ȘTIRI

Unitatea de Informații pentru Pasageri în România, operațională din luna mai

Unitatea reprezintă o bază de date comună cu alte state, în care se regăsesc datele pasgerilor care ajung pe teritoriul ţării cu avione,a declarat, miercuri, chestorul Liviu Galoş, inspector general împuternicit al Poliţiei de Frontieră.

„În momentul de faţă primim aceste date despre pasageri, nume, prenume data naşterii, de la companii aeriene care operează în România, companii care operează pe 70 de aeroporturi din Europa şi din afara ei”, a precizat, într-o conferinţă de presă, chestorul Galoş, conform mediafax.ro.

Astfel că „Poliţia de Frontieră ştie cu două ore înainte să sosească cursa, date despre pasageri, în aşa fel încât dacă o persoană de pe zborul repsectiv este semnalată că are anumite preocupări fie că vorbim de terorsim sau altele, noi ştim dinainte şi ştim să acţionăm mult mai eficient” a mai spus Liviu Galoş.

Referitor la Unitatea de Informaţii pentru Pasageri în România, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, prezent la bilanţul prezentat de Poliţia de Froniteră, a spus că „este o unitate extrem de utilă privind combaterea infracţiunilor privind securitatea naţională” şi că, pentru moment, „România şi Marea Britanie sunt primele state care au implementat o astfel de unitate, în scurt timp va fi abordată şi o directivă europeană care va implementa unitar modul de folosire al acestei unităţi”.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, platforma este „este operaţionalizată” şi mai necesită doar câteva reglaje în domeniul IT.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button