UNDERCLOUD, festivalul de teatru care revitalizează Calea Griviței din București. Chris Simion: “Propun o reformă culturală”

07 iun. 2022
264 Afișari
UNDERCLOUD, festivalul de teatru care revitalizează Calea Griviței din București. Chris Simion: “Propun o reformă culturală”
UNDERCLOUD, festivalul de teatru care revitalizează Calea Griviței din București. Chris Simion: “Propun o reformă culturală”

Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD, ediția a XV-a, se mută pe Calea Griviței, între 13-19 iunie 2022. într-un demers unic în istoria festivalului. După ce ne-a obișnuit timp de 14 ani într-un spațiu singular (Terasa Motoare – Lăptăria lu’ Enache, Hanul Gabroveni sau M.Ț.R.) UNDERCLOUD se extinde și urmează să se desfășoare în 7 spații partenere: Teatrul Dramaturgilor Români, UNArte, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biserica Sfinții Voievozi, J`ai Bistro, Black Habit și Grivița 53.

Cel de-al optulea spațiu este strada în sine, trotuarele de la UNArte până la Teatrul Dramaturgilor, într-un cartier istoric, Griviței, care în perioada interbelică era considerat Montmartre al Bucureștiului și care astăzi, pe lângă amintiri, memorie, energie oferă și un imens potențial comercial și creativ. Organizatorii și-au propus să revitalizeze această zonă și să-i redea efervescența de altădată. Despre distrugerile de patrimoniu de pe Calea Griviței poți afla mai multe aici.

undercloud, festival
Organizatorii și-au propus să revitalizeze zona Griviței și să-i redea efervescența de altădată. Foto credit Undercloud.

Cum eu nu trăiesc cu jumătate de măsură, am propus o reformă culturală de care sunt convinsă că toată lumea are nevoie”

Chris Simion-Mercurian, fondatoarea UNDERCLOUD: „Confortul este cea mai periculoasă stare în care putem ajunge. E șansa noastră spre ratare. Atât umană, cât și artistică. Atunci când lucrurile nu te mai costă, se instalează rutina și ușor-ușor bifarea. Singura soluție în această situație este schimbarea. Și cum eu nu trăiesc cu jumătate de măsură, am propus o reformă culturală de care sunt convinsă că toată lumea are nevoie. Provocarea Undercloud a fost întotdeauna, mai devreme sau mai târziu apreciată și benefică.”.

Identitatea vizuală a festivalului a primit o nouă formă și culoare

Schimbarea spațiilor în care se va desfășura festivalul nu este singura surpriză din acest an. Dacă tot e un început de revoluție culturală, atunci să fie: identitatea vizuală a festivalului a primit o nouă formă și culoare. „Simbolul logo-ului ne descrie un nor care se însăilează ușor pe cerul creativității, în manieră free hand, care vorbește despre libertatea de exprimare, despre inovație, un nor care plutește, fără început și fără sfârșit, însemnând la desenarea fără limite a artei de orice formă și în orice spațiu”, spune Alina Gavrilă-Borțun, creatoarea noului logo UNDERCLOUD și a noului afiș.

undercloud, festival
Foto credit Undercloud.

Programul este anunțat pe site-ul festivalului www.undercloud.ro și pe paginile de social media. Biletele sunt puse în vânzare pe mystage.ro și bilete.ro. Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, ARCUB și Cartierul Creativ.

MiniCloud – 7 zile de teatru pentru copii și adolescenți

Tot din acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.  Copiii cu vârste între 5 și 14 ani vor avea ocazia să exploreze îndeaproape lumea teatrului participând la cursuri de actorie, dans sau scenografie, pentru ca la final să pună în scenă un spectacol de sine stătător – o lecție cap-coadă despre asumare, curaj și adevăr pe un text scris și regizat de Chris Simion – Mercurian: „Cea mai frumoasă floare din lume”.

mini cloud
MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD. Foto credit Undercloud.

Pe lângă atelierele dedicate teatrului, organizatorii au pregătit ateliere de desen, confecționarea de păpuși din materiale reciclate sau din țesături, totul într-o atmosferă de festival care își propune să le dezvăluie copiilor construcția și partea magică a spectacolului.

MiniCloud crește o generație de spectatori și poate deschide sufletul unor viitori artiști”

Chris Simion – Mercurian, inițiator festival: ”Secțiunea MiniCloud este o bucurie, este un spațiu de dezvoltare personală prin artele spectacolului. MiniCloud crește o generație de spectatori și poate deschide sufletul unor viitori artiști. Cu atât mai mult cu cât pe Calea Griviței, la numărul 53, în 2 ani se va naște primul teatru construit de la zero de noi, de comunitate.”

Un sfert din locurile disponibile în atelierele MiniCloud vor fi oferite copiilor ucraineni

Fiind o perioadă dificilă la nivel internațional, decizia organizatorilor a fost ca, în acest an, un sfert din locurile disponibile în atelierele MiniCloud să fie oferite copiilor ucraineni, ca parte a unui program de integrare și de sprijinire a refugiaților, realizat în parteneriat cu UNITER. Copiii vor fi însoțiți de translator și vor participa activ la cele 7 evenimente din cadrul festivalului. Totodată sperăm ca aceste ateliere mixte să creeze prietenii și încredere, să ofere bucurie și să încurajeze libertatea de exprimare a generozității și bunătății copiilor.

undercloud, festival
Foto credit Undercloud.
Programul complet al festivalului MiniCloud și UNDERCLOUD

Fiecare atelier are intrare liberă și număr limitat de 20 de locuri. Înscrierea se poate face pe adresa de e-mail [email protected], iar rezervarea locului este confirmată doar după primirea răspunsului de la organizatori. Programul complet al festivalului MiniCloud și UNDERCLOUD poate fi accesat pe www.undercloud.ro. Partener strategic MiniCloud: Itsy Bitsy, Uniter prin programul „Artiști români pentru artiști ucrainieni”. 

Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, ARCUB și Cartierul Creativ. Parteneri UNDERCLOUD: Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Theatrum, MECENA.ART, Gavrilă, Borțun și Asociații, Librăria Bizantină, Cotescu, Stroe și Asociații, Editura Trei, Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române, UNArte, J`ai Bistrot, Grivița 53, Black Habit, Biserica Sfinții Voievozi, UNITER. Vinul și apa sunt oferite de Aqua Carpatica și Sâmburești. Partenerii media ai festivalului sunt: Rock FM, Magic FM, Itsy Bitsy, AgențiadeCarte.ro, The Institute, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, DC News, Munteanu Recomandă, Zile și Nopți, IqAds, Liternet, Lateatru.eu, cult-ura.ro, modernism.ro, B365.ro.

Cookies