UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE-MICA UNIRE, 24 ianuarie. Poliția, în vremea domnitorului Cuza

de:
24 ian. 2015
0 Afișari
UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE-MICA UNIRE, 24 ianuarie. Poliția, în vremea domnitorului Cuza

MICA UNIRE, 24 ianuarie. „Astăzi, 24 IANUARIE, cu emoţie și mândrie, sărbătorim 165 de ani de la înfăptuirea măreţului act al Unirii Principatelor Române prin care s-au pus temeliile statului român modern”, se arată într-un comunicat al Poliției Române, remis B365.ro.

Un fapt mai puțin cunoscut este că de numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se leagă o lege a Poliţiei, de la 8 noiembrie 1860. Aceasta prevedea ca, în capitală, să existe un comandir, 5 tişti (comandanţi), 190 jandarmi călări, 20 pedeştri si 14 bariere.

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE-MICA UNIRE, 24 ianuarie. Poliţia administrativă avea rol preventiv, apropiat cetăţenilor, în timp ce poliţia judiciară sau judecătorească ,,descoperea delictele pe care poliţia administrativă n-a putut opri de a se comite, adună dovezile şi predă pe făptuitori tribunalelor”.

Cu privire la reglementarea circulaţiei, în vremea domniei lui Cuza, ia fiinţă ,,Serviciul Fiacrelor”, după denumirea franceză (fiacre – birjă sau trăsură de piaţă), cu însărcinarea de a îndruma circulaţia în Capitală şi supraveghea birjele, caleştile muscalilor, cupeurile, şaretele, braşovencele, căruţele de povară.

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE. Serviciul era compus din cinci comisari, fiecare fiind ajutat de câte doi epistaţi (agenţi). Acest serviciu capătă mai târziu denumirea de ,,Biuroul de birji”, condus de un comisar, având în subordine patru revizori şi 8-10 agenţi. ,,Preumblările” la şosea cresc şi cu ele accidentele şi pricinile la care erau chemaţi poliţiştii.

Domnia lui Cuza a reprezentat un moment important în istoria Poliţiei Române pe calea modernizării ei, în lupta pentru întărirea autonomiei ţării precum şi a aşezării la baza activităţii poliţieneşti a unor principii şi metode.

Cookies