureșteni nu au opțiunea de a se debranșa și sunt obligați să suporte toate consecințele dezastrului termoficării din București.
Nicușor Dan, atunci când cere votul USR București pentru creșterea prețului apei calde și căldurii, trebuie să prezinte în fața bucureștenilor un plan pentru termoficarea din București: pentru depășirea actualei crize generate de creșterea prețurilor energiei și pentru investiții.
În lipsa unei strategii și a oricărui suport din partea Guvernului, bucureștenii ar fi obligați să suporte atât incompetența de zeci de ani a administrației Bucureștiului, cât și incapacitatea PMB de a accesa fonduri guvernamentale în această problemă. Este inadmisibil ca Primăria Bucureștiului să nu obțină nicio susținere din partea guvernului, așa cum alte primării din țară deja au primit.
Cerem așadar primarului general:
1. Să prezinte public ce sumă a obținut de la Guvernul PNL pentru încălzirea bucureştenilor pentru această iarnă;
2. Să își asume public o strategie de ieşire din această criză, din care să reiasă clar la ce prețuri se pot aștepta bucureștenii pentru apă caldă și căldură;
3. Să își asume public un plan de investiții concret, etapizat cu termene, în care să fie incluse centrale de cvartal în zonele cele mai afectate de la capătul coloanei, centrale care să fie operate în parteneriat și cu fonduri de la primăriile de sector;
4. Să prezinte măsuri prin care persoanele vulnerabile să fie protejate de această criză a termiei, suplimentar față de ce oferă legea consumatorului vulnerabil.”