Una dintre cele mai frumoase clădiri mediteraneene din București și povestea ei spectaculoasă. Industriașul care a construit-o și-a ales cel mai potrivnic moment | Interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu
Una dintre cele mai frumoase clădiri mediteraneene din București și povestea ei spectaculoasă. Industriașul care a construit-o și-a ales cel mai potrivnic moment | Interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu
În anul tulbure 1946, după ce s-a întors din perioada de concentrare la linia de fortificații Nămoloasa, arhitectul George Damian începea să proiecteze una dintre cele mai frumoase clădiri mediteraneene din București: imobilul Maria și Gheorghe Ionescu, B-dul Aviatorilor, nr. 51-53(fosta Șosea Jianu).
Creația de apogeu a carierei sale era destinată unui om despre care astăzi lumea nu știe nimic, Gheorghe Ionescu, antreprenor vizionar care a pornit de la zero o afacere cu polizoare industriale în perioada interbelică.
Cu imagini neprețuite de la sfințirea reședinței Maria și Ghe. Ionescu, publicate aici pentru prima dată, cu planșe, fotografii și informații inedite din Arhiva arh. George Damian, mai jos, într-un interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu.
Sursa foto: Arhiva arh. George Damian, album personal de fotografii deținut de prof. dr. Radu Damian, fiul arhitectului.Fațada spre stradă a imobilului Gh. Ionescu, soluția inițială, autorizată. Foto credit: Dosar de autorizare, Arhiva PMB, fotografiată de arh. Mădălin Ghigeanu.Interior Vila Gh. Ionescu. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.
Gheorghe Ionescu a deschis la București una dintre primele fabrici de polizoare din Europa
În timp ce România și Bucureștiul erau măturate de tăvălugul sovietic, industriașul Gheorghe Ionescu îi comanda arhitectului George Damian o spectaculoasă construcție S+P+2E, în B-dul Aviatorilor, 51-53(fosta Șosea Jianu). Probabil că nici Gh. Ionescu, nici arh. George Damian nu își imaginau ce avea să urmeze: desființarea dreptului de proprietate și sfârșitul libertății de creație pentru breasla arhitecților.Gheorghe Ionescu deținea o avere considerabilă, 101 apartamente și case în strada Lahovari, Doamnei, precum și Fabrica “Ionescu și Jalea”, una dintre primele fabrici de polizoare din Europa. Toate i-au fost confiscate la naționalizarea din anul 1948.
Gheorghe Ionescu. Foto credit: Arhiva personală a familiei Ionescu.
“Cea mai mare mulțumire a lui Ghe. Ionescu a fost că a luptat în Primul Război Mondial și a fost martor al momentului România Mare, Unirea din anul 1918”
B365.ro: Domnule Mădălin Ghigeanu, marcăm momentul în care am vorbit aici pentru prima dată despre arh. George Damian, ziua în care am început această serie de interviuri. Atunci ați vorbit adespre Vila Elena Florescu, strada Popa Nan, nr. 32,colț cu strada Mecet, imobilul în care a locuit Maria Tănase, cu acele planșe extraordinare semnate de arh. George Damian. Astăzi ne întoarcem la arh. George Damian pentru imobilul Maria și Gheorghe Ionescu din fosta Șosea Jianu. Ce ați aflat despre viața și destinul lui Gh. Ionescu de la nepoata sa?
Arh. Mădălin Ghigeanu: Am vorbit cu urmașii proprietarului Gheorghe Ionescu. Domnul avocat Burea și doamna Burea (nepoata industriașului Ionescu), m-au impresionat în primul rând prin modul prin care perpetuează în acest imobil tradiția înaintașului, prin educație și mai ales prin modul deschis de a comunica. I-am cerut doamnei Burea date despre bunicul ei, Gheorghe Ionescu, un personaj complet necunoscut până azi. Mi-a spus că cea mai mare mulțumire a bunicului ei a fost că a luptat în Primul Război Mondial și a fost martor al Unirii din anul 1918, a trăit momentul România Mare. Mi-a mai spus că toți balaurii din poveștile pe care i le spunea bunicul ei aveau nume de nemți. Ne-am obișnuit să vorbim aici despre proprietarii imobilelor mediteraneene din București, mari personalități, vedete ale politicii, persoane importante din elita Bucureștiului interbelic. Ei bine, industriașul Gheorghe Ionescu este un personaj incredibil, deși este mult spus industriaș.
Fotografie din timpul lucrărilor de construcție a imobilului Gh. Ionescu. Foto credit: Arhiva personală a Familiei Ionescu.Foto credit: Arhiva personală a Familiei Ionescu.
“Industriașul Ghe. Ionescu, un self-made man, un om care va parcurge un traseu spectaculos pe o perioadă de 15 ani, până la naționalizare”
Arh. Mădălin Ghigeanu: Gheorghe Ionescu este ceea ce se poate numi un self-made man, cum spun britanicii. Un om care a pornit de jos și a deschis în București, împreună cu prietenul și asociatul său, Vasile Jalea, o mică fabrică în care producea polizoare, de la polizoare industriale până la polizoare stomatologice. Gheorghe Ionescu a pornit afacerea cu un împrumut de la familia Bragadiru și are o poveste veritabilă de succes. Era un om care va parcurge un traseu spectaculos pe o perioadă de 15 ani, până la naționalizare, când va pierde tot ceea ce a construit de unul singur. Povestea lui culminează cu gestul incredibil de a construi un adevărat palat mediteranean din B-dul Aviatorilor, nr 51-53, (fosta Șosea Jianu), în cel mai nepotrivit an posibil: 1946. Deși dosarul este autorizat 1944-1945, casa este construită în anul 1946, când vecinul din stânga proprietatiii sale era Vasile Luca, unul dintre cei mai temuți lideri bolșevici din timpul puterii populare, alături de Ana Pauker și Teohari Georgescu, deputat în Sovietul Suprem al URSS (1941-1944), acuzat apoi de deviaționism și epurat în anul 1952.
Șoseaua Jianu. Fotografie de epocă. Arhiva personală a familiei Ionescu.
Familia Maria si Gh. Ionescu. Foto credit: Arhiva personală a Familiei Ionescu.
„Casa Ionescu a fost construită într-o zonă foarte bogată a Bucureștiului, se află în apropierea parcelării Jianu”
Arh. Mădălin Ghigeanu: Gheorghe Ionescu va rezista un singur an în reședința sa din Șoseaua Jianu, România intrase deja în marasmul comunismului de tip sovietic. Casa Ionescu este construită într-o zonă foarte bogată a Bucureștiului, se află în apropierea parcelării Jianu și este alipită la calcan către nord, de o vilă frumoasă semnată de arhitectul Martin Pinchis (un viitor cadru didactic în Institutul de Arhitectură Ion Mincu ), o casă tot de tip mediteranean, dar de altă factură. La numărul 35 se află o proprietate a renumitului în epocă,Ludovic Ruffer, proprietar al unei fabrici de sobe de fontă, dar cunoscut mai ales pentru lucrările elaborate în feronerie prin metoda ‘fierului bătut la rece’, realizând cunoscutele dantelării de fier forjat pentru vilele bucureștene. Imobilul de la nr. 35 este un proiect realizat tot în stil mediteraneean de către arh. Ion Giurgea.
Sursa foto: Arhiva arh. George Damian, album personal de fotografii deținut de prof. dr. Radu Damian, fiul arhitectului.Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.
“Proiectul autorizat al vilei prezintă o versiune de limbaj “hispanică”, doar că arh. George Damian a modificat soluția pe șantier într-un mod mult mai reușit”
B365.ro: Nu numai Gheorghe Ionescu alege să-și construiască un imobil într-un an de cotitură pentru țară, 1946. Arh. George Damian a fost pe front și imediat după război se apucă de o operă de vârf a carierei sale. Oamenii aceștia continuau sa construiască, indiferent de vremurile pe care le trăiau.
Arh. Mădălin Ghigeanu: Și arh. George Damian, și fratele său, arh. Nicolae Damian, vor lupta pe front. Au lucrat împreună la mai multe proiecte din București, dar în acest proiect arh. George Damian este singur, se vede doar mâna lui. Fratele lui, arh. Nicolae Damian, va fi nevoit să fugă din țară după 1945, din cauza unor probleme politice. După un lung periplu prin Germania și Franța, arh. Nicolae Damian se va stabili în Spania unde va muri, fără a se va mai întoarce vreodată în România. Interesant este faptul că varianta inițială de proiect, fațada de la stradă, este mult mai simplist tratată. Arcadele de la ultimul nivel sunt proiectate în plin cintru, se vede intenția încă din proiect de a trata scara ca pe un element major de accent pe colț, însă imaginea formidabilă a imobilului, pe care îl vedem acum, a fost dată de decizia pe șantier. Proiectul autorizat prezintă o versiune de limbaj “hispanică”, doar că arh. George Damian a modificat soluția pe șantier într-un mod mult mai reușit, cu decorațiuni de factură gotică.
Fațada principală si portal de intrare. Sursa foto: Arhiva arh. George Damian, album personal de fotografii deținut de prof. dr. Radu Damian, fiul arhitectului.Vila Gh. Ionescu. Foto credit: Arh. Mădălin Ghigeanu.Fațade și planuri, planșă proiect autorizatie și sculptură pe colțul windfangului. Foto credit: Arhiva PMB și arh. Mădălin Ghigeanu.
“Cele două sculpturi, reprezentările Sfântului Gheorghe și Sfintei Maria, îi simbolizează pe cei doi proprietari”
Arh. Mădălin Ghigeanu:Registrul golurilor scării apare acum mai elansat, mai suplu, balcoanele tratate cu parapet plin capătă o altă decorație, cu o dantelărie de arce în ogivă la partea inferioară, ceea ce denotă o aprofundare a principiilor compoziționale ale stilului mediteanean și o maturitate de abordare a compoziției fațadei. Apar acum elemente decorative către curtea interioară, major fiind un portal decorativ, cu un peristil cu arce în plin cintru de data asta, realizând un parcurs interesant către spațiul verde privat, închizând perspectiva pe spate cu o banchetă generoasă din piatră, elemente ce nu apăreau în proiectul autorizat. Cele două sculpturi îi reprezintă pe Sfântul Gheorghe și pe Sfânta Maria și îi simbolizează pe cei doi proprietari. Modul de tratare a portalului către stradă, conceptul benefic al filtrării discursului interior-exterior, îl regăsim evident și în apropriere la Vila Neicu, lucrarea colegului său de an, arhitectul Ion Giurgea.
„Cele două sculpturi îi reprezintă pe Sfântul Gheorghe și pe Sfânta Maria și îi simbolizează pe cei doi proprietari”. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.
“Am văzut fotografii excepționale din timpul construcției clădirii și de la sfeștania casei, de la momentul de inaugurare”
Arh. Mădălin Ghigeanu:Avem fotografii excepționale din timpul construcției clădirii și de la sfeștania casei, de la momentul de inaugurare, fotografii păstrate cu sfințenie de către nepoata lui Gh. Ionescu, doamna Burea. Sunt fotografii în care îl vedem pe arh. George Damian, alături de soția sa și de fiul său, viitorul prof. inginer Radu Damian. Vedem imortalizați nenumărați oameni importanți ai vremii, care participă la un eveniment special și transmit o căldură pe care nu o mai întâlnim în zilele noastre.
Imagine de la slujba de inaugurare a casei. Foto credit: Arhiva personală a familiei Ionescu.Imagine de la slujba de inaugurare a casei. Foto credit: Arhiva personală a familiei Ionescu.
B365.ro: Erau vremuri în care oamenii își inaugurau casele. Se făceau sfeștanii cum făceau și țăranii români, pentru ca locuința lor să fie binecuvântată și ferită de rău.
Arh. Mădălin Ghigeanu: Fotografiile surprind un moment impresionant. Când i-am arătat aceste imagini doamnei Anca Cristea-Damian, nepoata arh. George Damian, i-au dat lacrimile, a fost foarte entuziasmată. A exclamat instantaneu:Uite-o pe bunica. De curând am reușit să pun la cale o întâlnire între doamna Burea și prof. ing. Radu Damian, fiul arh. George Damian. A fost un moment deosebit.
„De curând am reușit să pun la cale o întâlnire între doamna Burea și prof. ing. Radu Damian, fiul arh. George Damian. A fost un moment deosebit”. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.
“În anul 1923, George Damian susține examenul la Școala de Arhitectură și este admis ultimul pe listă”
B365.ro: Arh. George Damian are o poveste cu totul excepțională. A fost o personalitate multidisciplinară, un om dedicat artelor.
Arh. Mădălin Ghigeanu: Arh. George Damian (1904-2001) s-a născut într-o familie pasionată de muzică. Tatăl său, Constantin Damian, funcționar la bancă, a fost tenor, fiind un nume popular pe afișele spectacolelor de operă din București. A fost membru fondator al Operei Române și îi va transmite pasiunea pentru muzică fiului său, George, care va studia vioara la Conservatorul din București timp de 4 ani. George Damian avea acasă pian, vioară și violă și interpreta strălucit Romanța în fa major de Beethoven și Balada lui Ciprian Porumbescu. În anul 1923, George Damian susține examenul la Școala de Arhitectură și este admis ultimul pe listă. Va avea mari profesori, nume ilustre ale arhitecturii românești: Petre Antonescu, Ion Trajănescu, Duiliu Marcu sau elvețianul F. Rebhuhn (autorul proiectului Parcului Cișmigiu). George Damian a fost coleg de facultate cu Octav Doicescu, Ion Giurgea, Tiberiu Niga, Grigore Ionescu, etc.
“Arh. George Damian era pasionat de muzică, rugby, automobilism și actorie. În anii ’40 va face figurație de film la studiourile din Berlin”
Arh. Mădălin Ghigeanu: Studentul-arhitect George Damian a fost un adevărat spirit rebel al vremii, fiind pasionat de rugby, automobilism și actorie. În anul 1924 a ajuns la Olimpiada de la Paris cu echipa națională de rugby a României, a participat la 4 curse de mașini la Monte Carlo și, potrivit celor spuse de fiul său, prof.dr. inginer Radu Damian, arhitectul a avut mai multe automobile de-a lungul vieții. În anii ’40 va face figurație de film la studiourile din Berlin. Intervalul de timp 1932-1947 poate fi considerat perioada sa de maximă reușită profesională, va realiza aproape 200 de vile și blocuri în București, având multe abordări în stilul modernismului Art-Deco, câteva în stilul Littorio-musolinian (Primăria sect. 3 din București) cât și mediteranean,pentru care este mai cunoscut.
Arh. George Damian. Sursa foto: Arhiva arh. George Damian, album personal de fotografii deținut de prof. dr. Radu Damian, fiul arhitectului.
“Am descoperit Arhiva arh. George Damian la un anticariat”
B365.ro: Cum ați ajuns la arhiva arh. George Damian? Ați publicat lucrarea “Arhitectul George Damian – o recuperare necesară”, Editura Panopticon 2016, în calitate de co-autor, alături de arh. Vlad Mitric-Ciupe.
Arh. Mădălin Ghigeanu: Arhiva arh. George Damian a ajuns la un anticar de la Anticariatul nr. 1, om care a avut marele merit de a nu vinde piesele bucată cu bucată. Mi-a vândut o valiză cu fotografii de epocă, documente personale și 356 de planșe. Am descoperit o valiză plină cu calcuri rupte, găurite și mâncate de timp.
Arh. Mădălin Ghigeanu: „Am descoperit o valiză plină cu calcuri rupte, găurite și mâncate de timp”.Coperta volumului “Arhitectul George Damian – o recuperare necesară”, Editura Panopticon, 2016.
“Fereastra biforă încununată în plin cintru îi va face pe mulți să spună: Aceasta este o lucrare marca Damian”
B365.ro: De ce integrați proiectul Ionescu în perioada de maturitate a arh. George Damian? Ați enumarat și identificat nu mai puțin de 22 de lucrări importante în București, realizate în stilul mediteranean.
Arh. Mădălin Ghigeanu: Cele mai frumoase clădiri mediteraneene proiectate de arh. George Damian sunt răspândite prin tot orașul, Alecu Russo 21, Polonă 21, Popa Nan 32, Stockholm 17, Vasile Conta 16, etc. Arh. George Damian a reușit să impună un propriu limbaj al stilului mediteranean. Era puțin depărtat de arh. Ion Giurgea, Giurgea poate că era prea formalist. Arh. George Damian este recunoscut prin fereastra bifora încununată cu acel arc în plin cintru. Fereastra biforă încununată în plin cintru îi va face pe mulți să spună: Aceasta este o lucrare marca Damian. A devenit recognoscibil, și-a găsit un limbaj pe care îl numea stil modernist românesc, nu îl numea mediteranean.
Portal de intrare Vila Ionescu. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.Maria si Gheorghe Ionescu. Foto credit: arhiva personală a familiei Ionescu.
B365.ro: Cum este proiectul imobilului Gheorghe Ionescu?
Arh. Mădălin Ghigeanu: Proiectul autorizat prezintă o versiune mult mai “hispanică” de limbaj, dar arh. George Damian a modificat soluția pe șantier într-un mod mult mai reușit, cu decorațiuni de factură gotică. Imobilul Gh. Ionescu este unul dintre cele mai frumoase create de arh. George Damian, iar Gh. Ionescu a avut o mare contribuție în realizarea lui, cred că prin modul prin care a cerut asta. Dezvoltatorii imobiliari din ziua de azi ar avea multe de învățat de la Gh. Ionescu. În primul rând prin modul cum a realizat trecerea de la stradă către curtea privată, orientată către sud. Un spațiu intermediar cu funcțiune pur ambientală. Apoi, partiul de arhitectură al casei este foarte aerisit, degajat, camera principală are o orientare pe lung către sud. Decorațiunile interioare sunt bogat elaborate, sunt zone de trecere între camere realizate prin arcade susținute de coloane frumos sculptate, ce se păstrează până în ziua de azi. Pe nivelsunt apartamente foarte generoase, la parter există un apartament mare, de 6 camere, care păstrează limbajul clasic interbelic, cu hall de distribuție, living central.
Fațada laterală. Dosar de autorizare, Arhiva PMB, fotografie de arh. Mădălin Ghigeanu.Planul etajului 2. Dosar de autorizare, Arhiva PMB, fotografie de arh. Mădălin Ghigeanu.Plan parter si etajul 1. Sursa: Dosar de autorizare, Arhiva PMB, fotografie de arh. Mădălin Ghigeanu.
Proiectul inițial al imobilului Gh. Ionescu, anulat. Dosar de autorizare, Arhiva PMB, fotografie de arh. Mădălin Ghigeanu.
“Arh. George Damian va păstra și reutiliza mulajele, palmetele, profilele ornamentale de la fațade, care îi vor da în mod fericit o marcă Damian”
Arh. Mădălin Ghigeanu: Vila este orientată spre Sud, pe o latură lungă pe care arh. George Damian o amenajează cu mare atenție. A proiectat inclusiv o banchetă din piatră pe care o vedem și imaginile din anii’ 40 și în cele de acum, este neschimbată. Arh. George Damian înnobilează casa cu elemente decorative, o Madonă de pe colț o reprezintă pe soția lui Nicolae Ionescu, doamna Maria, iar un basorelief pe Sfântul Gheorghe omorând balaurul. Cei doi proprietari sunt reprezentați astfel prin simboluri christice. Statuia de pe colț am regăsit-o în București, este identică cu cea de la imobilul din strada Visarion, nr .15, proiect semnat de arh. Nicu Georgescu, tot o construcție mediteraneană. Aceasta dovedește că erau sculpuri turnate care erau amplasate la diferite case. Erau realizate din elemente prefabricate și se montau în diverse proiecte.
Banca proiectată de arh. George Damian. Foto credit: arhiva personală a familiei Ionescu.„Statuia de pe colț am regăsit-o în București, este identică cu cea de la imobilul din strada Visarion, nr .15, proiect semnat de arh. Nicu Georgescu, tot o construcție mediteraneană”. Foto credit: Arh. Mădălin Ghigeanu.
Arh. Mădălin Ghigeanu: Arh. George Damian a făcut echipă reușită cu antrepriza fraților Passini, constructori și antreprenori, dar la acest proiect găsim un constructor local, Passini se pare că părăsise țara în 1945. Din considerente de ordin economic, Damian va păstra și reutiliza mulajele, palmetele, profilele ornamentale de la fațade, care îi vor da în mod fericit o marcă Damian, un stil personal, inconfundabil. Producători de feronerie și de alte obiecte, cum erau sobele de metal, vor realiza în acea perioadă multe din elementele decorative, din metal bătut la rece, care vor împodobi palatele mediteraneene, inclusiv pe cele ale arh. George Damian și ale arh. Ion Giurgea.
Interior Vila Ionescu. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.
“Casa este monument istoric și este o minune că s-au păstrat toate elementele și decorațiunile interioare”
B365. ro: Îmi place să cred că prin această serie de articole facem și puțină educație de arhitectură. Ce înseamnă windfang, cum este cel de la casa Ionescu?
Arh.Mădălin Ghigeanu: Windfang-ul este un spațiu tampon între interior și exterior, un mic hol în fața intrării. Un antreu care nu-ți permite să intri direct în casă din considerente nu doar de intimitate, ci pentru ca atunci când este frig sau foarte cald afară să nu dai direct drumul temperaturilor în interior. Cuvântul este compus din termenii Wind (vânt) și Fang (colț – dinte), și exprimă inițial o încăpere tampon caracteristică construcțiilor din zonele geografice de nord. Proiectul imobilului Ionescu este foarte generos, foarte aerisit. Am fost în interior și totul s-a păstrat, chiar și după ani în care s-au perindat diferiți proprietari în perioada comunistă. Casa este monument istoric și este o minune că s-au păstrat toate elementele și decorațiunile interioare, putem distinge elementele originale ale proiectului. De exemplu, pe peretele din stânga de la scara centrală de acces s-au păstrat câteva perspective de decorațiuni interioare realizate de arh. George Damian.
Interior Vila Ionescu. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.
„Make Bucharest Great Again” vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Ce am mai scris se află aici:
Un arhitect care cânta la vioară și-a imaginat un bloc de o frumusețe atemporală, cum este cel din strada Popa Nan, nr. 32. O poezie spusă printr-o clădire. A fost numit Blocul Florescu,