Universitatea Bucureşti cere retragerea titulului de master al Ştefaniei Duminică

de:
21 feb. 2014
0 Afișari
Universitatea Bucureşti cere retragerea titulului de master al Ştefaniei Duminică

„În urma expertizei efectuate de către Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, care constată fără niciun dubiu plagiatul în cazul doamnei Ştefania Vasilica (Duminică) Voicu, conducerea Universităţii din Bucureşti solicită Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării să retragă doamnei Ştefania Duminică titlul de master acordat pentru această lucrare de disertaţie”, se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ superior, semnat de rectorul Mircea Dumitru, scrie Mediafax. 

Lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică este „un plagiat integral”, „o fotocopie” după o lucrare cu acelaşi titlu din 2008, a informat, vineri, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB), care a cerut rectoratului UB să propună retragerea titlului de master al secretarului de stat.

Comisia de Etică a UB a precizat că s-a autosesizat în legătură cu lucrarea de disertaţie „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar” a Ştefaniei Duminică, susţinută în 2012 în cadrul Departamentului CREDIS al Universităţii din Bucureşti. Autoarea este doctorandă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti, unde susţine activităţi de predare în conformitate cu statutul de doctorand, s-a mai precizat într-un comunicat de vineri al Comisiei de Etică.

Comisia a informat că a analizat lucrarea Ştefaniei Duminică şi pe cea cu acelaşi titlu de Camelia Voiculescu, susţinută în 2008 în cadrul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

„Lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Vasilica (Duminică) Voicu este un plagiat integral al lucrării doamnei Camelia Voiculescu. De la Titlu, Cuprins până la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrării sursă în care s-au produs câteva modificări minore care trădează efortul superficial de înlăturare a posibilităţii de identificare a lucrării sursă. Raportul Comisiei, anexat acestui Proces verbal, detaliază tehnic plagiatul”, a concluzionat comisia. Comisia precizează că s-a pronunţat în unanimitate „în legătură cu acest grosolan atentat la integritatea academică produs printr-o gravă abandonare a simplelor şi bunelor practici academice”.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că a avut mai multe discuţii cu secretarul de stat Ştefania Duminică şi a înţeles că aceasta se va retrage, precizând că demisia este un act personal, iar o eventuală demitere nu ţine de el, ci de Guvern. Pricopie a spus că, după ce a aflat că secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar Ştefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat, primul lucru pe care l-a făcut a fost să aibă o discuţie cu aceasta.

„Mi-a cerut un răgaz de câteva zile ca să înţeleagă despre ce este vorba, pentru că era vorba despre un lucru care s-a întâmplat cu mai mulţi ani în urmă”, a declarat Remus Pricopie, precizând că aceasta a solicitat şi câteva zile de concediu. Pricopie a mai spus că a avut mai multe discuţii cu secretarul de stat Ştefania Duminică, după ce aceasta a revenit din concediu, şi a înţeles că ar urma să se retragă.

„În urma mai multor discuţii pe care le-am avut, inclusiv atunci când a revenit după cele trei zile de concediu, eu am înţeles că se va retrage şi că-şi va depune demisia. Nu a făcut acest lucru. Demisia nu ţine de mine, este un act personal, aşa cum şi destituirea nu ţine de mine, este un act la nivelul Guvernului. Eu cred că lucrurile se vor rezolva destul de repede”, a mai spus Remus Pricopie, după ce a participat la un eveniment organizat de Comitetul Sindical European pentru Educaţie.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu Ştefania Duminică şi după declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, Pricopie a spus că de miercuri seară până joi dimineaţă nu a mai discutat despre acest subiect cu secretarul de stat. „De ieri până azi nu am avut nicio discuţie, ieri am fost la Bruxelles, azi am venit la conferinţă, deci nu am avut nicio discuţie”, a mai spus Pricopie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că îi cere premierului Victor Ponta revocarea secretarului de stat în Ministerul Educaţiei Ştefania Duminică pentru plagiat, menţionând că ştie că şefului Guvernului o să îi fie greu să sancţioneze astfel o faptă de plagiat. PNL nu s-a pronunţat, deocamdată, în legătură cu retragerea din Ministerul Educaţiei Naţionale a secretarului de stat Ştefania Duminică, suspectată că şi-ar fi copiat întreaga lucrare de disertaţie pentru master, potrivit unor surse oficiale.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a autosesizat, în 7 februarie, în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică, ca urmare a semnalării acestei situaţii în mass-media.

Ştefania Duminică este secretar de stat în Ministerul Educaţiei, lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar. A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, şi-a luat licenţa la Facultatea de Litere a UB şi a făcut un master în management educaţional la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a UB, fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi, în domeniul Ştiinţele educaţiei.

Cookies