ARHIVA B365

Mai mulţi sportivi străini au primit cetăţenie română pentru a participa la Jocurile Olimpice

Sportivul din Federaţia Rusă Saritov Albert a solicitat dobândirea cetăţeniei române în 18.12.2015, iar sportivele din Ucraina Sassa Kateryna şi Zhydachevska Kateryna în 26.11.2015. Solicitările au primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, constatându-se astfel îndeplinirea condiţiilor legale. În acest context, potrivit legii, Ministerul Tineretului şi Sportului a iniţiat Hotărârile pentru acordarea cetăţeniei române celor trei sportivi, adoptate astăzi în şedinţa de Guvern„, informează Guvernul printr-un comunicat.

Cetăţenia română a fost acordată celor trei persoane în temeiul prevederilor Legii cetăţeniei române, modificată şi completată prin OUG 37 din 2015.

Potrivit modificărilor adoptate anul trecut, cetăţenii străini sau persoanele fără cetăţenie care au contribuit în mod semnificativ la promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti vor putea dobândi cetăţenia română în condiţii mai facile, decât cele reglementate în prezent. A fost reglementat, de asemenea, un regim derogatoriu şi în ceea ce priveşte obţinerea cetăţeniei române de către persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, prin reprezentarea ţării noastre în loturile naţionale, şi care îşi exprimă ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori românesc. În cazul persoanelor care ar putea contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, cetăţenia română se acordă prin Hotărâre de Guvern iniţiată de Ministerul Tineretului şi Sportului, pe baza avizului Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, care verifică îndeplinirea de către solicitanţi a următoarelor condiţii stipulate în legislaţia în vigoare: dovedesc, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprind sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu au întreprins asemenea acţiuni, au împlinit 18 ani, sunt cunoscute cu o bună comportare şi nu au fost condamnate în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care să le facă nedemne de a fi cetăţeni români„, se arată în comunicat.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button