Un spațiu verde distrus pe Bd. Bălcescu. Experiment b365.ro: Cum își pasează răspunderea Primăria Generală și PS1, în joc fiind câțiva stâlpișori de protecție

26 mai 2022
912 Afișari
Un spațiu verde distrus pe Bd. Bălcescu. Experiment b365.ro: Cum își pasează răspunderea Primăria Generală și PS1, în joc fiind câțiva stâlpișori de protecție
FOTO: Facebook „Vrem schimbare”

O mostră de lipsă de colaborare între două instituții ale administrației locale ale Bucureștiului ni s-a devoalat fără intenție, după ce am solicitat un răspuns oficial din partea Primăriei Generale și apoi Primăriei Sectorului 1 legat de un spațiu verde distrus.

O fotografie (ilustrația articolului) difuzată de grupul „Vrem schimbare”, și realizată pe Bulevardul Bălcescu, este sursa șovăielilor celor două autorități în privința atribuțiilor. Potrivit locuitorilor, de aproximativ un an, acel spațiu verde este distrus. Cine este responsabil să intervină pe Bd. Bălcescu, întrucât bulevardele principale sunt administrate de PMB, prin Administrația Străzilor și ALPAB, dar aflate în aria geografică a Sectorului 1?

Discuția este despre un spațiu verde de dimensiuni reduse și lipsa câtorva stâlpi de protecție. Iar aspectul locului s-ar îndrepta imediat, după un efort al lucrătorilor de la spații verzi sau întreținere străzi, de la oricare dintre instituții sau de la ambele. În cele din urmă, cererea s-a întors la PMB, la Administrația Străzilor, după ce a fost declinată de Sectorul 1, dar și de către ALPAB (instituție din subordinea CGMB).

 

Ping-pong cu solicitarea b365.ro

Aproximativ o lună a durat să primim răspunsuri de la cele două instituții ale administrației locale, ADP S1 și ALPAB de la Primăria Generală, iar în final s-a ajuns la concluzia că altă instituție din cadrul PMB trebuie să intervină: Administrația Străzilor, din subordinea CGMB.

Grupul „Vrem schimbare” a postat fotografia care nu avea nevoie de nicio explicație, în 29 aprilie, și a precizat că a trimis sesizări la instituțiile la care a trimis ulterior și b365.ro.

„Dacă tot suntem la capitolul Spații verzi, am aruncat un ochi în centrul Bucureștiului și am trimis sesizări la Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 1 și la ADP Sector 1 pentru problemele de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.”, este mesajul de pe Facebook de la care am pornit în căutări.

 

ALPAB ne-a trimis la Primăria Sectorului 1

După aproximativ două săptămâni, ALPAB a răspuns că se angajează să refacă spațiul verde, și va notifica, de urgență, Primăria Sectorului 1 să monteze stâlpii de protecție.

„Spaţiul verde existent pe aliniamentul din Bulevardul Nicolae Bălcescu este distrus de parcarea necontrolată a autovehiculelor, cauzată de lipsa stâlpişorilor de delimitare, problemă ce intră în sfera de competenţă a Primăriei Sectorului 1/ ADP1.

În vederea soluţionării aspectelor semnalate, A.L.P.A.B. a transmis o solicitare urgentă, înregistrată cu nr. 530/20.01.2022, privind montarea stâlpişorilor, în vederea blocării accesului auto pe spaţiile verzi. Ulterior montării acestora, instituţia noastră va amenaja imediat spaţiul verde aflat pe acest bulevard central.”, ne-a precizat Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.

 

PS1 ne-a trimis la Administrația Străzilor. Șefa ALPAB recunoaște că ne-a direcționat greșit

Pentru a ne convinge că Primăria Sectorului 1 va proceda în acest fel, am solicitat și de la această instituție un răspuns, care ne-a trimis înapoi la PMB, la Administrația Străzilor.

“Refacerea spațiilor verzi de pe B-dul Nicolae Bălcescu intră în sfera de competență a Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement, conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr.386/2019 privind Regulamentul de Organizare și Funcționare al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, Anexa 3, Cap.IV, Art.6, lit.b).

Totodată, montarea de urgență a stâlpișorilor de protecție pentru a proteja spațiul verde și pentru a interzice parcarea autovehiculelor intră în sfera de competență a Primăriei Municipiului București – Administrația Străzilor, conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr.254/2008 privind administrarea rețelei stradale principale și a lucrărilor de artă din Municipiul București, cu modificările și completările ulterioare, Anexa 1”, ne-a răspuns după o altă săptămână Primăria Sectorului 1.

Directorul ALPAB, Roxana Balcu, ne-a declarat apoi telefonic că, într-adevăr, Administrația străzilor trebuie să monteze stâlpii de protecție și că am fost îndrumați  greșit. „ALPAB a făcut adresă către această instituție, dar nu are deocamdată un răspuns.”, ne-a declarat directorul ALPAB.

Ne-am întors cu solicitarea către PMB, la Administrația străzilor, în speranța unui răspuns potrivit, deși aceste instituții au posibilitatea de a comunica între ele și fără intermediul nostru.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies