Universitatea Bucureşti, pe primul loc în topul cercetării româneşti. VEZI CLASAMENTUL

de:
06 ian. 2011
0 Afișari
Universitatea Bucureşti, pe primul loc în topul cercetării româneşti. VEZI CLASAMENTUL

Universităţile domină topul cercetării româneşti realizat de Asociaţia Ad Astra pentru anul 2009. Astfel, primele trei locuri sunt ocupate de instituţii de învăţământ superior, primul institut de cercetare clasându-se abia pe locul patru.

Primul loc este deţinut de Universitatea Bucureşti. Profesorii şi cercetătorii de aici au avut 599 de articole ştiinţifice indexate ISI (Institute for Scientific Information) în 2009, potrivit unui raport al Asociaţiei de cercetători Ad-Astra. Articolele universităţii bucureştene au înregistrat cel mai mare scor, calculat în funcţie de factorul de impact al publicaţiei, respectiv 655. (n.r. factorul de impact este un indice care încearcă să aproximeze valoarea publicaţiilor ştiinţifice şi să ajute la compararea acestora).

Ocupanta locul al doilea, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj a avut mai multe articole indexate ISI, respectiv 623, însă scorul pentru factorul de impact al acestora a fost mai mic decât în cazul cazul publicaţiilor profesorilor bucureşteni, doar 584. Profesorii de la Universitatea „Al.I. Cuza” au avut 409 articole ştiinţifice indexate la nivel internaţional, cu un scor de impact de 352.

Capitala se regăseşte din nou în top, pe locul 4, prin intermediul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Cercetătorii de aici au avut doar 281 de articole ştiinţifice indexate, dar un scor al factorului de impact de 349. Pe locul 5 s-a clasat tot o reprezentantă a Capitalei. Profesorii Universităţii Politehnice Bucureşti au avut 691 de articole indexate şi un scor de impact de 316.

Bucureştiul este prezent în clasament şi pe locul 6 prin Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi a Radiaţiei, pe locul 8 prin Institutul pentru Fizica Materialelor sau pe locul 10 prin Institutul de Chimie Fizică I.G. Murgulescu. De asmenea, în top au fpost incluse şi Spitalul de Urgenţă Floreasca, pe locul 27, Institutul Clinic Fundeni pe locul 37, sau Institutul Oncologic Al. Trestioreanu Bucureşti. VEZI TOT CLASAMENTUL

ISI este instituţia cea mai recunoscută la nivel mondial în domeniul monitorizării şi recenzării publicaţiilor ştiinţifice. ISI este o bază de date care conţine 16.000 de jurnale internaţionale şi cărţi in domeniul ştiinţelor, artelor şi ştiinţelor social umanistice.

Articolele ISI sun unul din factori principali de evaluare a activităţii ştiinţifice a unei universităţi, şi sunt folosite în realizarea marilor clasamente internaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior.

Cookies