Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache

28 iul. 2023
3709 Afișari
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache

Salutare și bine ai venit la “Mănânc pentru tine”. E sezon de pepeni și m–am gândit că ar fi oportun să fac o cercetare de piață ca să aflăm împreună unde se ascund cei mai dulci pepeni din București.

Pentru asta, am tăiat orașul în două, din Obor până-n Drumul Taberei, am gustat iar și iar, am vorbit cu țăranii și-am marcat banul corespunzător. Mărturisesc că am o relație specială cu pepenii. În copilărie, pe timp de vară, pentru un ban în plus și un harbuz, ajutam la descărcat zecile de remorci și dube cu pepeni care soseau în Piața Centrală din Piatra Neamț. 

Revenind la Capitală, per ansamblu, majoritatea pepenilor din piețele bucureștene provin din Dăbuleni sau de lângă Dăbuleni, Mecca-ul harbujilor cum se zice la mine acasă. Prea puțini comercianți din Brăila sau alte județe. Prețurile sunt cuprinse între 3 – 5 lei / kg în cazul pepenilor verzi, respectiv 5 – 8 lei / kg pentru pepenii galbeni.

Producția de anul acesta e extrem de bogată, aromată și parfumată, deci ar fi chiar păcat să nu ai un pepene la rece, mai ales pe căldurile astea. Pentru conformitate, am notat pepenii de la ff dulci până la fffff dulci. Că-i spui lubeniță, harbuz, cocomer, bostan sau pepenoaică, uite unde am găsit eu pepeni dulci în frumosul București:

Dop din pepenele ales de nea Bebe de la Dăbuleni. Îmi place să zic Bebe de la Dăbuleni. Sună bine.

Piața Obor, la Viorica și Bebe de la Dăbuleni

În piața Obor, la standul numărul 61, i-am găsit pe Viorica și Bebe de la Dăbuleni. Și-au adus marfa la oraș și sunt mândri foc. Doi bătrânei simpli din Dăbuleni și care din asta trăiesc: din pepeni. Verzi și galbeni.

– Nea Bebe, spune-mi și mie, te rog, cum știi care-i dulce și care e mai puțin dulce, îl întreb eu.

– Eeeeeee, ăsta-i secretul meu, zice nea Bebe, și-mi ochește unu în grămadă, îi dă două palme la cur și exclamă: Ăsta-i!

Știu că n-are cum să nu fie dulce, dar de amorul artei îl rog să-i facă dop. Gust. Miere curată. Un miez roșu aprins, apetisant. Coaja-i subțire, iar sâmburii îi numeri pe degete. Am plătit 21 de gologani pentru 6 kile și jumătate de pepene ffff dulce.

Soția lu’ nea Bebe, Viorica, o dulceață de femeie, se ocupă de pepenii galbeni, că-i duminică dimineață, lume multă, și nu-i vreme de pierdut. Tre’ să vândă la 4 mâini. 

– Tanti Viorica, cu ce să fie poza? Cu un pepene galben sau cu unu roșu?, o-ntreb.

– Galben, că-i parfumat tare. O să-ți placă. Garantez.

Nu mai știu cât am dat pe cel galben, dar e 5 lei kilogramul. Mare pagubă-n păpușoi. Pomană curată. L-am tăiat acasă, l-am gustat, pozat, am întors 2 secunde capul și s-a terminat. L-a ras familionul instant. Bestial!

Săru’mâna, tanti Viorica! Dacă citești asta, să știi că ne-a plăcut tare. Ne mai vedem!

Viorica și Bebe de la Dăbuleni. Standul 61. Obor

De menționat că, între timp, am trecut și pe la Piața Gemeni. Am găsit doar paragină, tristețe și dezinteres. Păcat. Mergem mai departe.

Piața Drumul Taberei (fostă Moghioroș), la doamna Stela de la Dăbuleni

Doamna Stela s-a oprit cu pepenii în Piața Moghioroș, actualmente Piața Drumul Taberei, vine tot din Dăbuleni și are la vânzare probabil unii dintre cei mai dulci și gustoși pepeni pe care i-am mâncat anul ăsta, verzi și galbeni. E la un loc cu alți 3-4 comercianți, pe o străduță dosită a pieței. Dacă nu nimerești, întreabă. E singurul loc unde se vând pepeni în piața aia oricum.

O rog să-mi aleagă 1 roșu și 1 galben și să-i facă dop primului. Cu precizie chirurgicală, îi dă cep și când să-l scoată îi cade miezu, de copt ce era. 7 kile în cap. Un pepene ffff dulce, chiar mai dulce puțin decât cel de la nea Bebe.

– Tanti Stela, până când o să fii aici? Că vreau să mai vin pe la matale, îi zic.

– Până-n noiembrie! Că mai aduc pepeni. Asta-i abia prima tranșă. Mai aduc și varză și ardei de la mine din grădină. Pusărăm mărar printre rânduri, în câmp, și legarăm în mănunchi câteva sute, știi? Aduc deodată cu varza. Să vii să vezi ce ardei buni am.

Stela vorbește atât de repede încât abia procesez ce spune. Olteancă get-beget.

Povestește cu patos despre grădina ei și mă voi întoarce negreșit pentru încă un pepene și niște ardei, căci n-a lăsat Dumnezeu ceva mai gustos pe lumea asta decât salata de ardei copți.

De pepenele galben nici n-are rost să mai zic. Aur de Dăbuleni! Prea bun, prea ca la Dăbuleni!

3 lei/kg de roșu, 5 lei/kg ăla galben. Ia cu poze.

Doamna blondă, din Piața Matache

Piața Matache e una dintre cele mai scumpe din București, alături de Băneasa și Domenii. O spun fără să clipesc. Drept dovadă, pentru un kg de pepene roșu plătești 5 lei/kg, iar cel galben e 8 lei/kg. Sau poate sunt eu zgârcit. 

Doar 4 comercianți de pepeni la Matache, printre care și această doamnă blondă misterioasă, care n-a dorit să-mi spună cum o cheamă, și care are marfă din Satul Călărași, județul Dolj. Unde e Călărași? Lângă Dăbuleni. 

Pepene roșu de Călărași, jud Dolj. Piața Matache

Mă rog. Ideea e că, am lăsat la urmă cel mai dulce pepene mâncat vreodată. Fffff dulce, aromat și proaspăt. Cei mai buni 45 de lei cheltuiți anul acesta. Deci, dacă ți-e lene să mergi în Obor sau la Moghioroș, treci pe la Matache. Ai grijă la parcare. Are cratere mai adânci decât Bakhmutul zilelor noastre. Dacă ar fi să reproșez ceva, ar fi dopul extrem de prost făcut, prea adânc, care a ciopârțit pur și simplu pepenele. Trebuie lucrat puțin la tehnică.

Acestea sunt recomandările mele. Puține și bune. Sper să te fi ajutat. 

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine:

 

Cookies