Uniunea Europeană a dat în judecată compania AstraZeneca. Motivul ar fi nerespectarea contractului de livrare de vaccinuri

26 apr. 2021
110 afișări
Uniunea Europeană a dat în judecată compania AstraZeneca. Motivul ar fi nerespectarea contractului de livrare de vaccinuri

Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene, a anunțat astăzi că a demarat procedurile legale împotriva companiei AstraZeneca din cauza nerespectării prevederilor contractuale legate de furnizarea vaccinului anti-COVID 19. Mai mult, Uniunea Europeană acuză producătorul britanico-suedez de faptul că nu a înaintat un plan realist pentru livrarea serului imunologic într-un timp cât mai scurt, potrivit Reuters.

Contractul inițial încheiat între AstraZeneca și Uniunea Europeană, un contract realizat într-o perioadă în care toată lumea aștepta cu sufletul la gură punerea pe piață a vaccinurilor, presupunea livrarea către UE a nu mai puțin de 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Deși compania se angajase că va face „toate eforturile posibile”, oficialii companiei farmaceutice au anunțat pe 12 martie că vor putea onora doar o treime din dozele promise, potrivit Digi24.

„Vrem să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze, la care cetățenii europeni au dreptul”, a declarat un reprezentant UE

La o săptămână după anunțul producătorului, Comisia Europeană a trimis către AstraZeneca o notificare, primul pas al procedurii juridice de rezolvare a disputelor.

„Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca”, a anunțat în cadrul unei conferinţe de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Acesta a subliniat faptul că toate cele 27 de state membre UE sprijină demersul.

„Unii termeni ai contractului nu au fost respectați, iar compania nu a fost în poziția de a furniza o strategie de încredere care să asigure livrarea la termen a dozelor”, a explicat acesta.

„Vrem să ne asigurăm că există o livrare rapidă a unui număr suficient de doze, la care cetățenii europeni au dreptul, și care a fost promis pe baza contractului”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Uniunea Europeană ceruse AstraZeneca redistribuirea unor doze din Marea Britanie

Comisia Europeană ceruse luna trecută companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca refuzat propunerea, pe motiv că producţia acestora este alocată britanicilor. Compania farmaceutică britanico-suedeză a susţinut că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra, înțelegere semnată cu trei luni înaintea celei cu Comisia Europeană. Fabricile din Marea Britanie vor putea produce seruri pentru export atunci când piața britanică este „complet deservită”.

În schimb, în tot acest timp, milioane de doze de vaccin fabricate în statele membre UE au fost distribuite în toată lumea, inclusiv în Marea Britanie.

„Europa este dispusă să facă să funcționeze cooperarea internațională. Dar aceste uși trebuie să fie deschise în ambele direcții, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate și proporționalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere”, a susținut luna trecută șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cookies