Unitatea de transfuzie sanguină din Spitalul CF 2 a fost autorizată de inspectorii DSP Bucureşti

Unitatea de transfuzie sanguină din Spitalul CF 2 a fost autorizată de inspectorii DSP Bucureşti

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, Spitalul CF2 a depus în data de 3 august la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti dosarul de acreditare, iar o săptămână mai târziu, pe data de 10 august, DSP împreună cu Centrul de Transfuzii au realizat raportul de evaluare prin care a fost atestat faptul că unitatea de transfuzii îndeplineşte condiţiile necesare acreditării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a precizat pentru MEDIAFAX că autorizaţia a fost emisă pe 11 august, iar acţiunea de recontrol de marţi a inspectorilor DSP Bucureşti a reconfirmat condiţiile pe care unitatea le întruneşte pentru a primi autorizarea.

Pe 2 august, o asistentă de la Spitalul CF 2 a fost amendată cu 700 de lei de inspectorii sanitari în urma anchetei care a stabilit că o pacientă de 39 de ani a primit o transfuzie greşită de sânge din cauza unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale.

„Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei Sanitare Publice (DSP) Bucureşti au decis sancţionarea unei asistente de la Spitalul CF2 cu suma de 700 de lei. În acelasi timp, DSP Bucureşti sesizează Colegiul Medicilor pentru continuarea investigaţiilor conform atribuţiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a răspunde la întrebarea dacă vina pentru incidentul transfuzional este de atribuit şi unui medic sau nu„, potrivit unei informări de presă transmise la acea vreme.

Pacienta a fost internată cu diagnosticul de cancer col uterin la Spitalul CF 2. Ea a primit o transfuzie cu grupa sangvină AB4 pozitiv, în condiţiile în care ea are grupa sangvină 0 pozitiv. La aproximativ o oră şi jumătate după intervenţia chirurgicală, s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie, iar pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare şi a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Ulterior a fost mutată de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar.

În paralel este efectuată şi o anchetă a procurorilor, privind fapte de vătămare corporală din culpă.