ARHIVA B365

Universitatea Bucureşti a retransmis Ministerului Educaţiei copia tezei de doctorat a lui Ponta

Universitatea din Bucureşti a trimis marţi, 10 mai 2016, către MENCS dosarul referitor la teza de doctorat a domnului VVictor Ponta Copia tezei a fost transmisă ca răspuns la solicitarea înaintată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice la începutul săptămânii, pentru a putea fi analizată de către CNADTCU în contextul suspiciunilor de plagiat„, se arată într-un comunicat.

Mai departe, Universitatea din Bucureşti menţionează a trimis, până acum, cinci solicitări de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta, „ca urmare a concluziilor formulate de Comisa de Etică a Universităţii din Bucureşti, care probează verdictul de plagiat, încă din anul 2012. Cea mai recentă solicitare trimisă de Universitatea din Bucureşti în acest sens a fost la începutul lunii martie a anului 2016″, se mai arată în sursa citată.

Cererea de retrimitere a copiei tezei de doctorat a lui Victor Ponta a venit din partea Ministerului Educaţiei, care a demarat procedura de analiză a tezelor de doctorat unde au existat sesizări privind suspiciuni de plagiat, în cazurile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă. În maximum 45 de zile, aceştia ar putea rămâne fără titlul de doctor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a confirmat că ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU iniţierea demersurilor necesare pentru analiza şi soluţionarea distinctă a cazurilor sesizate în 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat în cazul mai multor foşti şi actuali demnitari şi persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă.

Este vorba de o sesizare făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveţia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca şi profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

„În egală măsură, am trimis universităţilor la care persoanele în cauză şi-au susţinut tezele de doctorat să trimită la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza în comisiile de specialitate. Totodată, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare CNATDCU, ca în termenul prevăzut, să se pronunţe asupra sesizărilor”, a explicat Amarandei.

Purtătorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o lună după solicitarea îndreptată de către Ministerul Educaţiei iniţiatorilor sesizării, de a furniza informaţii suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare care nu a primit răspuns: „În 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au făcut sesizarea comună, o serie de completări, la care nu am primit însă răspuns. În consecinţă, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiză, pentru fiecare caz în parte”, a mai spus Amarandei.

În cererea trimisă, luni, la CNATDCU se menţionează: „Vă rugăm să iniţiaţi în cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza şi soluţionarea distinctă a tuturor cazurilor cuprinse în această sesizare. Anexăm textul sesizării însoţit, cu ajutorul link-urilor, de alte informaţii relevante care pot fi utile analizei dumneavoastră„.

Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupţie; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării şi senator şi deputat de Mehedinţi, Mihai Stănişoară; fost adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul-şef Dumitru Pârvu şi actualul ministru de Interne, Petre Tobă. Practic, în 45 de zile, Victor Ponta şi ceilalţi vizaţi de verificări ar putea rămâne fără titlu de doctor, scria luni Mediafax.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button