Un urs (adevărat!) vrea citybreak în București. S-a oprit puțin în pădure la Scroviștea, în Ciolpani

17 iun. 2022
769 Afișari
Un urs (adevărat!) vrea citybreak în București. S-a oprit puțin în pădure la Scroviștea, în Ciolpani
Un urs a fost văzut în pădure la Scroviștea, în Ciolpani | Foto simbol; sursa: Unsplash

A venit ziua în care un urs s-a apropiat temeinic de București. Să o notăm în calendar: astăzi este vineri, 17 iunie, anul 2022.

De veste a dat primarul localității Ciolpani din județul Ilfov, Călin Bogdan Cristian, care a anunțat, pe Facebook, că oamenii de la Ocolul  Silvic și de la Garda Forestieră au avertizat că în zonă a fost găsit un urs ”care ar putea fi periculos”:

Am fost anunțași de către Ocolul Silvic și Garda Forestieră ca pe raza comunei, în pădurea Scroviștea se afla un urs care ar putea fi periculos și care s-ar putea îndrepta către satul Piscu, zona Hereasca.

Un urs (adevărat!) vrea citybreak în București. S-a oprit puțin în pădure la Scroviștea, în Ciolpani
Primarul din Ciolpani anunță, pe Facebook, că un urs a fost văzut în pădurea Scroviștea

De ce vin urșii spre orașe tot mai des, tot mai aproape

WWF România atrage atenția că problema migrării urșilor spre zone populate de oameni, chiar și în orale, este rezultatul unui management defectuos al populației de urși din ultimii 25 de ani. Acesta, spune WWF România, a dus, în timp, la creșterea artificială a populației de urși și, implicit, la înmulțirea conflictelor directe om-urs.

Cristian Remus Papp, manager Biodiversitate și Arii Protejate WWF România, spune că oamenii au creat problema, oamenii trebuie să o rezolve:

Este esențial să ne asumăm faptul că noi suntem cei care au creat această problemă și tot noi va trebui să-i găsim o rezolvare. Este absolut necesară o monitorizare atentă a urșilor problemă sau habituați, respectiv a zonelor în care apar frecvent. Aceasta trebuie să ia în calcul cauzele care au dus la actuala situație, pentru a putea rezolva problemele stringente imediat, iar pe celelalte, în timp, pentru a ne asigura că vom avea o populație de urs sălbatică și nu una semi-domesticită.

WWF – România susține că situațiile în care urșii ajung în zonele populate de oameni pot fi ținute sub control și prevenite prin optimizarea intervențiilor de urgență, prin combaterea cauzelor care conduc la obișnuirea  urșilor cu hrana provenită de la om, implementarea de metode de prevenție a conflictelor om-urs și, nu în ultimul rând, gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra biodiversității.

 

 

Cookies