Unde și cum putem înmatricula mașina în 2022. Actele necesare pentru înmatricularea unei mașini noi sau a unei mașini second-hand

25 ian. 2022
160 Afișari
Unde și cum putem înmatricula mașina în 2022. Actele necesare pentru înmatricularea unei mașini noi sau a unei mașini second-hand
Unde și cum putem înmatricula mașina în 2022. Actele necesare pentru înmatricularea unei mașini noi sau a unei mașini second-hand | Sursă foto: Site DRPCIV

Înmatricularea unui vehicul înglobează înscrierea unei mașini noi, transcrierea dreptului de proprietate pentru o mașină la mâna a doua și eliberarea unor acte oficiale emise de DRPCIV dacă acestea au fost furate, distruse sau pierdute. Eliberarea unui duplicate pentru certificatul de înmatriculare sau păstrarea numărului vor putea fi efectuate online în 2022, însă pentru a înmatricula mașina vor fi necesare câteva drumuri.

Unde trebuie să mergem pentru a înmatricula mașina

Pentru a înmatricula un autovehicul trebuie să mergem la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor, DRPCIV, din județul în care ne aflăm. În cazul în care doriți să înmatriculați o mașină nouă dealerul de la care a fost cumpărată aceasta vă va pune la dispoziție majoritatea actelor ce vă sunt necesare. Totuși va fi nevoie să mergeți și să eliberați personal documentele ce sunt emise de serviciul local de taxe și impozite.

Dacă ați cumpărat o mașină la mâna a doua ce a fost înmatriculată anterior în România, costul de transcriere pentru aceasta va fi în jur de 100 de lei. Înmatricularea mașinilor aduse din străinătate va fi ceva mai costisitoare. Pentru acestea este necesară obținerea autenticității de la Registrul Auto Român (RAR). Astfel costul ce înscriere poate depășii suma de 600 de lei.

Actele necesare înscrierii pentru o mașină nouă

Înainte de a merge să depuneți dosarul de înmatriculare este recomandat să va faceți o programare. Acestea se pot face online pe site-ul DRPCIV. În acest fel veți evitați statul la cozi și veți cunoaște ora și data la care trebuie să va prezentați la ghișeu.

Documentele pe care trebuie să ale aveți în dosarul de înmatriculare sunt:

  • Cererea pentru înmatricularea auto.
  • Fișa de înmatriculare ce va fi completata cu datele proprietarului și avizată de Serviciul de Taxe și Impozite.
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare (taxa este de 49 de lei și poate fi achitată și online).
  • Actul de identitate în original și copie.
  • Copie a contractului RCA. Contractul trebuie să fie încheiat pe numele proprietarului vehiculului.
  • Chitanța ce atestă că taxa pentru plăcuțele cu numărul de înmatriculare a fost plătită (taxa se poate achita și online).
  • Cartea de identitate a vehiculului, original și copie.
  • Documentul ce atestă că solicitantul are dreptul de proprietate al mașinii, original și copie.

Actele necesare înscrierii pentru o mașină second-hand

Atunci când vorbim despre înmatriculare unei mașini second-hand, vorbim despre transcrierea dreptului de proprietate. Pentru acest lucru pe lângă actele deja enumerate dosarul trebuie să mai conțină în plus următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar.
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare în cazul în care acestea nu vor fi păstrate de fostul proprietar.

În cazul transcrierii dreptului de proprietate fișa de înmatriculare nu mai este necesară atâta timp cât există un contract între cumpărător și vânzător. Contractul trebuie să fie semnat și autorizat de Serviciul Impozite și Taxe.

Cookies