Vicepreședintele ANAF, Alexandru Drăghici, a venit cu declarații după ce în spațiul online a apărut informația că „ANAF va impozita cu 70% banii pe care și-i dau rudele”. Acesta spune că doar sumele care nu pot fi justificate vor fi impozitate.
Recent, în spațiul online a apărut vestea că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va impozita 70% din banii pe care și-i dau rudele între ele. De aceea, vicepreședintele ANAF a venit cu clarificări, pentru a nu exista neînțelegeri:
Atâta timp cât se demonstrează proveniența acelor sume, nimeni nu va impozita (banii dați între rude – n.red). Doar sumele care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 70%. Dar dacă un contribuabil refuză să pună la dispoziție documentele respective, din varii motive, nu putem să-l credem doar ce spune pe gură. Deci, trebuie să probăm”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.
El a mai adăugat că nu se iau, așa cum a fost vehiculat în presă, 70% din banii pe care oamenii îi primesc prin Western Union de la rudele din străinătate. ANAF nu va „intra în acele zone”.
Vicepreședintele ANAF a mai spus că cea mai mare provocare cu care se confruntă sunt fake news-urile:
Cred că cea mai mare provocare din activitatea noastră din ultima perioadă sunt fake news-urile și dezinformările legate de activitatea ANAF”.
El a oferit exemplul unui formular – somația emisă de inspectorii antifraudă, care există din 2015 și care a fost recent aliniată și pentru domeniul antifraudei:
Mesajul care a fost rostogolit în presă este că ANAF-ul, că Antifrauda va băga oamenii la pușcărie în situația în care nu se răspunde la somație. Exemple ca acestea tot apar zi de zi, zi de zi și cumva noi trebuie să ne justificăm. De cele mai multe ori punctul nostru de vedere este luat în considerare undeva pe pagina a 10-a a unor publicații. Să nu uităm că ANAF-ul este o structură cu 18.000 de oameni.
ANAF a început să controleze și transferurile de bani între rude, încercând să le impoziteze cu 70% pe motiv că sumele nu pot fi justificate, chiar și atunci când acestea au fost deja declarate și impozitate. Este cazul unui antreprenor care i-a oferit fiicei sale bani proveniți din dividende.
În cadrul unei verificări a situației fiscale personale, inspectorii i-au cerut acesteia documente justificative care să demonstreze proveniența banilor, inclusiv dovezi privind transferul de la tatăl său, conform notei explicative și declarației notariale depuse de acesta.
Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc.”, a declarat Luisiana Dobrinescu, avocat, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA, pentru HotNews.ro.
ANAF e de părere că, în cazuri precum cel anterior, sumele respective, chiar dacă nu pot fi identificate, e posibil să fie primite din altă parte. De aceea, decizia inspectorilor este de a le impozita cu 70%, procentul fiind aplicat la diferența dintre totalul utilizatorilor de fonduri și totalul surselor din fonduri determinate.
Te-ar putea interesa și: