Unde e mai sigur să naşti? La stat, sau la privat?

de:
11 nov. 2010
13 Afișari
Unde e mai sigur să naşti? La stat, sau la privat?

Mii de copii se nasc în fiecare an, în Capitală. Cei mai mulţi, între 2.000 şi 4.000 pe an, se nasc la marile maternităţi de stat, precum Giuleşti, Polizu, Spitalul Municipal sau Filantropia, în timp ce alte câteva sute de bebeluşi se nasc în clinicile private de specialitate. Condiţiile diferă de la un sistem la altul. La fel şi preţurile. În ultimă instanţă însă, siguranţa este cea care contează.

Medici: Spitalele publice sunt mai sigure decât cele private

Dacă maternităţile private conduc la capitolul condiţii oferite şi personal medical, când vine vorba de probleme medicale grave, tot spitalele publice sunt recomandate de medici.

”În mod sigur la stat este mai sigur decât la privat. Dacă apar complicaţii, cei de la privat nu se leagă la cap şi îi trimit la spitalele de stat. E adevărat că în maternităţile private sunt condiţii mult mai bune, personal medical mai numeros, iar pacienţii primesc mai mult atenţie decât în spitalele publice, dar când vine vorba de complicaţi cei de la privat nu riscă”, suţine Gabriel Banceanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică-Ginecologie din România.

Informaţia este confirmată şi de reprezentanţii sistemului privat. Astfel, maternităţile private oferă condiţii foarte bune pentru o naştere normală, fie ea naturală sau cezariană, însă pentru eventualele complicaţii care pot apărea, cele mai competente rămân tot maternităţile de stat.

”Pentru complicaţiile grave care apar, bebeluşii sau mămicile sunt trimişi la spitalele publice care au competenţă pentru soluţionarea lor. Majoritatea problemelor apar la bebeluşi, cam o dată la 30 de naşteri. La mame, apar complicaţii mai rar, cam o dată la 40-50 de intervenţii”, susţine Claudia Neamţu, reprezentant al Maternităţii Regina Maria.

De altfel, clinicile sunt obligate să transfere cazurile grave către spitalele cu cea mai înaltă competenţă în domeniu (de nivel 3), care sunt de stat.

”Există o ierarhizare a maternităţilor, făcută de Ministerul Sănătăţii. Sunt maternităţi care pot prelua doar naşterile normale, fără complicaţii cunoscute, şi cele care sunt abilitate să preia cazurile grave. Nu orice maternitate, oricât ar fi de dotată, poate prelua astfel de cazuri grave. Nu avem voie, prin lege”, explică Cătălina Iordan, medic neonatolog la CMU.

Vestea bună pentru bucureşteni, este că toate maternităţile de stat din capitală sunt de nivel 3, fiind cele mai abilitate din întrega ţară pentru rezolvarea problemelor medicale grave ce pot surveni în timpul unei naşteri.

”Tragedia de la Giuleşti s-ar putea repeta în orice spital din Bucureşti”

Maternităţile de stat sunt catalogate ca cele mai competente din punct de vedere medical, însă când vine vorba de condiţiile oferite, viaţa în spitalele bucureşte este ca la ruleta rusească. Cel puţin aşa spun medicii care au lucrat sau lucrează în sistemul public de sănătate.

”Tragedia de la Maternitatea Giuleşti s-ar putea repeta în orice spital din capitală. Nici un spital nu a mai fost construit după 1980. Toate clădirile sunt vechi, iar sistemele electrice la fel”, susţine Gabriel Banceanu.

Un alt pericol îl reprezintă lipsa de personal. Situaţia de Giuleşti, unde o singură asistentă era responsabilă pentru un întreg salon cu bebeluşi nu este singulară.

”Personalul medical din România face eforturi supraomeneşti pentru a ne menţine la un nivel similar cu cel din Europa. Astfel, la noi, o asistentă are în îngrijire 18 copii. În Geneva însă, o asistentă este responsabilă pentru un singur copil. Este greu să obţii acelaşi rezultate cu un personal atât de mic”, susţine medicul Cătălina Iordan.

Autorităţile locale recunosc doar parţial problema. Soluţiile pentru rezolvarea problemei nu sunt multe, iar banii pentru implementarea lor sunt şi ei puţini.

”La Giuleşti a fost o problemă de asistentă. Dacă stătea în salon nu se întâmpla tragedia. Niciun spital nu şi-a îmbunătăţit sistemul de prize, având în vedere că şi-au mai pus şi aer condiţionat şi alte aparate. Nu ai cum să înlocuieşti toate reţelele într-un spital. Cel mai bine e să construieşti un spital nou”, a declarat Victor Iovici, viceprimar general al Capitalei.

O naştere în sistemul privat ajunge la 3.000 de euro

În maternităţile private din Capitală preţul unei naşteri variază între 1.600 şi 3.000. Pachetele includ cazare de lux, medicamente, onorariul personalului medical şi chiar scutece pentru bebeluşi.

De exemplu, la Maternitatea Regina Maria, din cadrul Centrului Medical Unirea, costul unei naşteri poate varia între 1880 şi 2930 de euro, în funcţie de tipul naşterii şi de gradul medicului care asigură naşterea. Preţurile includ un consult cu medicul anestezist şi cu medicul neonatolog, analizele medicale, 3 zile de cazare în salon dotat cu televizor LCD, frigider, consolă de terapie, aer condiţionat şi telefon. De asemenea, sunt incluse mesele mamei, plata medicului care a asistat naşterea, toate medicamentele şi consumabilele necesare naşterii, trusoul bebelusului, vaccinurile pentru copil şi trusa pentru epidurală.

La clinica Medlife viitoarele mămici pot alege între trei tipuri de pachete: Silver intre 7.000 si 9.000 de lei, Gold până la 11.000 de lei şi Diamond până la 13.000 de lei. Şi aici pachetele includ 3 zile de cazare în rezerve de 5 stele şi masa, onorariul medicului, analizele medicale, dar şi manopera de recoltare a celulelor stem.

Pe aceleaşi costuri se înscriu şi serviciile de la maternitatea Spitalului Euroclinic. Un pachet variază aici între 6.500 şi 9.500 de lei, în funcţie de tipul de naştere, naturală sau cezariană. Taxa include şi aici cazare timp de 3 zile în rezerve cu televizor, baie proprie, sistem de alarmă asistente, frigider şi consolă de terapie, 3 mese pe zi, medicamente, consumabile şi onorariile medicilor.

Sistemul public, gratuit, dar cu 500 de euro în buzunarele medicilor

În spitalele de stat, naşterea este gratuită, cel puţin teoretic. În practică însă, o naştere poate ajunge şi la 500 de euro, în funcţie de spital, de medici sau de posibilităţile părinţilor. Lista ”beneficiarilor” este şi ea lungă. De la medicul care asistă la naştere, anestezist, moaşă şi neonatolog până la asistentele care îngrijesc mama şi copilul.

Chiar şi cu aceste plăţi informale, maternităţile de stat rămân considerabil mai ieftine decât cele private. Acesta este şi motivul pentru care majoritatea naşterilor din Capitală au loc la maternităţile de stat. Condiţiile oferite de spitalele de stat sperie însă din ce în ce mai mulţi români şi creşte lista cu pacienţi a clinicilor private.

”De la începutul anului şi până în septembrie am avut 650 de naşteri, iar până la sfârşitul anului preconizăm că vom ajunge la 850. Numărul mămicilor care apelează la noi creşte semnificativ de la an la an. De exemplu, în 2010 când am deschis maternitatea am avut 210 naşteri, iar acum ajungem la 850”, a declarat Nicolae Marcu, director general, MedLife.

Amelia Antoniu: Voi naşte la o maternitate de stat din Capitală

După ce sistemul public de sănătate a băgat-o în comă, la propriu, prim-solista Teatrului de Operetă din Capitală a ales să nască tot la un spital de stat. Însărcinată în 4 luni, artista recunoaşte că alegerea nu a fost uşoară.

”E dificil. Bugetul nu îmi permite altceva. Suntem bugetari, şi eu şi ai mei. În plus, am căpătat încredere în medicii de la Spitalul Universitar. Acolo am fost salvată. Nu am încredere în sistem, pentru că spitalele noastre sunt cum sunt. Dar nici nu îmi permiteam altceva”, recunoaşte Amelia Antoniu.

Pe 20 aprilie, artista a suferit o cauterizare pe colul uterin la Spitalul CF2, după care a intrat în şoc septic. Amelia Antoniu a a fost transferată la Spitalul Universitar, unde a stat mai multe zile conectată la aparate.

Cookies