Certificatul verde, obligatoriu de luni, 25 octombrie. Bonus: orele până la care ai mall-urile, magazinele și restaurantele deschise | UPDATE

23 oct. 2021
2364 Afișari
Certificatul verde, obligatoriu de luni, 25 octombrie. Bonus: orele până la care ai mall-urile, magazinele și restaurantele deschise | UPDATE
Unde va fi obligatoriu certificatul verde de luni. Bonus: orele până la care ai mall-urile, magazinele și restaurantele deschise

De luni, 25 octombrie, intră în vigoare noile măsuri restrictive din România, anunțate de președintele Iohannis încă de miercuri. Unde va fi obligatoriu certificatul verde de la începutul săptămânii. Bonus: orele până la care ai mall-urile, magazinele și restaurantele deschise.

UPDATE: Certificatul verde a devenit obligatoriu în mai multe situații în România începând de luni, 25 octombrie 2021.

Știre inițială:

Certificatul verde o să fie cerut tot mai des în România începând de luni, 25 octombrie, atunci când va intra în vigoare noua Hotărâre CNSU care prevede restricții suplimentare în vederea reducerii riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări din ultima perioadă.

Ce poți face în România începând de luni dacă ai certificatul verde

Timp de 30 de zile, până în 25 noiembrie, accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în România vor fi permise doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, adică cele care dețin certificatul verde.

Acces în instituțiile publice și în clădirile de birouri private doar cu dovada vaccinării sau trecerii prin boală

Începând de luni, accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

La ce oră se închid magazinele, mall-urile și restaurantele în România

Noile măsuri care întră în vigoare de luni, 25 octombrie, prevăd ca magazinele, restaurantele și mall-urile să fie deschise zilnic între orele 05.00 și 21.00 timp de 30 de zile, până pe 25 noiembrie.

Excepție fac benzinăriile, farmaciile și livratorii. Aceste activități pot avea program normal, chiar și pe noapte. Începând de luni, accesul în mall-uri o să fie permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, în baza certificatului verde.

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că în magazinele esenţiale, alimentare sau farmacii, va fi permis accesul şi nevaccinaților, însă doar în cazul în care se află în afara centrelor comerciale mari.

„Tot ce este în mall (se intră – n.r.) numai cu certificat verde. Dacă nu ai certificat verde te duci la o farmacie care nu este în mall. Sunt multe”, a explicat Raed Arafat.

Interzicerea circulației persoanelor fără certificat verde între 22.00 și 05.00

Se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22,00-05,00, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, cu următoarele excepții: deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, se arată în hotărâre.

Protestele sunt interizise pentru persoanele care nu au certificatul verde

Pentru o perioadă de 30 zile, mitingurile și demonstrațiile vor putea fi organizate cu participarea a cel mult 100 de persoane și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Fară restaurante, hoteluri, unități de cazare, cafenele pentru persoanele nevaccinate

„Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. De la obligația prevăzută la alineatul anterior referitoare la accesul controlat sunt exceptate activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, târgurile, bâlciurile și talciocurile”, mai arată hotărârea.

Certificatul verde pentru accesul în instituții și regii autonome

Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării. Prevederile  se aplică și operatorilor economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.

Vezi aici întreaga Hotărâre CNSU ce a plecat spre aprobare. Luni, 25 octombrie, intră în vigoare.

Unde va fi obligatoriu certificatul verde de luni. Bonus: orele până la care ai mall-urile, magazinele și restaurantele deschise

Cookies