Un ŞOFER de TAXI a UMILIT două persoane cu handicap. CNDR cere retragerea licenței companiei

de:
21 aug. 2016
1 Afișari
Un ŞOFER de TAXI a UMILIT două persoane cu handicap. CNDR cere retragerea licenței companiei

Unei persoane cu dizabilități i s-au cerut 40 de lei de către un taximetrist bucureșten pentru o cursă care ar fi valorat 10 lei, motivul fiind scaunul rulant al acesteia. Cazul pe care îl aducem în atenția Primăriei Generale a Municipiului București, a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, a Asociației InfoCons și a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării nu este unic. Situații similare au fost sesizate de persoane cu handicap din toată țara„, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Pentru umilirea în public a persoanelor cu handicap, companiilor de taximetrie reclamate ar trebui să li se retragă licența de transport. Articolul 64, alin. 2 din legea 448/2006 stipulează că ‘toți operatorii de taxi au obligația să asigure cel puțin o mașină adaptată transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliul rulant‘.

„Legea nu este respectată, iar autoritățile tolerează acest fapt. Încă din anul 2010 CNDR a solicitat primarilor generali acordarea de licențe pentru taxiuri accesibilizate. Deși legea prevede în mod expres existența autovehicolelor accesibilizate, primarii generali de până astăzi au ignorat prevederile legale. Așteptăm de la primarul Gabriela Firea să repare această nedreptate‘, a adăugat președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Marta Iozefina Bencze este una din victimele încălcării articolului 64, alin. 2 din legea 448/2006.

În data de 14 august în jurul orei 23.30, pe când mă întorceam împreună cu prietena mea, Lilia, care se deplasează cu ajutorul unui cadru rolator, de la un eveniment cultural, am fost agresată de un taximetrist care mi-a perceput o sumă exorbitantă pe motiv că mă deplasez în scaun rulant .

La întrebarea mea dacă acesta este un motiv real de refuz, simțind ironia, taximetristul s-a enervat și, înainte să demareze în trombă, a făcut o manevră în marsarier cât să mă scuipe, riscând să mă acroșeze. Atât eu, cât și prietena mea am intrat în stare de șoc, ne aflam într-o intersecție la o oră târzie, fără ajutor și în imposibilitatea de a ne apăra. La ora 23.47 am apelat serviciul de urgență 112 și, după ce am precizat situația reală, am fost sfătuită să merg la o secție de poliție pentru a depune o plângere. Precizez că în momentul în care taxiul a demarat, am avut prezența de spirit să-l fotografiez, astfel știu exact indicativul agresorului și denumirea firmei de taxi.

Am început demersurile necesare pentru depunerea unei plângeri la CNCD, care mă susține conform ordonantei 137/2000, precum și demararea unui eventual proces pentru daune morale. Consider că mi-a fost încălcată demnitatea și egalitatea de șanse. Doresc să fac toate demersurile necesare pentru a încuraja toate persoanele care sunt discriminate să aibă această atitudine.

Constituția României, Legea 448 /2006 și Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap sunt pilonii de bază care îmi susțin demersul.
Fiecare om are dreptul să ia atitudine dacă este discriminat, doar așa putem trăi în viitor într-o țară civilizată‘, a povestit Marta Iozefina Bencze.

Cookies