Film document cu Antoaneta Ralian

de:
20 ian. 2012
0 Afișari
Film document cu Antoaneta Ralian

„În vremuri incendiare la propriu, când pensionarii se unesc cu punkiştii în pieţele publice, devine esenţial să învăţăm, de la cei care au trăit istoria pe propria piele, de ce nu trebuie să mai pierdem timpul. Nu e nevoie decât să apreciem că avem bătrâni de valoare şi că nu trebuie, potrivit clişeului, să ni-i cumpărăm. Și să-i ascultăm”, spun realizatorii rubricii UN SECOL.

Primul episod poate fi vizionat aici:   UN SECOL cu Antoaneta Ralian (part 1)

Despre Antoaneta Ralian se pot scrie multe cărţi, poate chiar la fel de multe câte a şi tradus în limba română. Numai datorită ei, autori ca Henry James, James Joyce, Henry Miller, Virginia Woolf, Iris Murdoch, Saul Bellow sau Lewis Carroll sună aşa de bine în româneşte, aşezaţi pe consistentele rafturi de biblioteci umplute cu mii de pagini acoperite de scrisul Antoanetei Ralian.

Nu doar una dintre cele mai impunătoare voci, poate chiar cea mai impunătoare, din ce înseamnă traducerile literare, Antoaneta Ralian este la rândul ei un personaj de o înţelepciune din care ne-am putea hrăni cu toţii, ani la rândul, învăţând din poveştile sale de viaţă şi, desigur, din felul în care şi-a decantat o filosofie de viaţă.

De la copilăria parfumată cu literaturi străine pe filieră maternă, până la Proust citit în faţa sobei pe vreme de război, trecând prin atrocităţile şi pierderile esenţiale pricinuite de mutaţiile şi conflictele politice, Antoaneta Ralian a traversat cap-coadă întreaga epopee comunistă, pentru ca, de peste douăzeci de ani, să asiste la schimbarea la faţă a lumii, prin lentilă capitalistă. Aproape un secol de viaţă şi istorie, pe care, dintre pagini citite cu o atenţie şi o subtilitate greu de egalat, Antoaneta Ralian l-a cunoscut şi trăit şi din care astăzi, la scurtă vreme de la publicarea volumului ”Toamna decanei”, în care sunt cuprinse convorbirile sale cu Radu Paraschivescu, ni se povesteşte cu deschiderea-i caracteristică. (Andra Matzal)

Interviu de: Andra Matzal & Laura Albulescu

O productie: veiozaarte & think outside the box

Cookies