Un singur ministru din Guvernul Cioloș a primit aviz pozitiv de la comisiile din Parlament. Cătălin Drulă, unica propunere care a rămas în picioare

19 oct. 2021
114 Afișari
Un singur ministru din Guvernul Cioloș a primit aviz pozitiv de la comisiile din Parlament. Cătălin Drulă, unica propunere care a rămas în picioare
Un singur ministru din Guvernul Cioloș a primit aviz pozitiv de la comisiile din Parlament. Cătălin Drulă, unica propunere care a rămas în picioare. Sursa foto: PSnews

Zi dificilă pentru miniștrii din Guvernul Cioloș cu ocazia audierilor din comisiile parlamentare de specialitate. Aproape toți membrii guvernului propus de Dacian Cioloș au primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare, aproape toți însemnând că un singur potențial ministru a primit aviz pozitiv, și anume Cătălin Drulă, ce ar urma să devină Ministrul Transporturilor.

Propunerile de miniștri pentru Guvernul Cioloș au avut parte de o serie de audieri dificilă astăzi în Parlament. Ziua de marți, 19 octombrie, a marcat momentul în care posibilii viitori miniștri au venit în fața comisiilor parlamentare speciale pentru a fi audiați, potrivit regulamentului.

În urma audierilor, fiecare ministru va primi un aviz consultativ din partea comisiei de specializare corespunzătoare. În cazul în care un candidat va primi un aviz negativ, atunci premierul desemnat are două opțiuni: fie prezintă o nouă propunere, fie menține propunerea în ciuda avizului, potrivit Digi24.

Cât timp au la dispoziție în fața comisiilor candidații pentru un loc în noul Guvern

Audierile candidaților pentru posturile de miniștri în Guvernul Cioloș au început marți, 19 octombrie, de la ora 10:00. Fiecare propunere de ministru va avea la dispoziție circa o oră pentru a-și prezenta programul și pentru a discuta cu membrii comisiei. Ioana Mihăilă, propusă pentru Ministerul Sănătăţii, va avea însă alocate două ore pentru a discuta cu comisia respectivă. De asemenea, Stelian Ion, propus la Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu, la Ministerul Mediului, şi Corina Atanasiu, la Ministerul Educaţiei au avut la dispoziție o oră și jumătate în fața comisiei de specialitate.

Miniștrii din Guvernul Cioloș au fost respinși astăzi în masă. Unul singur a scăpat valului de avize negative

Primul ministru care a primit avizul negativ a fost Iulia Popovici, candidata pentru portofoliul de la Cultură. De asemenea, tot în jurul orei 11:20 și Tudor Pop, propunerea pentru postul de Ministru al Tineretului și Sportului, a primit un aviz nefavorabil din partea comisiei competente.

La nici o oră distanță, acestora li s-au mai adăugat doi miniștri care au primit aviz negativ, și anume Nicu Fălcoi, propunerea pentru Ministerul Apărării, și Monica Berescu, candidata pentru conducerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Propus pentru postul de Ministru al Afacerilor Externe, Dan Barna a primit 11 voturi pentru, 20 de voturi împtrivă, dar și 4 abțineri.

Următorul la discuții a fost Cătălin Drulă, care a fost propunerea lui Dacian Cioloș pentru Ministerul Transporturilor. Acesta a primit 8 voturi pentru, 7 abțineri și 12 voturi împotrivă. Astfel, voturile negative nu au reprezentat 50+1% din totalul voturilor, motiv pentru care avizul se consideră favorabil.

Pe lista miniștrilor respinși de comisia de specialitate se află și fostul prefect al Capitalei, Alin Stoica, care a  primit doar 5 voturi pentru, 13 abțineri și 19 voturi împotriva avizului favorabil.

De asemenea, Cristina Prună, propunerea pentru Ministerul Energiei, dar și Cristian Ghinea, propunerea pentru postul de Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Cel din urmă a primit 7 voturi pentru, 13 voturi împotrivă și 8 abțineri.

Printre cei respinși se numără și Ionuț Moșteanu, care este propunerea pentru Ministerul Dezvoltării. Mai mult, și Claudiu Năsui, ministrul propus de Uniunea Salvați România pentru conducerea Ministerului Economiei.

Nu în ultimul rând, printre ultimii chemați la audieri se numără propunerea pentru Ministerul Finanțelor, și anume Dragoș Pâslaru,  Mihai Goțiu, propunerea USR pentru postul de Ministru al Mediului, dar și Stelian Ion, care candidează pentru postul de Ministru al Meidlului

Cookies