Unul din cele mai puternice lasere din lume, construit lângă Bucureşti FOTOGALERIE

de:
26 apr. 2011
2 Afișari
Unul din cele mai puternice lasere din lume, construit lângă Bucureşti FOTOGALERIE

Comisia Europeană a dat deja aprobarea finală necesară construirii  laserului din Cehia, urmând ca celelalte două, din Ungaria, respectiv România, să fie aprobate de guvernele de la Budapesta şi Bucureşti. „Aşteptăm să fie trecut pe lista de proiete a Guvernului finanţate pe fonduri structurale. Proiectul e gata şi semnale pozitive sunt”, a declarat pentru B365.ro directorul Institutului de Fizica Nucleară, Nicolae Zamfir. Practic termenul de finalizare trebuie să nu depăşească 2015 pentru a beneficia de finanţare structurală.

Potrivit NewScientist, citată de descopera.ro, cele trei lasere ce depăşesc cu mult capacitatea celor deja existente în lume. Proiectul, intitulat Extreme Light Infrastructure, constituie un prim pas pentru construirea unui laser mult mai puternic, care va încerca să atragă particulele din vacuumul spaţiu-timp. Fiecare va emite pulsaţii ce vor atinge puterea de 10 petawaţi – de câteva sute de ori mai multă putere decât cea folosită la acest moment de întreaga civilizaţie umană.

Aceste pulsaţiii vor dura 1.5 x 10-14 secunde, mai puţin de o zecime din timpul necesar luminii să traverseze diametrul unui fir de păr uman.  Fiecare laser dintre cele trei va costa 400 de milioane de dolari, iar designul fiecăruia dintre ele va diferi în funcţie de scop. Laserul de la Măgurele va fi folosit pentru a efectua cercetări în fizica nucleară.


Fiecare laser va efectua diferite experimente în fizica de energie înaltă, printre care accelerarea particulelor folosind pulsaţii de laser, studierea nucleilor din atomi şi folosirea de pulsaţii pentru a studia dinamica evenimentelor extrem de rapide ce au loc în cadrul atomilor. Proiectul constituie cel mai mare proiect ştiinţific din istoria României.

Cookies