Unul dintre românii repatriați din Maroc este infectat cu COVID-19. Anunțul Ministerului Sănătății

03 dec. 2021
265 Afișari
Unul dintre românii repatriați din Maroc este infectat cu COVID-19. Anunțul Ministerului Sănătății
Unul dintre românii repatriați din Maroc este infectat cu COVID-19. Anunțul Ministerului Sănătății. Sursa foto: Unsplash

Un cetățean român repatriat din Maroc cu aeronava TAROM care a ajuns în țară joi seară a fost testat pozitiv cu virusul SARS CoV-2. În acest moment persoana se află în izolare, iar autoritățile au declarat că proba biologică recoltată de la cetățeanul respectiv va fi trimisă pentru secvențiere, în vederea identificării tulpinii virusului.

Un cetățean român ce a revenit joi seară în țară din Maroc la bordul aeronavei TAROM a fost depistat pozitiv în urma testării pentru COVID-19. În acest moment, persoana se află în izolare la domiciliu, iar Direcția de Sănătate Publică va începe în acest sens ancheta epidemiologică.

Un cetățean român sosit din Maroc, infectat cu COVID-19

În primă fază, autoritățile sanitare au decis ca proba pozitivă să fie trimisă la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico Militară „Cantacuzino” din București, pentru a se afla dacă este vorba despre un caz cu noua tulpină a virusului SARS CoV-2, denumită Omicron. Potrivit comunicatului publicat de Ministerul Sănătății, indiciile identificate de autorități sugerează că șansele cele mai mari ar fi de infectare cu tulpina Delta.

Mai mult, în comunicat se menționează că din toate cele 115 probe colectate de la cetățenii români, una singură a fost pozitivă, restul de 114 fiind negative.

122 de români au fost repatriați după ce Maroc a suspendat toate zborurile

122 de cetățeni români și 62 de cetățeni europeni au fost repatriați joi, 2 decembrie, după ce au rămas în Maroc. Țara nord-africană a decis suspendarea tuturor zborurilor comerciale, astfel că a fost necesară organizarea unei misiuni de repatriere, misiune care a fost coordonată de MAE și Guvernul României.

Toți cetățenii care au aterizat ieri seară în București, atât cei români, cât și cei proveniți din alte state UE au fost sfătuiți să se autoizoleze la domiciliu până la aflarea rezultatului testului COVID.

În vederea limitării răspândirii variantei Omicron a virusului SARS CoV-2, șeful DSU, Raed Arafat, a propus ca de duminică, 5 decembrie, și până pe data de 5 ianuare, toate persoanele, inclusiv cele vaccinate cu schema completă împotriva COVID-19, să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară.

În acest sens, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că o astfel de măsură ar presupune un efort logistic extrem de mare, mai ales în pragul sărbătorilor de iarnă.

Cookies