Unde s-a văzut primul film în București? Începuturile cinematografiei în Capitală

13 iun. 2022
2836 afișări
Unde s-a văzut primul film în București? Începuturile cinematografiei în Capitală
Unde s-a văzut primul film în București? Începuturile cinematografiei în Capitală. Sursa foto: Unsplash

Să ne ducem în Bucureștiul de acum mai bine de 100 de ani – Capitala era într-o perioadă de înflorire, de dezvoltare și de creștere, avântul venind dinspre trendurile occidentului. Astfel, Bucureștiul se maturiza și începea să arate ca o capitală europeană, presărată cu parcuri, clădiri impunătoare, dar cu bun gust, restaurante, cafenele și hoteluri. Nu te poți considera însă oraș de seamă fără să ai și distracții în oraș – la începutul secolului XX Bucureștii aveau deja parte de spectacole de teatru și de concerte de muzică clasică, însă cea mai nouă și interesantă formă de divertisment era alta – cinematograful. Prin urmare, vă prezentăm primii pași ai cinematografiei bucureștene, precum și locurile unde erau rulate primele filme.

La începutul secolului XX Bucureștiul începea să se alinieze la valorile, principiile și viața capitalelor occidentale. Acest lucru era vizibil și când venea vorba de modul în care locuitorii Capitalei își petreceau timpul liber. Dacă piesele de teatru, concertele de muzică sau plimbările pe bulevarde și în parcuri erau deja apreciate de bucureșteni, aceștia aveau să cunoască în anii următori o nouă distracție – „pozele mișcătoare”.

Primele cinematografe din București au apărut ca urmare a eforturilor mai multor oameni de afaceri care au fost atrași de profiturile pe care cinematografia le aducea în țările occidentale. Ca urmare, aceștia au achiziționat mai multe clădiri vechi, precum teatre, prăvălii sau restaurante pentru a le renova sau amenaja astfel încât acolo să se poată rula filme.

Începuturile cinematografiei în București. Când a rulat primul film în Capitală

Prin urmare, primul cinematograf din București care a avut o sală exclusiv pentru proiecții cinematografice a apărut în anul 1902. Este vorba despre Cinematograful Oser, care a funcționat prima dată în sala Circului Sidoli, care se afla pe Calea Victoriei și pe locul căreia s-a construit Palatul Poștelor, care a devenit în prezent Muzeul de Istorie al României. În cele din urmă, Cinematograful Oser a fost mutat pe Bulevardul Elisabeta.

Prima peliculă filmată în România a fost parada regală din 10 mai 1897, unde poate fi văzut regele Carol I, chiar în fruntea paradei.

Ca dovadă a apropierii și alinierii Bucureștiului la lumea occidentală, prima proiecție din „micul Paris” a avut loc la doar câteva luni distanță de prima proiecție de film din lume, care a avut loc în „marele” Paris, unde frații Lumiere, Auguste și Louis, au proiectat primul film pe 28 decembrie 1895, la Grand Cafe. Prima reprezentație a avut loc în București la 6 iunie 1896, la sediul ziarului „L’Indépendance Roumanie” de pe Calea Victoriei. Mai multe ziare urmează astfel că în doar un an de când a fost rulată prima peliculă în București puteai să vezi filme în mai multe locații. Una dintre acestea era la Teatrul Hugo, unde funcționa o sală unde rulau 8 ore de filme de un minut, la care intrarea costa un leu.

Încep să apară cinematografele pe bulevardele Capitalei

O sală de cinema exista și la Teatrul Eforie, iar tot în acea perioadă apare casa de producție franțuzească Cinema Pathé Palace (după Charles Pathé, propietarul francez de difuzare a filmelor). Mai mult, în 1909 apare Cinema Select peste drum de Palatul Telefoanelor, acesta fiind considerat cel mai elegant cinematograf la acea vreme.

În data de 16 octombrie 1911, în ziarul Rampa apar menţionate următoarele săli de cinema: Cinema Elitta (în Pasajul Român nr.23), Sala Blériot (pe str.Sărindar nr.4), Cinema Gaumont Palace-Sala Eforie, Cinema Hotel de France (condus de A.C.Bottez), şi Cinema Apollo (pe str.Doamnei nr.4, propietar Mitică Georgescu). De asemenea, într-un anuar din 1911 apar menționate mai multe cinematografe, printre care Cinema Central (Calea Victoriei nr.4), Cinema Marconi (Calea Grivitei nr.139, colţ cu str. Atelierului), Cinema Naţional (str. Academiei), Cinema Amiciţia (Intr. Zolomit), Sala Eintrach (Dionisie Lupu nr.64), Cinema Eforie (Bd.Elisabeta).

Cel mai popular cinematograf al vremii a fost însă Cinema Clasic, care a fost inaugurat la 26 mai 1912. Acesta era de departe cel mai impresionant, având o sală de 1.000 de locuri, fiind situat pe Bulevardul Regina Elisabeta, care devenise încă de-atunci bulevardul cinematografelor. Cinema Clasic poate fi numit un cinema al premierelor, deoarece aici au avut loc premiera filmelor româneşti realizate în acestă perioadă:Iulian în creaţiunile sale de mahala (1913), Amorurile unei prințese (1913), Trădător fără voie(1913), Răzbunarea (1913), Urgia Cerească (1913), Oțelul răzbună (1913), Cetatea Neamţului (1914), Spionul (1914), Țigăncușa de la iatac (1923)

„Amor fatal” și „Independența României”, printre primele filme rulate în București

Printre primele filme rulate în București care s-au bucurat de un succes răsunător au fost „Amor Fatal” și „Independența României”. Primul a avut premiera pe 18 septembrie 1911 la Cinema Pathé Palace. Acesta a fost regizat de Grigore Brezoianu și era de fapt o piesă de teatru filmată în care jucau doi actori populari ai vremii: Tony Bulandra și Lucia Sturdza. Din păcate, piesa de teatru pusă în scenă nu a fost identificată, iar filmul a fost pierdut.

Între timp, „Independența României” a fost pus în scenă în anul 1912, premiera fiind elogiată în presa de atunci.

„Am văzut ceea ce e cam rar la noi: sala întreagă în delir, aplaudând când filmul arăta eroismul soldaților noștri la Grivița și fazele luării, pierderii și reluării redutelor întâia și a doua. De obicei, publicul nostru e rece și nepăsător. Ei bine, l-am văzut vibrând de entuziasm”, se menționa în Gazeta Ilustrată din 15 septembrie 1912, conform bucurestiri.ro.

Cookies