Doi români, în topul Forbes al celor mai influenți tineri din Europa

de:
07 feb. 2016
1 Afișari
Doi români, în topul Forbes al celor mai influenți tineri din Europa

Ochelarii proiectaţi de Cornel Amariei seamănă cu cei ai celebrului personaj Geordi La Forge din Star Trek, deşi inventatorul spune că nu i-au servit drept sursă de inspiraţie. Botezaţi „Lumen”, ochelarii folosesc tehnologia de scanat 3D și o serie de senzori cu vibrație care promit să-i ajute considerabil pe cei cu deficiențe de vedere.

„Se poartă ca o pereche de ochelari, are un senzor, numit un senzor tridimensional şi înţelege caracteristicile spaţiale ale mediului înconjurător. Practic, înţelege distanţa către fiecare obiect. Ştie că aici este o podea, un copac, o maşină şi tot aşa – şi toate aceste informaţii, pe care în normal văzul uman le captează, toate aceste mesaje le ia şi le transpune în mesaje electrice ce merg la creier”, spune Cornel Amariei, potrivit Digi24.

Cu această invenţie, dar şi prin colaborările cu Apple şi Airbus şi cele peste 70 de premii internaţionale în domeniul informaticii, tânărul român i-a impresionat pe experţii Forbes.

Apreciat peste ocean şi cu studii la Jacobs University din Bremen, cercetătorul român s-a întors în ţara sa natală, iar acum lucrează cu o firmă din Sibiu, la proiectul unei biciclete electrice.

În Topul Forbes a mai fost inclus, pentru a doua oară în ultimii ani, și Ionuț Budișteanu. Ionuţ Budişteanu a obţinut recunoaşterea internaţională în 2013, după ce a obtinut marele premiu la una din cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie din lume ( Intel ISSEF). Tânărul le-a prezentat americanilor un model de maşină autonomă, dotată cu radar 3 D şi o cameră video. Produsă în serie, o astfel de maşină nu ar costa mai mult de 4000 de dolari, dar ar putea determina o scădere a numărului de accidente rutiere întrucât poate identifica şi ocoli toate obstacolele din trafic. Ionuţ a gândit apoi un dispozitiv pentru smartphone, care să-I ajute pe nevăzători să se deplaseze mai uşor.

Acum Budișteanu conduce compania proprie VisionBot și lucrează la un robot industrial care asamblează plăci electronice cu cipuri.

Topul 30 under 30 Europa îşi propune să găsească tineri cercetători, inventatori şi antreprenori care pot excela în domeniile lor de activitate. Cornel Amariei speră că ochelarii pentru nevăzători pe care i-a inventat vor fi disponibili pe piaţă în 2017-2018.

Cookies