Undă verde pentru începerea lucrărilor: Sala Polivalentă din București, reabilitată energetic cu fonduri din PNRR

09 feb. 2023
560 Afișari
Undă verde pentru începerea lucrărilor: Sala Polivalentă din București, reabilitată energetic cu fonduri din PNRR
Undă verde pentru începerea lucrărilor: Sala Polivalentă din București, reabilitată energetic cu fonduri din PNRR. Sursa foto: Wikipedia.org

Ministerul Sportului a făcut anunțul: Sala Polivalentă din București va fi reabilitată energetic cu fonduri din PNRR. Contractul de finanțare a fost semnat miercuri, 8 februarie 2023, iar lucrările pot începe. Proiectul valorează aproximativ 12 milioane de euro.

Sala Polivalentă din București, reabilitată energetic cu fonduri din PNRR

În data de 8 februarie 2023, Ministerul Sportului, în calitate de lider de proiect, și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de coordonator de investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării, au semnat contractul de finanțare având ca obiect finanțarea din fondurile PNRR a implementării proiectului nr. C5-B2.2.b124 intitulat ”RENOVARE ENERGETICĂ APROFUNDATĂ A SĂLII POLIVALENTE A COMPLEXULUI SPORTIV NAȚIONAL DIN BUCUREȘTI”, transmite Ministerul Sportului într-un comunicat de presă.

Lucrările se vor realiza pe o suprafață de 19.845,00 mp. Obiectivul investiției este renovarea energetică aprofundată a Sălii Polivalente. Mai exact, reducerea consumului de energie primară și a emisiilor de CO2 prin renovarea energetică a clădirii (inclusiv a instalațiilor ce corespund acesteia).

Proiectul are o valoare totală de 59.590.637,24 lei, din care valoarea eligibilă din Planul Național de Redresare și Reziliență al României – PNRR (fără TVA) este de 50.076.165,75 lei (valoare maximă cu TVA – aproximativ 12 milioane de euro).

Proiectul a început la data de 8 februarie 2023 și ar trebui ca lucrările să fie finalizate în doi ani (24 de luni), la data de 7 februarie 2025. Dacă este cazul, la această dată, se adaugă și perioada de desfășurare a activităților Proiectului, înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor, potrivit sursei citate.

Ce lucrări se vor face

Investiția care se va realiza la Sala Polivalentă din București cuprinde:

  • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
  • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde de consum;
  • Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
  • Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
  • Lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
  • Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
  • Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente.

Stații de încărcare pentru mașinile electrice

Totodată, se vor realiza lucrări pentru echiparea cu 10 stații de încărcare pentru mașini electrice. De asemenea, se vor executa și lucrări conexe pentru respectarea altor cerințe fundamentale privind calitatea în construcții.

Potrivit Raportului de audit energetic, intervențiile care se vor face la Sala Polivalentă vor conduce la:

  • o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puțin 50%;
  • o reducere a consumului de energie primară și a emisiilor de CO2 de peste 60%.

Necesitatea investiției are la bază faptul că Sala Polivalentă, proiectată special ca sală de sport pentru competiții (cu tribune pentru spectatori), a fost ridicată în 1974, iar unele structuri ale acesteia, realizate într-o manieră corectă pentru epoca în care a fost construită, sunt subdimensionate în raport cu standardele și necesitățile actuale, fapt care generează costuri foarte mari și ineficiență în exploatare, explică Ministerul Sportului.

Cu o capacitate nominală de peste 5.000 de locuri în tribune, în prezent, Sala Polivalentă din București este folosită atât pentru evenimente sportive, cât și pentru evenimente culturale.

Cookies