Una din cele mai vechi fabrici ale Capitalei s-a „reinventat” și continuă producția

de:
05 mart. 2013
6 Afișari
Una din cele mai vechi fabrici ale Capitalei s-a

Fabrica de pompe Aversa Bucureşti, înfiinţată în 1881, şi-a întrerupt producţia în primăvara anului trecut și a reluat-o din decembrie. Pompele care se produc la Aversa se vând, însă, sub un alt brand pentru că Aversa este în faliment şi urmează ca activele sale să fie vândute în cel mai scurt timp.

Astfel toţi cei 220 de salariaţi ai Aversa lucrează acum pentru Industrialexport, o companie controlată de traderul de energie Romenergo, care a închiriat tot spaţiul de producţie din zona Obor precum şi toate utilajele, potrivit Economica.net. Dacă la Aversa acționarul majoritar este autoritatea de stat, Industrialexport este o firmă controlată de Romenergo, unul dintre cei mai mari traderi de energie care activează pe piaţa locală cu activităţi şi în domenii conexe energiei.

Până anul trecut, la declararea falimentului, Aversa era unul din cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei. Fabrica ar urma să fie vândută în curând unui investitor interesat în producția de pompe.

Aversa a fost înfiinţată în 1882 de un neamţ stabilit în Romania care a înfiinţat un mic atelier de forjă pe un teren situat în fostul „Câmp al Moşilor” din „Gura Oborului”. La începutul celui de-al doilea război mondial fabrica este ocupată de armată şi îşi schimbă profilul în fabricarea armamentului. Se produc piese pentru mitraliere, branduri, se toarnă corpuri de bombe, se execută bucătării mici de campanie. În anul 1945, Adunarea Generala a Acţionarilor hotărăşte ca vechea fabrică sa se repoziţioneze. Frecventele incendii care bantuie Bucurestiul în anii 1945-1946 se constituie într-o oportunitate pentru acţionari, care sesizeaza nevoia din piaţă şi încep fabricarea unor pompe de stins incendii.

Cookies