ȘTIRI

Urmărire penală la Romatsa, pentru abuz în serviciu

Procurorul general al României a declanşat urmărirea penală la Romatsa. Un raport al Corpului de Control al primului-ministru arată că mai mulţi colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari au fost angajaţi ilegal în cadrul Regiei Autonome „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian˝ – ROMATSA S.A.. Potrivit raportului, angajaţii au primit salarii exagerate şi prime de tot felul, de la decontarea vacanţelor până la primă pentru „întărirea organismului” şi 60 de salarii la pensionare. Printre beneficiari se numără şi doi dintre consilierii personali ai lui Emil Boc

ROMATSA a angajat, în 2011, doi consilieri ai premierului de atunci, Emil Boc, dintre care unul a fost şoferul acestuia la PDL, cu avizul secretarului general al Ministerului Transporturilor Gheorghe Dobre, se arată într-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, citat de româniatv.net.

În urma verificărilor efectuate la ROMATSA, la data de 16 februarie 2011, doi consilieri personali ai fostului prim-ministru Emil Boc, respectiv Darius Cristian Pintilie și Marius Buzea, au formulat cereri de angajare în cadrul regiei, scrie Agerpres. Cu adresa nr. 3080/13.02.2014, reprezentanții ROMATSA au comunicat Corpului de control al prim-ministrului faptul că „scrisorile de intenție ale celor două persoane amintite, depuse în vederea angajării în cadrul regiei, au fost aprobate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii”, prin semnătura secretarului general al MT, Gheorghe Dobre.

În nota Corpului de control se precizează faptul că, potrivit Contractelor colective de muncă aplicabile în cadrul ROMATSA, în vigoare în perioada 2011 — 2013, competența de a stabili condițiile de ocupare a posturilor vacante și de a angaja revenea, în mod exclusiv, directorului general al ROMATSA, prin emiterea unor decizii în acest sens, cu respectarea legii și a prevederilor din contractul colectiv de muncă.

„Aprobarea de către secretarul general din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Gheorghe Dobre, a cererilor de angajare în cadrul ROMATSA formulate de către Darius Cristian Pintilie și Marius Buzea la data de 16.02.2011 s-a făcut prin încălcarea competenței de angajare în cadrul ROMATSA, care revenea, în mod exclusiv, directorului general al Regiei”, precizează sursa citată.

O altă neregulă constatată vizează examinarea celor doi candidați pentru funcții în cadrul ROMATSA. În procesul verbal privind examinarea acestora, se precizează că Darius Cristian Pintilie și Marius Buzea s-ar fi prezentat la sediul ROMATSA, la ora 10,00, și ambii ar fi obținut nota 9,75 în urma evaluării. În nota Corpului de control se precizează, însă, faptul că datele înscrise în procesul verbal nu sunt în concordanță cu registrul de evidență a accesului persoanelor, potrivit căruia în data în care ar fi fost evaluați, 28 februarie 2011, cei doi consilieri ai fostului premier Emil Boc nu ar fi intrat în clădire, deși prezența lor era obligatorie pentru evaluare.

Mai mult, comparând cele două lucrări, s-a constatat faptul că niciuna dintre acestea nu conține mențiuni privind locul, data și ora examinării, datele de identificare a autorilor, fiind doar semnate olograf pe ultima pagină. „Subiectele la proba scrisă au fost diferite, cu excepția subiectului privind ‘cota de impozit pe clădiri datorat de persoanele juridice’, care a fost tratat în mod identic de către Darius Cristian Pintilie și Marius Buzea, respectiv prin utilizarea acelorași informații și idei, fiind identificate inclusiv aceleași greșeli de punctuație”, se arată în nota de informare transmisă de Executiv.

Potrivit sursei citate, în baza rezultatelor obținute la examenul scris de cei doi consilieri, au fost semnate contracte de muncă, pe durată nedeterminată, pe salariul de bază brut lunar de 9.910 lei, la care se adăuga un spor pentru vechimea în muncă de 10%. Astfel, în perioada 1 martie 2011 — 31 decembrie 2013, Darius Cristian Pintilie a realizat venituri brute în cuantum total de 542.211 lei, din care suma de 195.627 lei a fost obținută în perioada 16 martie 2011 — 30 aprilie 2012, când acesta nu a desfășurat activități în cadrul ROMATSA, nefiind prezent la serviciu.

„În perioada menționată, acesta a beneficiat de prime de vacanță astfel: în luna septembrie 2011 — 18.018 RON, în luna august 2012 — 22.532 RON și în luna iunie 2013 — 23.554 RON”, mai precizează documentul remis, sâmbătă, AGERPRES.

În ceea ce-l privește pe Marius Buzea, acesta a realizat venituri brute, în perioada 1 martie 2011 — 31 decembrie 2013, în cuantum total de 526.024 lei, din care suma de 220.523 lei a fost obținută în perioada 16 martie 2011 — 30 aprilie 2012, când nu a desfășurat activități în cadrul ROMATSA, nefiind prezent la serviciu.

„În perioada menționată, acesta a beneficiat de prime de vacanță astfel: în luna mai 2011 — 18.018 RON, în luna februarie 2012 — 21.622 RON și în luna ianuarie 2013 — 22.532 RON. În concluzie, s-a constatat faptul că ROMATSA a înregistrat, în mod netemeinic și nelegal, în perioada 16.03.2011 — 30.04.2012, cheltuieli în cuantum total de 473.808 RON aferente veniturilor plătite celor doi, care nu au fost prezenți la locul de muncă”, se mai arată în notă.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button