BAZAR

Un român, premiat de NASA, după ce a creat cel mai bun concept de misiune spaţială

Adrian Cârlan şi mai mulţi informaticieni au reuşit să-i convingă pe cercetătorii americani că proiectul lor poate schimba radical viaţa astronautilor.

Succesul n-a fost însă realizat pe pământ românesc, pentru că de mai bine de 5 ani românul Adrian Cârlan locuieşte în Cipru.

„De mic copil mi s-a conturat latura tehnică şi am descoperit interesul pentru electronică şi programarea calculatoarelor. Ulterior am absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Iaşi. Am ajuns în urma unei discuţii cu un prieten şi, la o cafea, am decis să ne mutăm, să începem de la zero cariera într-o ţară nouă (…) Ulterior ne-am trezit pe insulă cu un geamantan de haine şi lucruri, şi aşa am pornit tot”, a declarat Adrian Cârlan, membru al echipei ArachnoBeeA, citat de tvr.ro.

Împreună cu alţi 9 informaticieni, printre care sârbi, ciprioţi şi ucraineni, a câştigat primul loc în lume pentru cel mai bun concept de misiune spaţială. O dronă utilitară, creată cu doar o seară înainte de competiţia NASA şi aleasă mai apoi din peste 950 de proiecte participante din întreaga lume.

Drona poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul staţiei spaţiale ISS.

Designul fiind modular, poate fi adaptat oricăror condiţii de lucru.

„Am vrut să ţintim mult mai sus, pentru că doar a zbura nu a fost îndeajuns pentru noi. Aşa că am mers în spaţiu”, spun cei 10 creatori ai proiectului ArachnoBeeA.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button