PROTESTUL UNIONIŞTILOR s-a ÎNCHEIAT: Fraţii basarabeni vor porni spre casă în această seară

de:
23 oct. 2016
0 Afișari
PROTESTUL UNIONIŞTILOR s-a ÎNCHEIAT: Fraţii basarabeni vor porni spre casă în această seară

Liderul unioniştilor, George Simion, a anunţat că ,,fraţii basarabeni vor porni spre casă în această seară”, dar mişcarea unionistă din România va continua să aibă întâlniri cu liderii politici pentru a introduce tema unirii pe agenda principală a viitoarei guvernări. El a precizat că următoarea mişcare unionistă va avea loc pe 1 decembrie la Bruxelles, în faţa Parlamentului European.

Sunt mulţumit 100% de ce am obţinut astăzi din partea majorităţii partidelor, însă cred că este un început de a construi. Fiecare partid şi-a asumat câte o bucăţică din planul de reîntregire naţională, a fost şi presa acolo, acum rămâne să îşi îndeplinească fiecare bucăţica şi marea provocare va fi să îi punem pe toţi la aceeaşi masă pentru dezideratul de unire„, a declarat George Simion, liderul unioniştilor.

Aproximativ 100 de maifestanţi unionişti au dormit noaptea dinspre sâmbătă spre duminică în corturi lângă fântâna din Piaţa Universităţii, cerându-le politicienilor români să adopte unirea României cu Basarabia drept prioritate naţională. Liderii manifestanţilor au avut, până la momentul transmiterii ştirii, întâlniri cu reprezentanţii PMP, ALDE şi PSD.

UPDATE 15.20 George Simion, discuţii cu reprezentantul PSD Ecaterina Andronescu

Liderul protestatarilor unionişti, George Simion a declarat, duminică, după discuţiile cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, că principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului, şi a unei funcţii de vicepreşedinte al partidului pe problema unirii, dar şi ca Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018. George Simion, liderul unioniştilor a afirmat după întâlnirea cu Ecaterina Andronescu că în zilele următoare vor avea o discuţie şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre solicitările protestatarilor.

El a arătat că s-a ajuns la un consens cu cei de la PSD privind înfiinţarea unuei instituţii care să gestioneze subiectul Republicii Moldova.

Noi ne dorim foarte mult ca această structură să fie în subordinea primului-ministru, să fie un Oficiu pentru Republica Moldova„, a spus Simion, precizând că au propus de asemenea ca PSD să aibă un vicepreşedintele care să se ocupe strict de problema unirii cu Republica Moldova.

„Ne dorim, de asemenea, ca orice referire la momentul Marii Uniri să cuprindă şi Basarabia”, a mai spus George Simion.

El a afirmat că aşteaptă şi o confirmare privind o discuţie cu cei de la PNL, singurul partid cu care protestatarii spun că nu au avut un limbaj comun şi nu au stabilit când şi dacă se vor vedea, dar şi dacă îşi asumă propunerile lor.

Până atunci o să rămânem în Piaţa Universităţii„, a precizat Simion, arătând că până în prezent sunt mulţumiţi de reacţia partidelor politice.

Andronescu a menţionat că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului, în privinţa unirii României cu Republica Moldova. „Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea să includem acest lucru şi în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile”, a mai menţionat Ecaterina Andronescu.

Solicitările acestora, ca Basarabia să fie inclusă în sărbătoarea unirii mari, sunt legitime, şi este o greşeală că acestea nu au fost cuprinse încă în programul de acţiuni. Va trebui să corectăm acest lucru„, a mai spus senatoarea PSD.

UPDATE 14.30 Copreşedintele ALDE Daniel Constantin, după consultările cu delegaţia tinerilor protestatari unionişti

Daniel Constantin a afirmat că ALDE, ca partid care militează pentru drepturile cetăţenilor, condamnă ferm atitudinea pe care reprezentanţii Ministerului de Interne au avut-o la mitingul de sâmbătă.

LIbertatea de exprimare nu trebuie atacată sub nicio formă. Cred că se putea găsi o cale a dialogului şi intervenţia putea fi evitată„, a afirmat Daniel Constantin.

Copreşedintele ALDE a adăugat că o demisie ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate şi asumare, din partea ministrului de Interne.

Domnul Tudorache a procedat greşit, după ce (..) a înţeles să plece din ţară când au avut loc inundaţii„, a mai declarat Constantin.

Liderul ALDE a menţionat că i-a asigurat pe protestatarii unionişti de sprijinul partidului pentru cauza lor. Daniel Constantin a arătat că protestatarii vor trimite un set de măsuri concrete, la ALDE, în zilele următoare. Întrebat dacă ALDE susţine o declaraţie în Parlament, Daniel Constantin a răspuns că aşteaptă setul de măsuri de la unionişti şi sunt deschişi la soluţii pentru ca „naţiunea română să fie reunită, într-un fel sau altul, în conformitate cu tratatele internaţionale şi Constituţia României”.

La rândul lui, George Simion, liderul protestatarilor, a afirmat că a venit destul de sceptic la ALDE şi a arătat că partidul le-a transmis că îi respectă şi le doreşte să vină acasă.

În viitoarea legislatură, sper ca parlamentarii ALDE să facă paşi concreţi privind apropierea Republicii Moldova de România. Unirea se poate face în doi ani, trei ani. Vrem accelerarea acestor paşi, în următoarea legislatură„, a mai spus Simion.

UPDATE 13.30 Băsescu, la întâlnirea cu unioniştii

Preşedintele PMP, Traian Băsescu le-a transmis, duminică, liderilor unionisti că unirea dintre România şi Moldova depinde, în primul rând, autorităţile moldovene şi că un referendum organizat în viitorul apropiat pe această temă este un demers riscant, scrie news.ro.

La începutul discuţiile dintre PMP şi „Acţiunea 2012”, Băsescu a cerut unioniştilor să renunţe să stea în corturi la Universitate, mai ales că nu au autorizaţie, liderul PMP precizând că intervenţia jandarmilor la marşul de sâmbătă nu a fost ilegală.

Eu vă garantez că, dacă până la finalul zilei ne întâlnim cu toate partidele, diseară, la ora 20.00, retragem toate corturile„, a răspuns George Simion.

Traian Băsescu a revenit asupra declaraţiilor privind intervenţia jandarmilor la mitingul de sâmbătă.

„Este regretabilă intervenţia disproporţionată, dar nu ilegală, a jandarmilor, atât timp cât ei cereau respectarea unei autorizaţii„, a spus Traian Basescu.

Traian Băsescu a mai spus că, din punctul său de vedere, unirea României cu Republica Moldova va fi posibilă când va dori Parlamentul moldovean.

Opţiunea mea va fi întotdeauna pentru o decizie parlamentară, care corespunde şii istoriei reale a construcţiei României Mari„, a mai spus Traian Băsescu, precizând că sunt foarte importante alegerile prezidenţiale din luna octombrie, de la Chişinău.

Este vital ca în fruntea statului să ajungă un pro-european şi un pro-unionist„, a mai spus Băsescu, arătând că în opinia sa, Maia Sandu este soluţia şi nu Marian Lupu, care nu ar avea nimic în comun cu unirea Republicii Moldova cu România.

Traian Băsescu a arătat că unioniştii au un suporter în PMP pentru ideile lor. Traian Băsescu a mai menţionat că, în opinia sa, declaraţia politică privind unirea, în Parlamentul României, ar trebui să fie făcută după alegeri, de către un parlament nou ales, care îşi poate asuma acest proiect politic.

George Simion, liderul unioniştilor a avut şi un schimb de replici mai dur cu preşedintele PMP, Traian Băsescu. „Eu am venit aici la partid, cu flash-mobul, şi am spus că domnul preşedinte Băsescu este şmecher„, a spus Simion, arătând că a avut o „exprimare pitorească”. „Poţi să renunţi la ea?„, i-a răspuns Traian Băsescu, adăugând: „Pot să fiu şi eu foarte pitoresc şi o să îţi pară rău de pitorescul meu„.

Traian Băsescu i-a dat un răspuns mai dur lui Simion şi referitor la referendumulul pentru unirea celor două state. „Când se lansează un referendum, poţi să fii inspirat sau neinspirat. Un referendum îţi poate îngropa o idee, vezi Cameron în Marea Britanie„, a spus Traian Băsescu, dând şi exemplul referendumului din Ungaria, privind imigranţii, care a fost invalidat.

Nu vă jucaţi cu referendumurile. Eu abia am trecut unul cu 51,6%, pe o chestiune foarte populară. Părarea mea este că trebuie lansat la momentul potrivit, iar cei care îl lansează şi stimulează trebuie să ştie exact care este momentul potrivit, pentru a fi un succes„, a afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a declarat că PMP susţine înfiinţarea unui minister al Reunificării, ca un semnal clar pentru toţi aliaţii şi adversarii României, acesta fiind şi un obiectiv al „Acţiunii 2012”. „Atâta timp cât un stat nu îşi anunţă obiectivele, nici nu le poate atinge”, a mai afirmai Traian Băsescu.

Traian Băsescu a atras atenţia că în deciziile sale, România trebuie să respecte Acordul de la Helsinki, din 1975, care la articolul 1 precizează că frontierele nu se pot modifica prin forţă, dar se pot modifica prin voinţă politică. „Ar trebui să ajungem la momentul la care, ori printr-un referendum, în Republica Moldova şi în România, sau o decizie a Parlamentului de la Chişinău, să se ajungă la decizia unirii celor două ţări”, a mai afirmat Traian Băsescu.

George Simion a discutat duminică cu delegaţia PMP, alcătuită din Traian Băsescu, Eugen Tomac şi Dorel Onaca. La ora 13 liderul Platformei Unioniste ”Acţiunea 2012” a fost primit de către Daniel Constantin. La sediul central al PSD, unioniştii au discutat cu senatorul Ecaterina Andronescu începând cu ora 14, iar ultimele două întâlniri, sunt programte cu USR şi PRU de la ora 17, respectiv 18.  La ora 10, George Simion a mers şi la sediul central al PNL, din Aleea Modrogan, însă liderii liberali nu erau prezenţi în sediu. PNL încă nu a anunţat o poziţie oficială privind negocierile cu unioniştii.

Liderul unioniştilor, George Simion, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că, pe parcursul nopţii trecute, manifestanţii au fost păziţi de echipajele de jandarmi, fără a mai exista incidente.

Manifestanţii spun că vor rămâne şi duminică, pe parcursul întregii zile, în Piaţa Universităţii şi fac apel la toţi românii care vor reunificarea României cu Republica Moldova să li se alăture. Totodată, solicită liderilor politici din România să vină pe „baricada” de la Universitate şi să îşi asume unirea ca proiect de ţară.

Liderii manifestanţilor anunţă că la ora 10.00 vor veni revoluţionarii să îi susţină, iar la ora 16.00 cer tuturor celor care susţin unirea să li se alăture în Piaţa Universităţii.

Într-o postare pe Facebook din timpul nopţii, liderul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” susţine că ideea instalării corturilor în piaţă i-a venit după ce filiala din Suedia a adunat de la un festival de muzică corturile rămase.

„Pe un drum anevoios (prima oară au ajuns la Iaşi, api la noi la sediu), le-am primit şi am zis că, în afară de marşul clasic vom face şi un sit-in (ăsta e cuvântul de prin vest) la Universitate. Iată veni ziua marşului, iată-ne pe noi într-o coloană mare, doar că jandarmii (sau alţii care comandă jandarmii – şi nu mă refer la Cioloş!) au avut alte planuri. Maaaaare lucru cred ei că au obţinut târându-ne, rupându-ne hainele şi amendându-ne….Noi ne-am luptat cu comuniştii în Moldova, nu ne speriem aşa uşor!”, scrie Simion.

El cheamă oamenii să vină cu ceaiuri şi cu mâncare în piaţă şi aminteşte că vor avea loc discuţii cu partidele politice, referindu-se la termenul dat acestora ca pana la ora 14.00 să spună dacă îşi asumă Unirea ca proiect de ţară.

„Mai apoi, la ora 16:00, dăm ADUNARE GENERALĂ. Ne regrupăm, ne schimbăm hainele şi ne dregem glasurile pentru a face Unirea”, anunţă Simion.

Patru protestatari, AMENDAŢI

În urma incidentelor de la marşul de sâmbătă, patru protestatari au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei.

„În apropiere de Piaţa Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog alate la faţa locului, s-a discutat cu aceştia, li s-a explicat calea legală, aceştia nu au înţeles, după care s-a acţionat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanţilor şi conduse la secţiile de poliţie. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru a li se stabili identitatea şi a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceştia au fost sancţionate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acţionat legal”, a declarat Mihai Vornicu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.

CITEŞTE ŞI REACŢIA Gabrielei Firea în legătură cu incidentele de la mitingul unionist

Cookies