Unde poţi mânca în centrul Bucureştiului, non-stop, cu 10 lei

de:
02 nov. 2010
2 Afișari
Unde poţi mânca în centrul Bucureştiului, non-stop, cu 10 lei

Există un loc în centrul Bucureştiului unde poţi mânca pe săturate, sâmbătă la cinci dimineaţa, cu banii cheltuiţi în prealabil pe o singură bere într-unul dintre cluburile cu pretenţii din zona Unirii-Universitate-Romană. Este vorba de localul ”Art Cafe” de lângă Universitate (vizavi de Biserica Sfântul Gheorghe), cunoscut mai bine sub numele de ”Împinge-tava de la Sfântul Gheorghe”, care este deschis non-stop.

Am ajuns aici dintr-o întâmplare, iar primul lucru care m-a frapat a fost faptul că doi muşterii dormeau la mese (vezi poza). Unul dintre ei, după aspect un om al străzii, trăgea la aghioase în faţa unui castron de varză cu cârnaţi, iar celălalt, cu o bere în faţă, părea că fusese smuls de zeul somnului, Hypnos, în urma unei îndelungate bătălii, din braţele celui al petrecerilor, Dionysos.

Având un aspect de cantină comunistă, localul Art Cafe reunea la acea oră matinală, la fel ca hanurile din Evul Mediu, indivizi din toate păturile sociale: atât vagabonzi, cât şi cheflii tineri, bine îmbrăcaţi, care se refugiaseră în căutarea unei mese calde la capătul unei nopţi bazate exclusiv pe o dietă lichidă. Mai mult, în timpul săptămânii, la orele prânzului, împart acelaşi acoperiş şi aceleaşi preparate culinare corporatişti loviţi de recesiune, care lucrează prin apropiere, şi cerşetori care vin să-şi ostoiască foamea, obosiţi de atâta stat cu mâinile întinse în faţa bisericii, mi-au dezvăluit însoţitorii mei, clienţi fideli ai localului.

Cum mâncarea din vitrine părea să bată spre venerabila vârstă de 24 de ore, am întrebat-o mucalit pe vânzătoare dacă avea şi mâncare proaspătă. Mi-a răspuns printr-un zâmbet încărcat cu reproş, semn că era obişnuită cu scepticismul culinar din partea clienţilor. Am optat pentru un şniţel cu cartofi prăjiţi, reîncălziţi la un cuptor cu microunde, care mi-au făcut cu ochiul dintre sărmăluţele, ciorba de burtă, varza, cârnaţii, pulpele de pui şi restul bucatelor. Preţul: mai puţin de 10 lei. Mâncarea a fost gustoasă, nimic de zis, însă trebuie să recunosc că apetitul mi-a fost temperat de sentimentul că luam masa într-o sală de aşteptare dintr-o gară de provincie.

Prin urmare, le recomand localul Art Cafe doar celor loviţi de foame în momente de restrişte, pe care răsăritul soarelui îi prinde în zona Universităţii, cu portofelele aproape goale.

Cookies