Unde dai și unde crapă. Dezvăluiri: Administratorul audiat în dosarul măștilor Unifarm făcea curat în spitalele Capitalei înainte de Colectiv

04 feb. 2021
342 Afișari
Unde dai și unde crapă. Dezvăluiri: Administratorul audiat în dosarul măștilor Unifarm făcea curat în spitalele Capitalei înainte de Colectiv

Apar noi informații după perchezițiile de miercuri ale procurorilor, care vizează cele 1,2 milioane de măști neconforme livrate de firma Ducos Trading către Unifarm și apoi în peste 100 de spitale din România.

Amalia Cristea a fost revocată din funcția de administrator al Ducos Trading în octombrie, la 5 luni după ce Libertatea a scris că firma ei a vândut măștile periculoase.

Se pare că femeia dispăruse, la fel de brusc, și-n 2015 din firma Universal Med Cleaning, care făcea curat în spitalele din București până în anul Colectiv. Această companie avea contracte de 9 milioane de euro în 5 ani.

Audieri în scandalul Unifarm

Două persoane au fost audiate, miercuri, la sediul Poliției, după ce oamenii legii au făcut percheziții în cazul celor 1,2 milioane de măști neconforme ajunse în spitale în perioada martie-aprilie.

Unul este Adrian Ionel, șeful Unifarm din acea perioadă, care a achiziționat măștile-pamperși Daddy Baby de la compania Ducos Trading. Cealaltă este fosta administratoare a companiei, Amalia Cristea.

Amalia Cristea era administrator la firma deținută de Ion Berciu (fost partener de off-shore al lui Adrian Streinu-Cercel) și Jan Ionică (apropiat al lui Cristi Burci) în momentul tranzacționării măștilor periculoase. Conform Monitorului Oficial, din noiembrie 2020 Cristea a ieșit din firmă.

„Se aprobă revocarea dnei CRISTEA AMALIA-CĂTĂLINA, cu efect de la data de 19.10.2020, din poziția de administrator al Societății și se acordă descărcare de gestiune pentru perioada în care a deținut și exercitat mandatul de administrator” – extras din Monitorul Oficial partea a IV-a, Nr. 4129/23.XI.2020.

Afaceri medicale pe bandă rulantă

Amalia Cristea are o vechime însemnată în firme care s-au ocupat de afaceri medicale, mai scrie Libertatea. Poate cea mai cunoscută companie pe care a deținut-o este Universal Med Cleaning (UMC).

În 2015, RISE Project a arătat că UMC câștigase contracte în valoare de 9 milioane de euro cu spitalele bucureștene în ultimii 5 ani. Compania făcuse curat în acestea chiar înainte de Colectiv. Multe dintre aceste spitale, precum Spitalul Universitar sau Spitalul Sf. Ioan, au fost cele în care răniții de la Colectiv s-au infectat cu bacterii intraspitalicești care au dus la decesul lor. Cu un an înainte să plece din firmă, în 2014, când Cristea era încă în companie, Centrul de Investigații Media arăta cum, la Spitalul Sf. Ioan, Med Cleaning ajungea să primească mai mulți bani din curățenia unității spitalicești decât propusese chiar ea înainte de încheierea contractului.

Amalia Cristea a intrat în firmă în 2009, când a luat toate acțiunile de la Dan-Constantin Popa printr-un offshore din Cipru, Tisenpla Holdings Limited. Cristea era împuternicita acestui off-shore și a fost numită și administrator al companiei. Ducos Trading a livrat, chiar și după ce Streinu-Cercel și Berciu au ieșit din schema off-shore, reactivi la Institutul Matei Balș, scria tot Libertatea anul trecut.

În martie și aprilie, firma administrată de Amalia Cristea a livrat 1,2 milioane de măști neconforme în 113 spitale din țară prin Unifarm. Compania de stat a recunoscut acest lucru pe 7 mai 2020, la două zile după ce Libertatea prezentase facturi și mărturii din spitalele în care ajunseseră măștile neconforme Daddy Baby din China.

Acestea, deși prezentate ca FFP2 (KN95), măști destinate medicilor din spitale, permiteau trecerea a peste 25% din particule în loc de maximum 8%. Avertizarea a fost dată din Belgia.

Cookies