Unul dintre cele mai cunoscute monumente din București a fost vandalizat. Mâzgălituri și obscenități pe memorialul Renașterii sau „Cartoful”, așa cum îi spun mulți

10 ian. 2024
3883 afișări
Unul dintre cele mai cunoscute monumente din București a fost vandalizat. Mâzgălituri și obscenități pe memorialul Renașterii sau „Cartoful”, așa cum îi spun mulți
Unul dintre cele mai cunoscute monumente din București a fost vandalizat. Mâzgălituri și obscenități pe memorialul Renașterii sau „Cartoful”, așa cum îi spun mulți. Sursa foto: Facebook/ Dan Popescu

Memorialul Renașterii din București a fost vandalizat. Chiar dacă se afla în fața Palatului Ministerului de Interne, iar zona este patrulată în permanență de oamenii legii, monumentul nu a scăpat de actul de vandalism. Pe „Cartoful” din centrul Capitalei au fost scrise mesaje obscene.

Memorialul Renașterii, vandalizat

„Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989” a fost amplasat în anul 2004 în centrul Bucureștiului, chiar peste drum de Muzeul Național de Artă și de Palatul Regal din București, în Piața Revoluției.

În prezent, Memorialul Renașterii este pe lista monumentelor istorice din Capitală, fiind privit în fiecare zi de mii de bucureșteni. Din 2004 și până în prezent a fost vandalizat de mai multe ori. Și de această dată, bucureștenii au fost nevoiți să vadă mesajele obscene care au fost scrise pe monument.

Imaginile au fost publicate de Dan Popescu, curator și proprietarul galeriei H’art Gallery din București, pe pagina de Facebook:

Sursa foto: Facebook/ Dan Popescu
Sursa foto: Facebook/ Dan Popescu
Sursa foto: Facebook/ Dan Popescu
Sursa foto: Facebook/ Dan Popescu

Miercuri, 10 ianuarie 2024, la ora prânzului, angajații Primăriei Sectorului 1 se aflau la fața locului și curățau graffiti-ul de pe monument, potrivit A3 CNN.

„Cartoful pe Băț” sau „Măslina”

Chiar dacă, oficial, monumentul se numește „Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989”, bucureștenii i-au găsit și alte nume, dintre care merită să amintim câteva: „Cartoful pe Băț”, „Vector cu coroniță”, „Cartof tras în țeapă”, „Circumcizia ratată”, „Monumentul cu penetrare”, „Nuca-n țeapă”, „Fleica-n frigăruie”, „Un creier pe băț”, „Cartoful Revoluției”, „Țeava și testiculul” sau „Kitsch cu patalama”.

Contractul pentru acest monument a avut o valoare de 56 de miliarde de lei. Memorialul Renașterii este alcătuit din mai multe elemente care au ca scop amintirea evenimentelor din decembrie 1989, dar și importanța pe care acestea au avut-o pentru istoria României.

Te-ar mai putea interesa și: „Cartof pe băț” sau „măslină în scobitoare”. Povestea Memorialului Renașterii din București

Cookies