ARHIVA B365

Unde mănâncă românii: Topul lanţurilor de restaurante cu cele mai mari vânzări

Lanţul american de restaurante tip fast-food McDonald’s continuă să domine piaţa de profil din punct de vedere al cifrei de afaceri, potrivit clasamentului realizat de Economica.net, pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Compania a raportat anul trecut afaceri de 399,9 milioane de lei, cu 0,39% mai mult faţă de anul anterior. În schimb, profitul net a coborât cu 76%, până la 4,1 milioane de lei, astfel că rata profitului în cazul McDonalds a ajuns la 1,03% – cea mai mică rată a profitului dintre primele cele mai mari lanţuri de restaurante din Bucureşti.

Pe locul secund în clasamentul celor mai mari lanţuri de restaurante este US Food Network, operatorul KFC. Compania a realizat anul trecut afaceri în valoare de aproximativ 187,2 milioane de lei, cu 16,2% mai mult faţă de 2011, iar profitul net a urcat de la 8,8 milioane de lei la 9,99 milioane de lei. KFC are astfel o rată a profitabilităţii de 5,3%.

Pe ultimul loc al podiumului se află American Restaurant System, societatea care operează lanţul Pizza Hut şi care, potrivit datelor ONRC, a avut, în 2012, o cifră de afaceri netă de 116,4 milioane de lei, cu 15% mai mult faţă de 2011. Ca şi în cazul McDonald’s, profitul net al Pizza Hut este în picaj direct, scăderea faţă de 2011 fiind de 33%. Rata profitului a ajuns la 1,63%.

Pe poziţia a patra, cu afaceri nete de 35,46 milioane de lei, faţă de 30,8 milioane de lei cu un an în urmă, este societatea Trotter Management SRL, cea care operează lanţul City Grill. Compania deţinută de omul de afaceri Dragoş Petrescu a avut un profit net de 3,9 milioane de lei, cu 1,4% mai puţin faţă de 2011. Rata profitabilităţii la City Grill este de 13%, adică cea mai mare dintre toţi ceilalţi principali competitori.

Nu în ultimul rând, pe poziţia a cincea, apare Ro-Armycatering, care are afaceri nete de 30,4 milioane de lei şi un profit net de 38,7 milioane de lei. Ro-Armycatering SA – filială a C.N. Romtehnica SA, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale – asigură servicii de hrănire exclusiv pentru personalul Armatei României, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul propriu.

Topul a fost realizat pe baza datelor furnizate de ONRC, criteriul de selecţie fiind cifra de afaceri a companiilor înregistrate în Bucureşti cu CAEN „restaurante”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button