UNITER, decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”, de Klaus Iohannis. Câștigătorii Galei UNITER

de:
26 mai 2015
0 Afișari
UNITER, decorată cu Ordinul

La cea de-a 23-a gală a premiilor UNITER și cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existenţă a Uniunii Teatrale din România, pe scena din Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti a urcat consilierul prezidenţial pentru cultură, Sergiu Nistor, care a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a Uniunii Teatrale din România, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate, anunță evz.ro.

„Pentru dăruirea cu care s-a ilustrat în viaţa culturală, prin promovarea unei educaţii artistice de calitate în rândul tinerelor generaţii, dovedind excelenţa teatrului românesc la nivel naţional şi internaţional”, preşedintele a conferit Uniunii Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria D – „Arta spectacolului”, Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Ion Caramitru, care este directorul TNB și președintele Uniunii, a primit distincția în numele UNITER.

Câștigătorii GALEI UNITER

La cea de-a 23-a Gală a premiilor UNITER, spectacolul Teatrului Odeon „De vânzare / For Sale”, în regia Gianinei Cărbunariu, a primit premiul pentru Cel mai bun spectacol al anului 2014, anunță Agerpres.

Distincția i-a fost înmânată directoarei Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, de ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

„Mă bucură acest premiu, pe care eu cu siguranță nu mai apuc să-l mai iau ca actriță, dar l-a luat Teatrul Odeon datorită Gianinei Cărbunariu. (…) Am tras nădejde din toată inima să ia acest spectacol premiu, pentru că a adus un suflu nou în viața Teatrului Odeon, în aria teatrală, în viața noastră a tuturor”, a declarat Dorina Lazăr la primirea distincției.

La categoria Cel mai bun regizor al anului 2014, premiul i-a revenit lui Victor Ioan Frunză pentru spectacolul „Mobilă și durere” pus în scenă la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Capitală.

Deoarece regizorul nu a putut fi prezent la festivitate, premiul a fost ridicat de directorul Centrului, actorul Cristian Șofron.

„N-am să mulțumesc în locul lui Victor, nu știu ce sau cui vrea să mulțumească. Vreau să vă mulțumesc numai dumneavoastră, celor care în ultimii ani v-ați aplecat cu atenție asupra instituției noastre, care se numește destul de pompos Centrul Cultural pentru UNESCO ‘Nicolae Bălcescu’. Dar, iată că noi, acolo, într-o instituție mică, ce nici nu se numește teatru, încercăm să facem lucruri bune. Faptul că luăm acest premiu, că Victor ia acest premiu ne onorează și vă așteptăm să vedeți spectacolele noastre, pentru că nu ne vom opri aici”, a spus Cristian Șofron.

Tot pentru același spectacol a fost desemnată câștigătoare și Adriana Grand, la categoria Cel mai bun scenograf.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a fost acordat lui Vlad Ivanov pentru rolul din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, de la Teatrul Bulandra din Capitală, iar distincția pentru Cea mai bună actriță în rol principal a fost câștigată de Anca Hanu, pentru rolul Amalia din spectacolul „Amalia respiră adânc”, spectacol al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

„Mărturisesc că aș fi vrut să aud Valsul lui Șostakovici venind pe scenă. Aș fi dansat cu mare plăcere cu colega mea Andreea Bibiri. (…) Întâlnirile cu Andrei Șerban nu sunt provocări, cum s-ar putea spune într-un limbaj sărac. Ele țin de unicitate, mai degrabă, pentru că Andrei te face să descoperi noi dimensiuni ale artei actorului. Pentru toate aceste întâlniri, îți mulțumesc, Andrei. (…) Mulțumesc colegilor pentru faptul că spectacol de spectacol, suflet lângă suflet, formăm împreună, ca un puzzle, ‘Omul cel bun din Seciuan'”, a spus Vlad Ivanov la ridicarea premiului.

Anca Hanu a declarat că se simte „ca o furnică” și i-a mulțumit dramaturgului Alina Nelega pentru textul scris, susținând că „este ca un examen pentru o actriță”.

La categoria Cel mai bun actor în rol secundar premiul a fost câștigat de Mihai Călin pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna”, pus în scenă la Teatrul Național din București.

„Am mai avut asemenea emoții acum 20 de ani, când am fost nominalizat la Premiul pentru debut. Nu l-am luat atunci, iată că îl iau acum. E o plăcere. Așa cum e o plăcere să primești aplauze seara, după spectacol, din partea spectatorilor. E o mare plăcere să fiu prezent la Galele UNITER, chiar dacă până acum o jumătate de oră nu credeam”, a spus Mihai Călin.

Pentru Cea mai bună actriță în rol secundar premiul i-a fost acordat actriței Katalin Berekmeri pentru rolurile din spectacolul „Castingul Dracului” pus în scenă la Teatrul Național Târgu-Mureș.

La categoria Debut premiul a fost câștigat de Ana Bianca Popescu, în vârstă de 25 de ani, pentru rolul Fata din spectacolul „Numele”, producție a Teatrului Foarte Mic București în parteneriat cu Teatrul de Comedie, în timp ce la categoria Critică Teatrală distincția i-a fost acordată criticului Doru Mareș.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost câștigat de „Henric al V-lea” de William Shakespeare, în regia artistică a lui Attila Vizauer, iar distincția pentru Teatru TV a fost câștigată de spectacolul „Vinovatul” după Ion Băieșu, scenariu și regia Ion Gostin.

La gală au fost acordate de asemenea și Premiile desemnate de Senatul UNITER.

Premiul de Excelență — în omagiu i-a fost acordat regizorului britanic Peter Brook „în omagiu pentru aportul și impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc”.

„Pentru mine, marele omagiu adus teatrului a fost cenzura, aceasta fiind recunoașterea faptului că teatrul este periculos. Deci, acest premiu, venind din țara asta minunată, România, mă bucură și mă face să sărbătoresc faptul că teatrul a fost, va fi și, mai ales, este un pericol. Un pericol public”, a Peter Brook într-un interviu realizat de profesorul universitar George Banu special pentru eveniment.

Premii pentru întreaga activitate au fost acordate actorului Vladimir Jurașcu, actriței Mihaela Arsenescu Werner, regizorului Alexandru Hausvater, scenografei Clara Labancz și criticului Mira Iosif.

Un premiu special pentru management cultural a fost acordat de Consiliul Britanic echipei coordonatoare a proiectului „9G — Noua Generație” derulat de Teatrul Național „I.L. Caragiale”.

Tot un premiu special a revenit și Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București pentru Galele Absolvenților.

Casa Regală a României, prin principele Nicolae, a acordat premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2014”, câștigătoare fiind Stela Giurgeanu cu spectacolul „Timpul nebunilor”.

Președintele UNITER, actorul Ion Caramitru, i-a oferit premiul președintelui arhitectului Romeo Belea, „arhitectul care a refăcut Teatrul Național din București”.

Pentru cea de-a XXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul final i-a avut în componență pe regizorul Alexa Visarion, actrița Valeria Seciu, scenografa Ștefania Cenean și criticii Dan C. Mihăilescu și Oana Stoica.

În deschiderea Galei Premiilor UNITER, cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de existență, Uniunea Teatrală din România a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria D — „Arta spectacolului”, în urma unui decret de decorare semnat de președintele Klaus Iohannis.

Pe scena TNB a urcat consilierul prezidențial pentru cultură Sergiu Nistor, care a anunțat că președintele României a semnat luni decretul de decorare a Uniunii Teatrale din România.

„Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de existență, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută la stimularea creativității în teatrul românesc, pentru dăruirea cu care s-a ilustrat în viața culturală, prin promovarea unei educații artistice de calitate în rândul tinerelor generații, dovedind excelența teatrului românesc la nivel național și internațional, președintele României decretează: se conferă Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria D — „Arta spectacolului”, Uniunii Teatrale din România (UNITER). Semnează Klaus Werner Iohannis, președintele României”, a spus Sergiu Nistor.

Cea de-a XXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER s-a încheiat cu anunțarea locului în care, în 2016, va avea loc următoarea ediție a Galei UNITER, anunț făcut de amfitrionul evenimentului, actorul Ion Caramitru.

„Avem deja invitația ca la anul Gala Premiilor UNITER să aibă loc la Oradea, la frumosul teatru din Oradea”, a spus Caramitru.

Momentele artistice ale galei au fost susținute de formația Violoncellissimo, condusă de Marin Cazacu, de Teatrul Masca, printr-un fragment din spectacolul „Baroc”, de Toni Grecu și Paula Selling.

Printre cei care au acordat premiile s-au numărat actorii Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, Andreea Bibiri, criticul Marina Constantinescu, directorul festivalului de film Anonimul, Miruna Berescu.

Cookies