Urmărire penală în rem în cazul lui Gheorghe Ursu,care a murit după ce a fost torturat de Securitate

de:
19 ian. 2015
2 Afișari
Urmărire penală în rem în cazul lui Gheorghe Ursu,care a murit după ce a fost torturat de Securitate

Parchetul de pe lângă ÎCCJ a început urmărirea penală în rem (n.r. – pentru faptă şi nu împotriva vreunei persoane), pentru infracţiuni împotriva umanităţii, în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu.

Decizia procurorilor militari din cadrul Parcehtului de pe lângă ÎCCJ vine la câteva luni după ce fiul lui Gheorghe Ursu a fost în greva foamei pentru a cere autorităţilor să-i pedepsească pe vinovaţii de moartea tatălui său. Procurorii vor încerca să stabilească dacă cineva se face responsabil de moartea lui Gheorghe Ursu.

Fiul lui Ursu şi familia acestuia au susţinut că au documente prin care leziunile pe care le avea disidentul au fost făcute de maiorul de Securitate Marin Parvulescu.

În 2003 s-a deschis iniţial acest dosar, dar procurorii au ajuns atunci la concluzia că nu există dovezi temeinice privind torturarea lui Ursu.

Gheorghe Ursu, inginer constructor, poet, scriitor și disident, a fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. El a fost arestat pentru că ar fi deţinut valută. Disidentul a murit la mai puţin de două luni de la încarcerare din cauza bătăilor primite în timpul detenției.

Fiul lui Gheorghe Ursu, în greva foamei, pentru pedepsirea vinovaţilor de moartea tatălui său

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu care a fost ucis de securitate pe 17 noiembrie 1985, a sustinut o conferinta de presa in a opta zi de greva foamei, relateaza Revista 22. El a explicat ca protestul sau urmareste deschiderea unui dosar de incepere a urmaririi penale contra maiorului de Securitate Marin Parvulescu, cel care l-a batut si torturat pe tatal sau in data de 15 noiembrie 1985.

Conform declaratiilor lui Andrei Ursu, autoritatile competente sa investigheze acest caz au acceptat fara rezerve teza lansata de Securitate si prin care Militia a fost indicata tap ispasitor in cazul mortii tatalui sau, desi decesul in detentie al acestuia a fost provocat de torturile si regimul din beciurile Securitatii din Rahova.

Timp de opt zile, de cand Andrei Ursu se afla in greva foamei, activitatea sa a fost un continuu si extenuant jogging intre institutiile statului roman ce ar fi trebuit sa faca lumina in acest caz sau macar sa accepte deschiderea unui dosar de urmarire penala pe numele maiorului Marin Parvulescu, si sediul Grupului pentru Dialog Social, unde acesta se afla in greva foamei, scrie Revista 22.

Andrei Ursu a avut discutii cu sefii Parchetului Militar, generalul Ion Vasilache, procurorul de caz, generalul Gheorghe Cosneanu, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Publicatia semnaleaza faptul ca la conferinta de presa nu a fost prezent niciun reprezentant al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Andrei Ursu a precizat ca ministrul Justitiei l-a asigurat ca va apela la prerogativele sale pentru a deschide dosarul asasinarii lui Gheorghe Ursu.

Gheorghe Ursu s-a născut în orașul Soroca, fiul lui Vasile Ursu (din Galați) și al Margaretei (din Măgura Ilvei Năsăud). Gheorghe a învățat la școala din Soroca pînă în anul 1941 cînd familia s-a mutat la Galați. A continuat să învețe la liceul Vasile Alecsandri din Galați. Bunicii lui din partea mamei, împreună cu încă 10 membri ai familiei (care erau evrei) au fost uciși la Auschwitz.

În anul 1970 i s-a publicat la editura Litera un volum de versuri numit „Mereu Doi” cu o prefață scrisă de Nina Cassian.

În urma confiscări Jurnalului intim, prietena lui, poeta Nina Cassian, a preferat să nu se mai întoarcă în România și a emigrat în SUA.

În octombrie 2001, Serviciul Român de Informații a dat în presă un comunicat, prin care a anunțat existența de 50.000 de file de manuscrise confiscate înainte de 1989. Printre ele au fost 811 pagini ale jurnalului lui Gheorghe Ursu.

În octombrie 2003, foștii colonei de miliție, Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu.

În decembrie 2005, fostul general SRI, Eugen Grigorescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare privind dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu. Fiul inginerului Ursu, Andrei Ursu, încearcă să găsească aceste pagini de jurnal, care au ajuns pe la începutul anilor 90 la Gabriela Adameșteanu, cea care a publicat o selecție din Jurnal în revista 22, în arhiva CNSAS. Până în acest moment, manuscrisul nu a fost încă descoperit.

Gheorghe Ursu a fost și scriitor, cartea de călătorie scrisă de acesta fiind publicată post-mortem în anul 1991.

Cookies