Unde se antrenează echipele de hochei din București? Protest al Federației Române de Hochei că se investește doar în patinoarele din județele Covasna și Harghita

25 mai 2022
127 afișări
Unde se antrenează echipele de hochei din București? Protest al Federației Române de Hochei că se investește doar în patinoarele din județele Covasna și Harghita
FOTO: Agerpres/ Meci de hockei cu participarea ministrului Tineretului si Sportului, Eduard Novak si a ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Tanczos Barna, prilejuit de inaugurarea patinoarului acoperit al Academiei de Hochei 'Szekelyfoldi Jegkorong Akademia', de la Sangeorgiu de Mures, un proiect in valoare de peste 1 milion de euro, finantat de Guvernul Ungariei, data 2021-02-14

Loculul unde se antrenează echipele de hochei în București, întrebare care ar fi obținut un răspuns rapid în orice capitală a UE, este o necunoscută pentru majoritatea bucureștenilor, inclusiv pentru subsemnata.

Subiectul a fost ridicat, indirect, astăzi de Federația Română de Hochei pe Gheață care a înmânat un protest Miniterului Sportului legat de investiția în patinoare. Am aflat răspunsul după ce am vorbit cu șeful Federației, Alexandru Hălăucă.

Căutările au pornit după ce astăzi Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) a acuzat o diferență clară în ceea ce privește modul de alocare a fondurilor pentru construirea infrastructurii, menționând că în orașe precum Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc au fost construite patinoare, în timp ce în afara județelor Harghita și Covasna acest lucru nu s-a întâmplat. Acuzația se îndreaptă către Ministerul Sportului condus de reprezentantul UDMR-ului Eduard Novak, fost campion paralimpic.

În București, echipele de hochei CSA Steaua, Sportul Studențesc, CSA Steaua Rangers și AS Venus, patru echipe de sportivi pe gheață, se antrenează doar pe patinoarul Allianz-Tiriac Arena, patinoarul privat deținut de Ion Țiriac în nordul Capitalei, singurul de talie olimpică din București. În Capitala României nu mai există un alt patinoar olimpic, după ce Patinoarul Flamaropol a fost dărâmat, niciodată reconstruit.

Astăzi, Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) a punctat acestă discriminare legată de investițiile în infrastructura sportului pe gheață.

„Cu regret s-a constatat o schimbare de atitudine – și nu pozitivă – atât din partea Ministerului Sportului, cât și a unora dintre cluburi, procedându-se la instigarea, în principal a jucătorilor. Astfel s-a creat un climat conflictual, care este de natură să rupă echilibrul care exista la nivelul echipei naționale și între cluburi. Nu putem să nu constatăm că acest dezechilibru se datorează și faptului că a existat și există o diferență clară în ceea ce privește modul de alocare a fondurilor pentru construirea infrastructurii atât de necesară pentru desfășurarea acestei activitități sportive. Astfel, dacă în orașe precum București, Suceava, Iași, Constanța, Buzău nu s-a construit nici măcar un singur patinoar, în Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc au fost construite patinoare și urmează a se construi alte 4 (patru) patinoare în aceleași localități din fonduri CNI (Compania Națională de Investiții)”, se arată într-un comunicat transmis de FRHG în urma întrunirii Biroului Federal.

 

În proiecție, investiție a administrației locale în Sectorul 4: un patinoar olimpic într-un liceu

La inițiațiva conducerii FRHG, în Sectorul 4 al Capitalei se va construi un patinoar nou, la standarde olimpice, după aproape 68 de ani de la ridicarea Patinoarului „23 August”, redenumit după 1989 „Mihai Flamaropol”, singurul care a funcționat în București.

Investiția a fost anunțată în aprilie 2022, deopotrivă de primarul Daniel Băluță și de Federație.

Patinoarul olimpic se va construi în incinta Liceului Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia”, situat pe Șoseaua Vitan Bârzești nr. 11.

 

Ultima declarație a lui Nicușor Dan despre reconstrucția Patinoarului Flamaropol

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat, recent, că a făcut o cerere ca patinoarul ”Mihai Flamaropol” să fie inclus în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, alături de noua sală polivalentă din Capitală, două proiecte în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro.

În luna ianuarie 2017 au început lucrările la noul patinoar ”Mihai Flamaropol”, după ce cel inaugurat în 1952 a fost demolat.

Lucrările au fost sistate însă în iunie 2019, când construcția era gata în proporție de 26%. De atunci, niciun muncitor nu a mai călcat pe șantier, scrie Digisport.ro.

Aproximativ 22 de milioane de euro este valoarea proiectului.

”Am depus la Compania Națională de Investiții o cerere de includere în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social a două obiective de investiții importante pentru București: Sala Polivalentă și Patinoarul Mihai Flamaropol.

Sper să facem pași reali pentru finalizarea acestor proiecte care stagnează de ani de zile. Reamintesc că lucrările la Patinoarul Flamaropol au început în 2016 și au fost sistate în 2019, după rezilierea contractului în condițiile unor întârzieri și probleme de execuție”, a scris Nicușor Dan pe contul său de Facebook.

Bucureștiul este printre singurele capitale europene ce nu dispune de un patinoar olimpic, unde copiii ce practică sporturi precum patinaj artistic sau hochei să se poată antrena.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies