BAZAR

Una din cinci maşini din România circulă ilegal

După primele trei luni din acest an, în România erau valide sub 4 milioane de contracte RCA în condiţiile în care parcul auto asigurabil depăşeşte 5 milioane de unităţi. Este cea mai gravă situaţie din ultimii zece ani fapt vizibil şi din creşterea substanţială a plăţilor făcute de Fondul pentru Victimele Străzii, relatează Capital.

Scăderea numărului de contracte valabile este evidentă chiar şi comparativ cu finele anului 2012 când erau active aproape 4,7 milioane contracte doar în cazul celor 9 asigurători RCA membrii ai UNSAR. De altfel, România este ţara cu cea mai pondere de maşini neasigurate din Uniunea Europeană. 

Mai grav este că, neavând asigurare, şoferii respectivi reprezintă un pericol real pentru ceilalţi. Şoferii păgubiţi într-un eventual accident se pot trezi în situaţia de a nu mai fi despăgubiţi sau de a fi puşi pe drumuri pentru a obţine compensaţiile financiare. Pentru astfel de situaţii a fost constituit Fondul pentru Victimele Străzii care are menirea de a despăgubi persoanele păgubite sau accidentate de şoferii neasiguraţi. Dinamica dosarelor administrate de FPVS şi, mai ales, a sumelor plătite sub titlu de despăgubiri arată îngrijorător deşi, deocamdată, vorbim de sume relativ mici ca valoare raportat la amploarea pieţei RCA. 

Potrivit raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară, anul 2012 a înregistrat un record absolut. Fondul a gestionat peste 1.000 dosare şi a plătit, în total, aproape 30 de milioane de lei, majoritatea covârşitoare pentru vătămări corporale şi daune morale. Din 2007 până în prezent, despăgubirile au crescut cu două sau chiar trei cifre. Faţă de 2011, de exemplu, creşterea este de peste 100%. În acest ritm, sumele ar putea deveni nesustenabil de mari mai rapid decât am putea crede. 

O creştere constantă şi substanţială a înregistrat şi valoarea medie a daunei plătite de Fond. Aceasta a ajuns la aproape 37.000 de lei de la doar 22.000 de lei în 2011 sau 7.000 de lei în 2008.    


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button