Unde sunt creșele din București? Peste 2.000 de copii nu au prins un loc anul acesta la creșele de stat

18 aug. 2022
223 Afișari
Unde sunt creșele din București? Peste 2.000 de copii nu au prins un loc anul acesta la creșele de stat
Unde sunt creșele din București? Peste 2.000 de copii nu au prins un loc anul acesta la creșele de stat. Sursa foto: Unsplash

Problema creșelor din București devine din ce în ce mai evidentă, iar reacția autorităților se lasă, din păcate, așteptată. Anul acesta peste 2.000 de copii cu vârste sub 3 ani nu au prins un loc la creșele de stat, ceea ce pune părinții într-o poziție incomodă, deși aceștia plătesc impozite și taxe. În timp ce aceștia trebuie să apeleze la creșe private sau la bone, autoritățile nu țin cont de cerere, astfel că în București sunt doar câteva cazuri izolate de creșe construite în ultimii 10 ani.

Părinții copiilor mici din București se confruntă cu lipsa creșelor din Capitală. Spre exemplu, doar în acest an 2.000 de copii nu au prins loc la creșele de stat, ceea ce denotă lipsa de investiții din partea autorităților care nu pot satisface această nevoie. Prin urmare, părinții ajung să apeleze la bone sau la creșe private, o variantă deloc prielnică din punct de vedere financiar, mai ales în situația actuală.

Cea mai dificilă situație se înregistrează în Sectorul 6, unde sunt înscriși 670 de copii pe listele de așteptare, în timp ce în Sectorul 5 și Sectorul 2 se află 560, respectiv 468 de copii în aceeași situație. Între timp, Primăria Sectorului 3 susține că în acest an toți copiii care au avut dosare complete au fost admiși, potrivit Hotnews.

Unde sunt creșele din București? Situația din Sectorul 1

În Sectorul 1 se află 5 creșe de stat, cu o capacitate totală de 674 locuri, dintre care 306 disponibile pentru acest an. Iată situația pentru fiecare unitate în parte pentru luna septembrie 2022:

 • Centrul de zi ,,Vrancei” (str. Vrancea, nr. 9): capacitate totală 180 locuri și 60 locuri disponibile pentru luna septembrie 2022;
 • Centrul de zi ,,Sf. Andrei” (str. Cosmesti, nr. 15): capacitate totală 144 locuri şi 81 locuri disponibile pentru luna septembrie 2022;
 • Centrul de zi ,Jiului” (str. Pajurei, nr. 2C): capacitate totală 200 locuri și 81 locuri disponibile pentru luna septembrie 2022;
 • C.S.S. „Sf. Nicolae” (str. Constantin Dobrogeanu Gherea, nr. 74): capacitate totală 120 locuri 71 locuri disponibile pentru luna septembrie 2022;
 • Centrul Româno-Danez pentru Educație Integrată „Rodacie” (Bd. Mareşal Al. Averescu, nr. 17): capacitate totală 30 locuri şi 13 locuri disponibile pentru luna septembrie 2022;

După perioada de înscriere, pe listele de așteptare au rămas 233 de copii.

Situația creșelor din Sectorul 2

În Sectorul 2 din Capitală se află 6 creșe de stat, unde sunt în total 396 de locuri. Anul acesta se află pe listele de așteptare nu mai puțin de 468 de copii. Iată care este situația la fiecare dintre creșe:

 • Creșa „Ciobănașului” are 175 locuri. Pe lista de așteptare sunt 93 de copii.
 • Creșa „Sinaia” are 80 locuri. Pe lista de așteptare sunt 130 de copii.
 • Creșa „Teiul Doamnei” are 80 de locuri. Pe lista de așteptare sunt 185 de copii.
 • Unitatea de Educație Timpurie „Reînvierii 1B” are 30 locuri. Pe lista de așteptare sunt 17 copii.
 • Unitatea de educație timpurie „Grădinița nr. 23” are 30 de locuri. Pe lista de așteptare sunt 43 copii.
 • Unitatea de Educație Timpurie „Grădinița nr. 137” are 30 de locuri însă acestea nu se pun deoarece în prezent, activitatea este suspendată pentru lucrări de reabilitare.

Potrivit primarului Radu Mihaiu, Primăria Sectorului 2 are în plan să mai construiască 2 creșe, una de 110 locuri, pe strada Ion Vlad și una în zona Floreasca, în curtea Liceului Rosetti, cu 40 de locuri. Mai mult, patru grădinițe din sector vor fi extinse pentru a putea organiza un program de educație timpurie, pentru copiii de 2-3 ani.

Primăria Sectorului 3 nu a organizat liste de așteptare. Iată motivul

În Sectorul 3 există 6 creșe cu o capacitate totală de 1.000 de locuri:

 • Creșa Potcoava (Str. Pictor Gheorghe Tăttărescu nr.10) – 255 locuri ;
 • Creșa Titan Lunca Bradului (Aleea Lunca Bradului nr. 1A) – 155 locuri ;
 • Creșa Cerceluș (Str. Cerceluș nr. 50 – 52) – 60 locuri;
 • Creșa Ghiocelul (B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 12-14) – 90 locuri;
 • Creșa Greierașul (Str. Marin Pazon nr. 2B) – 185 locuri ;
 • Creșa Trapezului ( Aleea Prevederii nr. 6) – 255 locuri;

În cazul creșelor din Sectorul 3, Primăria susține că au fost admiși toți copiii cu dosare complete, însă nu au mai fost organizate liste de așteptare deoarece gestionarea creșelor va fi preluată de Minsterul Educației, prin Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Anul acesta a fost amenajată o creșă în Sectorul 3, și anume Creșa Trapezului, cu o capacitate de 225 locuri.

Datele despre creșe rămân un mister în Sectorul 4

În Sectorul 4 există 5 creșe de stat, cu o capacitate totală de 1.035 de locuri. Totuși, mai multe informații sunt un „mister”, după cum reiese din răspunsul formulat de autorități către Hotnews:

„Din acest an, ca urmare a noilor reglementări în vigoare, creșele au dobândit personalitate juridică, au devenit unități de învățământ ante-preșcolar, iar procesul de înscriere la nivelul fiecărei creșe s-a derulat conform criteriilor și Metodologiei puse la dispoziție de Ministerul Educației prin Inspectorarul Școlar al Municipiului București. Orice informație referitoare la înscrierea propriu-zisă a copiilor la creșă poate fi obținută de la unitățile de învățământ ante-preșcolar”

Totuși, pentru a acomoda un număr mai mare de copii, autoritățile au declarat că doresc dublarea locurilor prin reconfigurarea mai multor spații administrative în creșe. Primele 2 spații de acest fel care vor fi gata sunt cele de pe strada Aleea Reșița D nr. 9 și strada Nițu Vasile nr 50-54, unde vor fi disponibile circa 300 de locuri.

Situația creșelor din Sectorul 5

În Sectorul 5 se află 3 creșe de stat cu o capacitate de doar 300 de locuri. Între timp, pe lista de așteptare regăsim 560 de copii:

 • Creşa „Sf. Stelian” cu o capacitate totală de 120 de locuri. Pe lista de așteptare sunt 190 de copii.
 • Creşa „Sf. Andrei” cu o capacitate de totală de 60 de locuri. Pe lista de așteptare sunt 276 de copii.
 • Creşa „Ariel şi Aurora” cu o capacitate totală de 120 de locuri. Pe lista de așteptare sunt 94 de copii.

Situația creșelor din Sectorul 6

În Sectorul 6 se regăsesc tot 3 creșe de stat, însă cu o capacitate de 980 de locuri. Totuși, pe listele de așteptare se află 670 de copii:

 • Creșa Pinocchio dispune de 250 de locuri. Pe lista de așteptare sunt 158 copii.
 • Creșa Neghiniță dispune de 390 de locuri. Pe lista de așteptare sunt 204 copii.
 • Creșa Harap Alb dispune de 340 de locuri. Pe lista de așteptare sunt 308 copii.

În Sectorul 6 va fi construită de asemenea și o creșă de 124 de locuri pe str. Rușetu nr. 6A, care va fi terminată în vara anului viitor. Întrebat ce soluții există pentru deficitul de creșe, primarul Ciprian Ciucu a declarat că nu se poate face „magie”:

„Ce soluție să fie? Noi construim creșe, dar nu prea mai este teren. Magie nu poți să faci. În capitalism ai creșe de stat și private, important este ca oamenii să aibă acces la servicii de educație. Nu e o lume perfectă. Noi facem ce putem, este clar că există atenție din partea noastră din moment ce avem trei creșe în dievrse stadii de maturitate”,a  declarat primarul.

Cât trebuie să scoată părinții din buzunar pentru o creșă privată

În medie, costurile pentru o creșă privată cu program lung trec lejer peste 1.500 de lei lunar, prețul mediu fiind în zona de 2.000-2.200 lei pe lună. Desigur, trebuie luate în calcul și condițiile dar și locația, deoarece unele creșe pot cere și 5.000 de lei pe lună pentru un copil. Mai mult, creșele cele mai apreciate au la rândul lor liste de așteptare, astfel că părinții scapă cu greu de acest fenomen.

CITEȘTE ȘI

ALERTĂ în București | Un bărbat pe trotinetă atacă femei pe Calea Victoriei. Le înțeapă cu un ac

“În doi ani, bucureștenii ar putea să aibă Parcul Lacul Morii gata, la cheie”. Președintele arhitecților din București: Orașul are nevoie de astfel de proiecte ca de aer

Cookies