Un show inedit marca Sonja & Band închide Anim’est. VEZI FILMELE DIN COMPETIȚIE

de:
05 sept. 2012
0 Afișari
Un show inedit marca Sonja & Band închide Anim’est. VEZI FILMELE DIN COMPETIȚIE

Trofeele Anim’est îşi aşteaptă câştigătorii: singurul festival de film de animaţie din România îşi anunţă titlurile din competiţiile internaţionale de lungmetraj, scurtmetraj şi de studenţi. Cele cinci lungmetraje vor aduce în competiţie tot atâtea sortimente de animaţie, trecând prin rotoscoping, anime, 3D sau animaţie stop-motion cu păpuşi, iar zecile de scurtmetraje din celelalte două competiţii internaţionale vor electriza cele nouă zile de festival cu cele mai proaspete producţii, fie ele opera animatorilor cu experienţă sau a studenţilor.

 

Olandeza Sonja van Hamel cântă, scrie versuri şi lucrează ca ilustrator şi designer – toate faţetele ei vor conspira pe 13 octombrie pe scena cinematografului Patria pentru un spectacol de neuitat după gala de decernare a premiilor Anim’est.

 

După ce a absolvit Academia de arte Gerrit Rietveld din Amsterdam, Sonja a format duetul Bauer împreună cu Berend Dubbe, iar în 2011 a lansat albumul Transcendental Man, produs de Ken Stringfellow (The Posies, R.E.M). Pentru că artistul vizual din ea nu se putea lăsa mai prejos, şi-a creat un gen foarte personal de show, însufleţindu-şi muzica cu ceea ce Sonja numeşte ”draw clips” – clipuri filmate şi proiectate în timpul concertelor.

 

Fie că vorbim de pop-up books, de personaje conturate în decoruri care se schimbă odată cu suportul ca în Parallel Lives, de construcţii din carton pe care le construieşte cu mâna ei şi le manevrează live în timpul spectacolului, cum a făcut în The Roman Empire, sau de desene ample care circulă prin faţa camerei (Why Do People Talk?), creaţiile Sonjei se mulează pe melodii când melancolice, când jucăuşe, cu ajutorul instalaţiilor create de fotograful Eddo Hartmann. Un concept de succes, dacă e să ne luăm după festivalurile de animaţie şi literatură din Olanda, Spania, Germania şi chiar China care i-au avut ca invitaţi pe olandezi.

 Evenimentul de închidere este organizat cu sprijinul Ambasadei Olandei.

 

Competiţia Anim’est 2012

Trofeele Anim’est îşi aşteaptă câştigătorii: singurul festival de film de animaţie din România îşi anunţă titlurile din competiţiile internaţionale de lungmetraj, scurtmetraj şi de studenţi. Cele cinci lungmetraje vor aduce în competiţie tot atâtea sortimente de animaţie, trecând prin rotoscoping, anime, 3D sau animaţie stop-motion cu păpuşi, iar zecile de scurtmetraje din celelalte două competiţii internaţionale vor electriza cele nouă zile de festival cu cele mai proaspete producţii, fie ele opera animatorilor cu experienţă sau a studenţilor.

 

Ceea ce veţi vedea anul asta în competiţia de lung metraj va fi o călătorie interesantă în trecut, prezent şi viitor, acoperind cam tot ceea ce este actual în animaţia internaţională. De la alb-negrul stilizat a lui Alois Nebel până la incursiunea în lumea fantastică din Călătoria spre Agartha. Anul acesta Anim’est a stabilit un record de scurtmetraje primite pentru competiţia internaţională: 900 de intrari. Cele 45 de scurt metraje selecţionate în competiţia internaţională reprezintă un mix între cele mai frumoase poveşti şi cele mai diversificate stiluri de animatie de la stop motion la 3D si CGI (computer graphic imagery). Nici competiţia studențească nu se desminte. Este o plăcere şi o provocare să priveşti poveştile transpuse în imagini animate și neconvenționale ale studenţilor care aduc astfel un suflu nou în lumea animatiei,  a declarat Mihai Mitrică, directorul festivalului.

 

După ce a avut premiera anul trecut la Veneţia (în afara competiţiei) şi s-a plimbat prin festivaluri ca Toronto sau Karlovy Vary, Alois Nebel (r. Tomáš Lunák) va fi proiectat în premieră naţională în competiţia Anim’est 2012. Propunerea Cehiei pentru Oscar de anul acesta, Alois Nebel este o animaţie alb-negru extrem de ataşantă: spre sfârşitul anilor ’80, un dispecer dintr-o gară din apropierea graniţei se pierde în amintiri şi începe să confunde prezentul cu trecutul, prilej numai bun pentru o privire asupra istoriei zbuciumate a Europei secolului al XX-lea. Filmul este bazat pe o trilogie de benzi desenate de Jaroslav Rudiš şi Jaromír 99: realizat prin rotoscoping, tehnica prin care jocul actorilor este convertit în animaţie, el păstrează vibe-ul noir, de comics, îndulcit însă din când în când cu tandreţea din personaje. Cu aceeaşi tehnică, de data asta într-un stil diferit, este realizat şi Gordo, calvo y bajito/Fat, Bald, Short Man (r. Carlos Osuna), o comedie amăruie despre complexele unui bărbat de vârstă mijlocie.

 

Lista continuă în cu totul alt registru, spre deliciul fanilor anime: Children Who Chase Lost Voices from Deep Below este o animaţie japoneză semnată de Makoto Shinkai, regizor deja numit de critici „noul Miyazaki”. Plin de fantezie, filmul urmăreşte o fetiţă retrasă în drum spre un tărâm misterios. Tot pentru copii a fost gândit şi Selkirk, el verdadero Robinson Crusoe/Selkirk, the True Robinson Crusoe, în regia lui Walter Tournier: aventura piratului care porneşte în căutarea unei comori este o animaţie cu păpuşi, primul film stop-motion realizat în Uruguay. Papá, soy una zombi/Daddy, I’m a Zombie este o animaţie spaniolă în 3D nominalizată la Premiile Goya 2012, semnată de Joan Espinach şi Ricardo Ramón. Filmul urmăreşte o adolescentă care, după ce suferă un accident,  încearcă să se adapteze la noua ei viaţă de zombi: umorul negru e, evident, din partea casei.

 

În competiţia internaţională de scurtmetraj, 45 de titluri se vor întrece pentru Marele trofeu Anim’est. Din ţări cu tradiţie în animaţie ca Franţa şi Japonia şi până în Etiopia, trecând prin Spania, Marea Britanie, Germania, Olanda, Norvegia, Letonia, Rusia, Austria, Belgia, Polonia sau prin China, Noua Zeelandă, Australia, Chile, Mexic şi Iran, a şaptea ediţie Anim’est va fi cu siguranţă un melanj plin de culoare şi energie din toate colţurile lumii.

 

Oh Willy…, animaţia belgiană semnată de Emma de Swaef & Marc James Roels, vine la Anim’est după ce a concurat la prestigiosul festival de la Clermont Ferrand, fiind în acelaşi timp şi nominalizată la Cartoon d’Or, cel mai important premiu european pentru scurtmetraj de animaţie. Un alt film dintre finalistele Cartoon d’Or este Edmond était un âne/Edmond Was a Donkey (r. Franck Dion), construit în jurul unui bărbat tăcut care începe să descopere cât de diferit este. Din competiţia Festivalului de la Annecy, cel mai mare de gen din Europa, vine Father, o coproducţie Bulgaria-Croaţia-Germania semnată de Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva şi Dmitry Yagodin, care explorează tocmai acele lucruri nespuse dintre taţi şi copii.

 

Trei membri ai juriilor din 2009 şi 2010 se întorc la Anim’est, de data aceasta cu scurtmetraje în competiţie: este vorba despre Simone Massi, cu Dell’ammazzare il maiale/About Killing the Pig, Regina Pessoa, cu Kali o pequeno vampire/Kali the Little Vampire şi Georges Schwizgebel, prezent în competiţie cu Romance.

Animatoarea americană Joan C. Gratz, inventatoarea tehicii păpuşilor din argilă pictată şi câştigătoarea Oscarului pentru scurtmetraj din 1992, revine şi ea în competiţie cu Lost & Found, după ce a fost unul din invitaţii ediţiei 2011, când a concurat cu Kubla Khan şi a susţinut un masterclass despre metoda ei extrem de personală de lucru.

 

Competiţia filmelor studenţeşti numără 32 de titluri din Marea Britanie, Elveţia, Belgia,  Danemarca, Norvegia, Estonia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Croaţia, Canada, China, Iran sau Israel. După ce a concurat anul trecut cu Spots Spots, animatorul japonez Hu Yuanyuan se întoarce cu Sunset Flower Blooming, o animaţie 2D despre o bătrână care visează cu ochii deschişi într-o grădină de flori. Cunoscuta şcoală franceză de grafică Supinfocom participă anul acesta cu trei scurtmetraje (Jack and ChuckL’ère bête şi Red), iar Germania, ţara invitată, prezintă şase filme din patru şcoli diferite. Una din producţiile germane este şi ea nominalizată la Cartoon d’Or: Zing (r. Kyra Buschor & Cynthia Collins), o poveste în care biata moarte are o viaţă cum nu se poate mai banală.

 

 SHORT FILM COMPETITION 2012  / COMPETIŢIE SCURTMETRAJE 2012

 

Aalterate – France-Netherlands, 2011, 9’44 – dir. Christobal de Oliveira

 

Bendito Machine IV  – Spain, 2012, 9’50 – dir. Jossie Malis

 

Był sobie król / Once there was a king – Poland, 2011, 5’ – dir. Tytus Majerski  

 

Dame Posada / Give me Posada – Mexico, 2011, 5’33 – dir. Cecilio Vargas Torres

 

DE_RIRIA_SUBASUTAIMU – Japan, 2012, 13’ – dir. Shinsaku Hidaka  

 

Dell’ammazzare il maiale / About Killing the Pig – Italy, 2011, 6’20 – dir. Simone Massi

 

Edmond était un âne / Edmond Was a Donkey – France-Canada, 2012, 15’04 – dir. Franck Dion

 

Een Ogenblik Alstublieft…  / One Moment Please… – The Netherlands, 2011, 5’40 – Maarten Koopman

 

Eulenlust & Laune / An Owl’s Zest & Quirks – Austria, 2011, 2’20 – dir. Janina Arendt

 

Fata Morgana – The Netherlands, 2011, 4’17 – dir. Frodo Kuipers

 

Father – Bulgaria-Croatia-Germany, 2012, 16’30 – dir. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, AsparuhPetrov, VeljkoPopovic, RositsaRaleva, Dmitry Yagodin

 

Feral – USA, 2012, 12’46 – dir. Daniel Sousa

 

Fleuve Rouge, Song Hong / Red River, Song Hong – France, 2012, 14’15 – dir. Stephanie Lansaque, Francois Leroy

 

Good news bad news  – Poland, 2011, 10’48 – dir. Kacper Shikeli

 

Hisab – Ethiopia, 2011, 7’56 – dir. Ezra Wube

 

Junk – UK, 2011, 6’30 – dir. Kirk Hendry

 

Kali o pequeno vampire / Kali the little vampire – Portugal-France-Canada-Switzerland, 2012, 9’– dir. Regina Pessoa

 

Kapitän Hu / Captain Hu – Switzerland, 2011, 8’37 – dir. Basil Vogt

 

Kingdom – New Zealand 2012, 12’21 – dir. David Downes

 

La boîte de sardines / The Sardine Tin – Belgium, 2011, 9’25– dir. Louise-Marie Colon

 

La détente – France, 2011, 8’30 – dir. Pierre Ducos, Bertrand Bey

 

La douce / The Tender Wife – France, 2011, 8’30 – dir. Anne Larricq

 

La noria / The Waterwheel – Mexico, 2012, 7’38 – dir. Karla Castañeda

 

Le Banquet de la concubine / The Banquet of the Concubine  – France-Canada, 2012, 13’ – dir. Hefang WEI

 

Les Conquérants / The Conquerors – France-Canada, 2011, 12’ – dir. Sarolta Szabo, Tibor Banoczki

 

Lost & Found – USA, 2012, 3’32 – dir. Joan C. Gratz

 

Missing – Chile-Germany, 2011, 2’40 – dir. Cristian Wiesenfeld

 

O sapateiro / The Shoemaker – Portugal-Spain, 2011, 12’ – dir. David Doutel, Vasco Sá

 

Oh Willy… – Belgium, 2012, 16’35 – dir. Emma de Swaef, Marc James Roels

 

Overlast / Nuisance – The Netherlands, 2011, 3’ – dir. Han Hoogerbrugge

 

pl.ink! – Norway, 2010, 3’ – dir. Anne Kristin Berge

 

Posledný autobus / The Last Bus – Slovakia, 2011, 15’ – dir. Martin Snopek, Ivana Laučíková

 

Romance – Switzerland-Canada, 2011, 7’– dir. Georges Schwizgebel

 

Rossignols en décembre / Nightingales in December – Canada, 2011, 3’ – dir. Theodore Ushev

 

Shift – UK-Germany, 2012, 3’ – dir. Max Hattler

 

Sunny Afternoon – Austria, 2012, 6’50– dir. Thomas Renoldner

 

The Last Photo          – Australia, 2011, 7’48– dir. Lissa Pascale

 

The Pub – UK, 2011, 7’45 – dir. Joseph Pierce

 

Tunnel – Iran, 2012, 7’ – dir. Maryam Kashkoolinia

 

Un spectacle interrompu / An Interrupted Spectacle – France-Belgium, 2012, 10’ – dir. Christophe Gautry, Arnaud Demuynck

 

Ursus – Latvia, 2011, 10’30 – dir. Reinis Petersons

 

Villa Antropoff – Latvia-Estonia, 2012, 13’04 – dir. Vladimir Leschiov, Kaspar Jancis

 

Ya videl kak mishy kota horonili / I saw mice burying a cat – Russia-China 2011, 5’30 – dir. Dmitry Geller

 

Yamanashi / Wild Pear – Japan, 2011, 8’40 – dir. Makiko Sukikara, Kohei Matsumura

 

Zeinek gehiago iraun/ Who Lasts Longer – Spain, 2011, 11’55 – dir.  Gregorio Muro

 

 

STUDENT FILM COMPETITION 2012 – COMPETIŢIE FILME REALIZATE DE STUDENŢI 2012

 

آلزایمر / Alzheimer – Iran, 2012, 8’08 – dir. Alireza Hashempour

 

争凳仔 / Musical Chairs – China, 2012, 3’49 – dir. Ya Tang,Yukai Du

 

A Life Well-Seasoned – UK, 2011, 3’39 – dir. Daniel Rieley

 

Bite of the Tail – USA, 2012, 9’ – dir. Song E Kim  

 

Crossed Sild – Norway, 2010, 12’16 – dir. Lea Vidakovic, Ivana Bosnjak

 

Daisy – Canada, 2012, 3’11 – dir. Agathe Bray-Bourret

 

Do You Have Your Ticket? – Belgium, 2011, 7’ – dir. Antoine Goethals, Christopher Helin

 

Dvojičky/ tWINs – Slovakia, 2011, 5’39 – dir. Peter Budinský

 

Elle / She – France, 2011, 7’ – dir. Solène Carpentier

 

Howl – Israel, 2011, 6’41 – dir. Natalie Bettelheim, Sharon Michaeli

 

Jack and Chuck – France, 2011, 6’40 – dir. Alexandre Chaudret, Thomas Crépin, Maureen Kressmann

 

Kärbeste Veski / Fly Mill – Estonia, 2012 – 7’20 – dir. Anu-Laura Tuttelberg 

 

Kellerkind – Germany, 2012, 9’45 – dir. Julia Ocker

 

KuhinaSwarming – Finland, 2011, 7’18 – dir. Joni Männistö

 

L’ère Bête – France, 2011, 6’45 – Dir. Thomas Caudron, Ingrid Menet, Laurent Meriaux, Clément Tissier

 

Load – Denmark, 2012, 5’30 – dir. David René Christensen

 

Man and Beast – Israel, 2011, 6’52 – dir. Yishay Shemesh

 

Neverending Desire – Czech Rep., 2011, 8’48 – dir. Soňa Jelínkova

 

Not About Us – Estonia-Switzerland, 2011,   3’37 – dir. Michael Frei

 

Rabenjunge / Ravenboy– Germany, 2011, 9’45 – dir. Andrea Deppert

 

Red – France, 2011, 6’22 – dir. Alexandre Charleux, Victoria Bruneel, Amaury Brunet, Ning Zhang

 

Seven Minutes in the Warsaw Ghetto – Denmark, 2012, 7’42 – dir. Johan Oettinger

 

Snail Trail – Germany, 2012, 2’50 – dir. Philipp Artus

 

Sotonin sin / The Son of Satan – Croatia, 2012, 9’50 – dir. Marko Djeska

 

Sunset Flower Blooming – Japan, 2012, 10’19 – dir. Hu Yuanyuan

 

Tag Kind Nacht / Day Child Night – Germany, 2012, 4’45 – dir. Gitte Hellwig

 

Tea Party – UK, 2012, 11’20 – dir. Vitali Sichinava

 

The Amazing Elephant Man – UK, 2011, 4’32 – dir. Jonathan Headon

 

The Renter – USA, 2011, 9’52 – dir. Jason Carpenter

 

Was bleibt / What’s Left – Germany, 2012, 5’15 – dir. Anne Klotzek

 

Zing – Germany, 2011, 7’31– dir. Kyra Buschor, Cynthia Collins

 

Zmitzt drin / Right in the Middle – Switzerland, 2011, 5’06 – dir. Cécile Brun

 

 

FEATURE FILM competition 2012 / Competiţie lungmetraj 2012

 

Alois Nebel – Czech Rep., 2011, 84’ – dir.Tomáš Luňák

 

Gordo, Calvo y Bajito / Fat, Bald, Short Man / Scund, chel şi gras – Colombia-France, 2011, 97’ – dir. Carlos Osuna

 

Hoshi o ou kodomo / Children Who Chase Lost Voices from Deep Below / Călătoria spre Agartha – Japan, 2011, 116’ – dir. Makoto Shinkai

 

Papá soy una zombi / Daddy I´m a Zombie / Tată, sunt o zombi – Spain 2011, 80 min – dir. Ricardo Ramón& Joan Espinach

 

Selkik, el verdadero Robinson Crusoe / Selkirk, the real Robinson Crusoe / Selkirk, adevăratul Robinson Crusoe –  Uruguay-Argentina-Chile, 2012, 80’ – dir. Walter Tournier

 

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est se va desfăşura la Bucureşti între 5-14 octombrie 2012, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.

 

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

 

Parteneri instituţionali: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Centrul American, Centrul Ceh, Goethe-Institut Bukarest, Ambasada Olandei

 

Sponsor principal: Tazovski

 

Parteneri: Sony, F64, Noumax, Senior Interactive, SmartPoint

 

Maşina oficială: Opel

 

Bilete prin TicketFan

 

Susţinut de: Cocor Media Channel

 

Recomandat de: Radio Guerrilla

 

Parteneri media: Adevărul, Ring, Pro Tv Magazin, The One, Dilema Veche, Click, Caţavencii, 24 Fun, BeWhere!,  Vice,  Arte şi meserii, Revista VIP

 

Parteneri media online: Cinemagia.ro, 220.ro, Apropo.ro, Mediafax.ro, Gândul.info, Port.ro, Cinemarx.ro, Studenţie.ro, FilmReporter.ro, b365.ro, DorDeDuca.ro, HipMag.ro, Metropotam.ro, Urban.ro, Orasulm.eu, Agenda Liternet, Feeder.ro, Sub25.ro, HotCity.ro, Cinefan.ro, BlogdeCinema.ro, Art Act Magazine

 

 

Cookies