ARHIVA B365

Urmărirea penală în cazul lui Varujan Vosganian, respinsă de Comisia Juridică

Votul în Comisia Juridică a fost de cinci la cinci, informează Antena 3. Pentru prima dată în istoria Comisiei, însă, aceasta a decis să respingă deschiderea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian și nu să lase decizia la latitudinea plenului, informează Antena 3. Votul final va fi dat, însă, în plen.

Vosganian este acuzat de subminarea economiei naționale, pentru acordarea de prețuri preferențiale la gaze pentru firmele lui Ioan Nicolae.

Senatorii juriştii au respins cererea DIICOT pentru începerea urmăririi penale a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale. Avizul comisiei juridice va ajunge ulterior în plenul Senatului.

DIICOT a cerut începerea urmăririi penale a ministrului Economiei şi a vicepreşedintelui PDL Adriean Videanu, ambii fiind acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Ulterior, Vosganian a publicat, pe blogul său, o serie de note prin care a cerut senatorilor să nu voteze începerea urmăririi penale.

„Având în vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenţa oricăror indicii, oricât de slabe, privind vreo posibilă activitate infracţională a mea de complot şi de subminare a economiei naţionale, reaua-credinţă manifestată a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilor, am onoarea să îi rog pe distinşii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot şi pentru presupusa subminarea economiei naţionale”, se arata în notele ministrului, publicate pe blogul său.

Foştii miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu sunt acuzaţi de procurorii DIICOT de subminarea economiei naţionale, anunţă Realitatea.net.

Potrivit procurorilor DIICOT, Vosganian şi Videanu au favorizat un grup infracţional.

Prejudiciul produs în acest caz se ridică la 130 milioane dolari.

În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale,

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

1. să sesizeze Senatul României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui VOSGANIAN VARUJAN (fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în Parlamentul României în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei), sub aspectul acuzaţiei de complot şi subminarea economiei naţionale prevăzute de art. 167 alin. 1 C.pen. şi art. 165 alin. 1 şi 2 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C.pen., fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei;

2. să sesizeze Preşedintele României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui VIDEANU ADRIEAN (fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010) sub aspectul acuzaţiei de complot şi subminarea economiei naţionale prevăzute de art. 167 alin. 1 C.pen. şi art. 165 alin. 1 şi 2 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C.pen., fapte comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei.

Din referatul întocmit de către procurorii D.I.I.C.O.T. rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, în calitate de miniştri ai economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul IOAN NICULAE şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD.

Activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de IOAN NICULAE viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevăzută de art. 145 C.pen.) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional. Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN ROMGAZ SA creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale.

Demersul miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN s-a realizat în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

În cauză există indicii și date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN ŞI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi MINISTERUL ECONOMIEI fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a ROMÂNIEI.

Afectarea activităţii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile şi dispoziţiile miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN ŞI VIDEANU ADRIEAN, în favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., în alocarea unor resurse din bugetul public şi care erau la dispoziţia unei societăţi naţionale ce activează într-o ramură economică strategică, pentru un interes particular, deşi raţiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie şi populaţie şi să le protejeze faţă de o eventuală situaţie de criză energetică, activitate de natură să submineze economia naţională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Naţional.

În referat se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptaţi în gruparea infracţională VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008 şi VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de IOAN NICOLAE în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională. Prin acţiunile miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN a fost folosită SNGN ROMGAZ SA (unitate prevăzută de art. 145 C.pen.) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional creându-se astfel o stare de pericol atât pentru securitatea statului cât şi pentru economia naţională.

Prin urmare, din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

– See more at: http://www.b365.ro/diicot-cere-aviz-pentru-inceperea-urmaririi-penale-in-cazul-lui-videanu-si-vosganian_194175.html#sthash.2SwjbzZG.dpuf


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button