Undă verde pentru consolidarea Pasajului Unirii și podului Planșeu Unirii. Ultima expertiză a Primăriei Generale arăta grave probleme structurale

30 mart. 2022
1386 Afișari
Undă verde pentru consolidarea Pasajului Unirii și podului Planșeu Unirii. Ultima expertiză a Primăriei Generale arăta grave probleme structurale

Pe baza unui parteneriat, Consiliul general a decis ca Primăria Sectorului 4 să efectueze lucrările necesare de consolidare și modernizare a Pasajului Unirii și a Podului Planșeu Unirii, zonă principală a Bucureștiului aflată în raza geografică a sectorului, dar în administrarea Primăriei Generale. Pentru demararea acestor lucrări, declarate urgente în urma unei expetize efectuate de către Administrația Străzilor, a fost necesară adoptarea unui parteneriat de către CGMB întrucât Pasajul și Podul planșeu Unirii, zonele conexe și adiacente nu sunt în administrarea Consiliului Local al Sectorului 4. Proiectul a fost adoptat miercuri de către Consiliul General.

Potrivit proiectului, Consiliul Local al Sectorului 4 este împuternicit ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, precum documentaţii, contractare, obţinere de finanţări, derulare a contractelor sau proceduri de licitaţie, în vederea realizării lucrărilor la Pasajul Unirii.

Administrația Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii cât și Pod Planșeu Unirii și a constatat grave probleme structurale care necesită ample lucrări de consolidare și reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, ce nu poate fi amânat, se arată în motivarea proiectului adoptat miercuri de către CGMB.

Semnalul tras de Gabriela Firea

În decembrie anul trecut, fostul primar Gabriela Firea avertiza că Pasajul Unirii şi toată zona din Piaţa Unirii este în pericol de prăbuşire.

Ea afirmă că, la începutul mandatului său de primar general, a cerut o expertiză a podurilor şi pasajelor din Bucureşti.

„Aşa am aflat cât de afectate sunt cele 22 de poduri şi 7 pasaje pe care Primăria Capitalei le are în grijă. Am consolidat podurile Mihai Bravu, Străuleşti, Grant şi urma să începem lucrările la Podul Fundeni. Cea mai gravă situaţie este, însă, la Piaţa Unirii. Zilele acestea am văzut că au început să se desprindă pereţii în pasajul rutier. Pericolul este în toată zona Unirii, la planşeul care râul Dâmboviţa şi desparte tot ce este la suprafaţă de staţiile de metrou. Am expertizat zona acum doi ani, iar rezultatele au fost îngrijorătoare: structura are risc seismic ridicat şi se poate prăbuşi la un cutremur. Am stabilit atunci tot ce era de făcut, iar lucrările urmau să înceapă în toamna trecută şi să fie gata în 2022. Era cel mai important proiect al următorului mandat. Imaginile găsite de echipa noastră în subteran îţi dau fiori. Toată structura de rezistenţă a fost afectată în timp şi se discutase o soluţie provizorie de stabilizare până la începerea lucrărilor de consolidare”, adauga Firea.

 

Cookies