UNESCO: ISIS distruge sistematic situri din Patrimoniul Umanităţii. VIDEO

de:
25 aug. 2015
4 Afișari
UNESCO: ISIS distruge sistematic situri din Patrimoniul Umanităţii. VIDEO

Cu lovituri de baros, cu arme Kalashnikov, cu buldozerul sau pur şi simplu aruncându-le în aer, extremiştii ISIS distrug inestimabile comori istorice din Irak şi Siria. De la capturarea unei treimi din teritoriul Siriei şi Irakului, extremiştii ISIS au distrus moscheie, biserici şi situri arhelogice, provocând distrugeri masive oraşelor antice Nimrud, Hatra, din Irak, şi Dura Europos şi Palmira, din Siria. Doar în Irak, între căderea oraşului Mosul din iunie 2014 şi luna februarie 2015, ISIS a jefuit şi distrus cel puţin 28 de lăcaşuri de cult. Cel mai recent distrus, templul Baal Shamin, unul dintre cele mai importante situri din oraşul sirian Palmira, vechi de 2000 de ani, scrie tvr.ro.

Totul a pornit de la tradiţia profetică de a distruge idolii politeişti, o practică şi a salafismului, doctrina căruia îi aparţine Statul islamic, care insista pentru respectarea la litera a Coranului.

După ce în martie 2015, militanţii ISIS au distrus altarele sufiste de lângă Tripoli, Libia, în mai, tot cu barosul şi armele Kalashnikov erau distruse şi artefactele antice din Hatra, Irak, jihadiştii promiţând să continue acţiunile violente împotriva siturilor istorice.

În mai 2015, ISIS cucerea şi Palmira, situată în centrul regiunii deşertice din partea centrală a Siriei, oraşul modern şi metropola antică.

Palmira, listat de UNESCO în Patrimoniul Umanităţii încă din anul 1980, a jucat un rol important in istoria Orientului Mijlociu, de la începuturile din secolul I Î. Ch. când s-a dezvoltat sub conducerea Romei antice, până în secolul III, când conducatorii locali au creat un imperiu propriu, întins din Turcia până în Egipt. Ruinele monumentale ale unuia din cele mai importante centre culturale ale lumii antice au fost doar parţial excavate, majoritatea vestigiilor fiind încă îngropate sub nisipurile deşertului. Deşi, înainte ca oraşul să cadă în mâinile ISIS, mai multe sute de statui antice din situl arheologic au fost mutate în mai locuri sigure, după cucerirea Palmirei, extremiştii grupării teroriste au produs din ce în ce mai multe pagube ruinelor vechi de 2000 de ani, aruncând în aer mai multe monumente istorice şi emiţând licențe false pentru săpăturile ilegale, cu scopul găsirii unor comori.

În iunie 2015, militanţii ISIS a distrus două mausolee antice musulmane din Palmira, care nu făceau parte din structurile ridicate în perioada romană, dar pe care jihadiştii le considerau păgâne şi un sacrilegiu.

Au aruncat în aer vechile morminte ale lui Mohammed bin Ali şi Nizar Abu Bahaaeddine, situate nu departe de ruinele Palmirei, iar nu după mult timp au distrus şi celebra statuie Leul aflată la intrarea în Muzeul Palmira, transformat în tribunal şi închisoare, iar amfiteatrul antic a fost scena execuţiei a 25 de soldaţi sirieni, video-ul masacrului fiind postat online.

Atacuri recente indică accelerarea campaniei de distrugeri a siturilor istorice.

La mijlocul lunii august, extremiştii ISIS l-au decapitat pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani, care fusese mai mult de 50 de ani directorul serviciului pentru Antichităţi din Palmira şi care refuzase să divulge jihadiştilor unde ar fi ascuns autorităţile comorile Palmirei, înainte de capturarea metropolei antice.

Mai mult pe tvr.ro.

Cookies